Zatloukal vyučoval v Mostě, české stáje bodovaly v Deauville i Meranu

ikonka

Výborná jízda Milana Zatloukala rozhodla o vítězství tříletého Helpa ve Svatováclavské ceně Charvát Group. Memento Mori potvrdil třídu v Deauville, Merano vidělo český hattrick a Worth Choice se neztratil v Baden Badenu. Shrnujeme dostihový víkend.
28.08.2022 19:52  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Tříletý Help ze stáje Statek Blata Český Ráj se v sobotu podle očekávání zařadil mezi tuzemskou sprinterskou elitu. Svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové si v nepřítomnosti hlavních hvězd krátkých tratí připsal největší sprint sezony 101. Charvát Group Svatováclavskou cenu.

Velký podíl na jeho úspěchu měl žokej Milan Zatloukal, který po čtvrt roku dlouhé pauze startujícího černého hnědáka optimálně provedl dostihem, při vbíhání do cílové roviny podjel soupeře vnitřní stopou a ve finiši zdolal houževnatě bojujícího valacha Manoamano.

Druhý z loňského i předloňského ročníku a zřejmě nejznámější nezvítězivší kůň v současném českém turfu byl až do posledních metrů ve hře, ale nakonec o 1,5 kg méně zatíženému soupeři o krk podlehl. Třetí příčkou se uvedl na krátkých tratích účastník loňského derby Dragon Arrow a “tabuli” dotvořila dvojice stáje Lokotrans v pořadí Matello a Lailaho.

 

Čtěte také: Den čtvrtých míst. Havana Silk a Darling In Pink na tabuli v classe 1

 

Žákyně Sabina Mokrošová, trenér Miroslav Nieslanik a stáj MUDr. Evy Nieslanikové přesto odjížděli z Mostu s jedničkovým vítězstvím. Postaral se o něj pětiletý bělouš Joganville ve Velké letní ceně Dostihového spolku Pardubice na 2000 metrů, který loni v tomto dostihu doběhl druhý a v předchozích čtyřech letošních startech byl nejlépe pátý v Ceně jezdectví. V posledních cvalových skocích minul o krátkou hlavu vítěze Slovenského derby Rabbit Red Jazze, třetí skončil nejvíce zatížený kůň v poli Brilliant Star.

Velká mostecká steeplechase se stala kořistí pětiletého Swinging Thomase s žokejem Janem Faltejskem. Letošní dvojnásobný vítěz z Bratislavy a někdejší účastník derby se prosadil zadrženě o 9 délek před Giorgionem a King Heartem. Do cíle se dostalo všech pět startujících, Foudre d’ Allier musel být před startem škrtnut kvůli zranění Jana Kratochvíla a absenci náhradního jezdce.

 

Krátce ze zahraničí

 

O dvě příčky vylepšil Worth Choice ze stáje Vasury Kolesa svůj loňský výsledek v největším německém sprintu Casino Baden-Baden Goldene Peitsche (Gr.3, 1200 m, 55 000 eur). V sedle s Jiřím Palíkem doběhl šestý, 8 1/4 délky za britským vítězem Dubawi Legend a 2 3/4 délky za předloňským vítězem Namosem. Svěřenec Štěpánky Myškové dobře odskočil a po startu se pohyboval kolem druhé pozice. V cílové rovině však nedokázal zachytit nástup nejlepších a asi 100 metrů před cílem přišel o poslední dotovanou příčku.

Druhé francouzské vítězství za sebou slavil v sobotu tříletý valach Memento Mori, kterého pro stáj BoKaBau s.r.o. trénuje Václav Luka mladší. Více než tři týdny po premiérovém úspěchu v Clairefontaine nenašel progresivní hnědák přemožitele ani v classe 1 Prix de Louviers (1600 m, 35 000 eur) v Deauville. Pod Clémentem Lecoeuvrem udržel o krk za sebou třetí z listed Anterselvu.

Stoupající formu potvrdil v neděli Ideal King z tréninku Václava Luky mladšího. Pětiletý valach stáje Leram vybojoval pod Delphine Santiago druhé místo v classe 2 Prix Hotel Barriere Le Royal Deauville (1900 m, 35 000 eur). Na vítězku ztrácel půldruhé délky.

Ze zbylých českých reprezentantů v Deauville bral o víkendu dotovanou sedmou příčku tříletý Le Duc s Ingrid Janáčkovou Koplíkovou v quinté+ handicapu Prix des Cenettes (1900 m, 55 000 eur). Dvouletý King Mollenkott finišoval na nehonorovaném šestém místě v dostihu na 1500 metrů.

Čistý italský hattrick a čtvrté letošní vítězství za sebou završil v neděli pětiletý valach Roncal ze stáje Dr. Charvát v Meranu. Pod svým stálým jezdcem Janem Faltejskem triumfoval lehce o 5 1/2 délky v Graded 3 steeplechase Premio Piero E Franco Richard (3800 m, 30 000 eur). Čtyři z pěti startujících přijeli z Česka - Zio Reginaldo skončil druhý, Vinci Per Noi čtvrtý a Gracieux Du Logis pátý.

Čistě českou účast měl nedělní kros Premio Associazione Arma Di Cavalleria (500 m, 14 000 eur), který i ve čtyřčlenném poli nabídl poměrně dramatickou podívanou. Doběh raz-dva v podání Scuderia Aichner SRL se odehrál v pořadí Santa Klara (Složil) - Il Superstite (Matuský). O třetí český úspěch v Meranu se zasloužil Natam s Pavlem Složilem v prodejních proutěných překážkách na 3000 metrů.

Deset koní z tuzemských stájí se zúčastnilo sobotního mítinku v Drážďanech. Nejblíže k vítězství měla v Netolicích zadržená Na Konci Duhy ze stáje Bee Honey Doubravice, která jako outsiderka 228:10 skončila s Jiřím Palíkem druhá v dostihu kategorie E na 2000 metrů za rakouskoU Inverted Swan. Třetí místa získali na měkké dráze Roxette, Solar Park a Aniela, čtvrtá byla Berouyine a páté peníze brali Arkadag a Chop Chop. Jednoho vítěze odjezdil žokej René Koplík.

Foto: Pavla Pechmanová