reklama 11D

L' Estran s chutí potrénoval v Meranu, Gasparini pátý v listed

ikonka

Dvě překážková vítězství Scuderie Aichner a pátá příčka Gaspariniho při debutu v listed. Taková byla pondělní bilance českých aktérů v Meranu. V Mnichově se dařilo nejen trenérovi Jiřímu Brožovi, ale i amatérce Anně Lebduškové.
16.08.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Italské Merano hostilo v pondělí podvečer z českého pohledu jeden z nejzajímavějších dostihových dnů letošní sezony. Třebaže vítězka derby Queen Of Beaufay byla z listed pro klisny nakonec škrnuta, pod Alpy cestovala silná sestava rovinových i překážkových koní.

V překážkové části programu absolvoval poslední přípravný dostih před útokem na rekordní čtvrté vítězství v Gran Premio Merano L’ Estran. Devítiletý hnědák stáje Scuderia Aichner SRL nenašel v listed steeplechase Premio Creme Anglaise (3800 m, 25 000 eur) rovnocenného soupeře a vyhrál pod Pavlem Složilem mladším zadrženě o pět délek.

Ve čtyřčlenném poli, kde trojice českých zástupců hrála přesilovku vůči jedinému domácímu aktérovi Big City, se v první třetině kurzu staral o tempo Notti Magiche, ale postupně přešel na špici L’ Estran a v posledním kilometru odskočil. Jako jediný zachytil jeho nástup First Of All, už na začátku cílové roviny však bylo jasné, že se bude muset spokojit s druhým místem. Třetí skončil Notti Magiche.

 

Čtěte více: Odložil a Holčák si rozdělili Netolice, úspěchy v Meranu i Bratislavě

 

Trenér Josef Váňa mladší a majitel Josef Aichner slavili v pondělí double, když se o jejich druhé vítězství postaral s podobnou lehkostí devítiletý Zanini pod Lukášem Matuským. Vítěz letošního Premio Gran Corsa Siepi di Pisa zdolal o 4 1/4 délky tréninkového kolegu Mauriciuse.

Gasparini německou dominanci nezastavil

Dvojice rovinových listed počet českých koní s blacktype statusem nerozšířila. Pátým místem ze sedmi startujících v Premio Merano (2400 m, 38 500 eur) vstoupil na mezinárodní scénu vítěz Slovenského derby Gasparini ze stáje Tippler Group s.r.o. V sedle s Jiřím Palíkem dlouho cválal v blízkém druhém sledu, v cílové rovině však nezachytil nástup nejlepších a na vítěze Panjariho s Jozefem Bojkem ztrácel 9 1/4 délky.

Na prvních třech příčkách se seřadili němečtí koně, kteří letos vesměs neoslnili. Vlastní odchovanec hřebčína Fährhofu Panjari doma vyhrál jeden trojkový dostih a doběhl druhý o kategorii výše. Druhou příčku získal při životním výkonu osmiletý Jacksun, stabilní účastník francouzských handicapů, ale z předchozích pěti startů pouze dvakrát umístěn v kategoriích D a E. Třetí z loňského gr.2 Diana-Trialu Theodora se musela v pondělí spokojit s třetí příčkou.

Německou kořistí se stalo i klisnám určené Premio Terme Di Merano (2200 m, 38 500 eur), v němž triumfovala čtyřletá Norge. Předtím v grupě 3 Premio del Giubileo úspěšná svěřenkyně Ralfa Rohneho nechala za sebou domácí Lyrical a Cima Star.

Nejlepší z trojice českých účastnic byla v natěsnaném doběhu šestá Achird. Tříletá Zaracampa následovala na osmém a Wellunca na desátém místě.

Brož i Lebdušková bodovali v Mnichově

Na pondělním mítinku v Mnichově se dařilo trenérovi Jiřímu Brožovi, jehož trojice svěřenců zaznamenala dotovaná umístění. Dobrý dojem zanechal pětiletý bělouš Mannix ze stáje PP Zámrsk v trojkovém Preis der Lotterie Eurojackpot (2200 m, 6000 eur), kde pod Reném Piechulkem doběhl čtvrtý 6 délek a krk za vítězem Neruasem.

Stejnou příčku obsadil i ostřílený Planteur’s Whiskey s Leonem Wolffem v Lotto Bayern Grand Prix (1600 m, 6500 eur), v níž dominoval druhý z Českého derby 2018 Poldi’s Liebling.

 

Čtěte také: Odjeli koně a nastalo ticho. Před 20 lety se Chuchle změnila v jezero

 

Dvakrát startovala v Mnichově amatérská jezdkyně Anna Lebdušková. Nejprve dojela třetí na domácí outsiderce 232:10 Anna Belle ve čtyřkovém Ach Was-Memorialu 2022 (2100 m, 4100 eur) a poté dovedla Wicker Stonea k dotovanému pátému místu v Luimex.de-Rennen (1600, 4000 eur).

Další mladý talent Matyáš Luka dostal od svého otce Václava šanci na čtyřletém Hankovi Moodym v dostihu amatérů 67eme Prix Georges Courtois (1900 m, 23 000 eur) v Deauville. Po horším průběhu dostihu se musel spokojit se sedmou příčkou.

Ilustrační foto: Romana Nevěřilová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE