reklama 11C

Wellunca čtvrtá v maďarském St. Legeru, Bartoš slavil vítězný comeback

ikonka

Den po bronzu Troop Commandera v Miláně se další český kůň umístil v St. Legeru - Wellunca získala čtvrté místo v maďarské verzi. V Miláně se vítězně vrátil do sedla Josef Bartoš a krátce se vracíme také k americkému Breeders' Cupu.
08.11.2020 15:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
Napajedelská odchovankyně Wellunca v neděli doběhla čtvrtá v Magyar St. Leger. Ryzka stáje Epicos v Budapešti zanechala solidní dojem, ale do boje o vítězství nezasáhla. V sedle s Michalem Demem ztrácela 10 1/4 délky na suverénní vítězku Auroru Amicu pod Zdenkem Šmidou.
 
Pro svěřenkyni Hany Kabelkové to byl teprve druhý start v jedničkových dostizích po zářijovém vítězství v EJC Hrubymoving Transport na Evropském poháru žokejů. V Kincsem Parku nastupovala jako členka širší sestavy favoritů, v poctivě rozběhnutém dostihu se však dlouho nedokázala usadit.
 
Demo ji sice ještě před prvním obloukem stáhl na konec roztaženého pole, ale klisna v první polovině dostihu pulovala. Na konci protilehlé roviny jí chybělo na čelní koně mnoho délek a přestože v cílové rovině přišla s krásným závěrem, mohla už pouze korigovat svou ztrátu.
 

Čtěte také: Troop Commander má status blacktype koně, v Miláně ukázal třídu

 
V rámci nedělního mítinku v Miláně se hned na první pokus vítězně vrátil do sedla žokej Josef Bartoš. Italský šampion, který musel více než měsíc léčit zraněné koleno, triumfoval v úvodním Premio Paolo Solaroli Di Briona (4000 m, 12 000 eur). Na šestiletém Sternkranzovi ideálně načasoval finiš a těsně před cílem minul dlouho vedoucího kolegu z Mlýnců Almost Human.
 
Bartoš posléze přidal ještě druhý úspěch v proutkách nováčků na čtyřletém Gap Pierji, dalším zástupci Scuderie Aichner SRL. Český hattrick dotvořil čtyřletý Poet’s Shadow z tréninku Josefa Váni stašího, který s Janem Kratochvílem vyhrál o 9 délek steeplechase Premio Argenta (3600 m, 12 100 eur). Jednu “čárku” v neděli zaznamenal i Jan Faltejsek na domácím tříletkovi Lawaa.
 
 

Ze zahraničí 

 
Šestý z předloňského St. Legeru Valentino Dancer v zimě odcházel do německého tréninku Bohumila Nedorostka jako nezvítězivší kůň. V neděli slavil vlastní odchovanec rodiny Touškových a polobratr druhé z Českého i Slovenského derby Vivienne Wells již třetí letošní vítězství. Po Hannoveru a Baden Badenu se prosadil i v Mnichově, kde pod Maximem Pecheurem vyhrál stylem start  cíl trojkový handicap na 2200 metrů.
 
Se 115 vítězstvími má Bauyržan Murzabajev už dlouhé týdny jistou obhajobu titulu německého šampiona. V Mnichově sahal i po svém prvním úspěchu v grupě 1. Na druhém z německého derby Torquator Tasso podlehl ve finiši Velké ceny Bavorska (2400 m, 155 000 eur) jen o krk tříleté Sunny Queen s Reném Piechulkem. I pro vítěze Jarní ceny klisen 2017 to byl premiérový úspěch v grupě 1.
 
Authentic, vítěz letošního Kentucky Derby, exceloval stylem start - cíl i v sobotním Breeders’ Cup Classic na závodišti Keeneland. Žokej John Velasquez optimálně rozvrhl hnědákovy síly a zařídil čtvrtý triumf v tomto dostihu pro Boba Bafferta, který připravuje i druhého Improbable. Třetí skončil outsider Global Campaign, favorit Tiz The Law se musel spokojit s šestým místem. "To bylo úžasné. Asi vám nemusím říkat, jak moc jsem to potřeboval," přiznal po doběhu Baffert, který po sérii zranění a pozitivních dopingových testů nebude vzpomínat na rok 2020 v dobrém. Celkově připravil 17 vítězů Breeders’ Cupu.
 
 
Čtyři vítězství získali evropští koně v rámci sobotního druhého dne Breeders’ Cupu v Keenelandu. Největší dominanci předvedli v Breeders’ Cup Turf, kde obsadili první, druhé, čtvrté a páté místo. Zvítězila čtyřletá Tarnawa s dvojnásobným irským šampionem Colinem Keanem, který se stejně jako klisnin trenér Dermot Weld radoval z prvního vítězství na Beeders’ Cupu. Vlastní odchovankyně Aga Khana o délku porazila další irskou hvězdu Magical. V BC Mile byl k vidění doběh 1-2-3 v podání Aidana O’Briena, ovšem v naprosto nečekaném pořadí, když vyhrál outsider 742:10 Order Of Australia s Pierrem-Charlesem Boudotem před dvojicí Circus Maximus a Lope Y Fernandez. Na velké pořadí se vyplácela kvóta 8786:1. O další evropské úspěchy se postarali Audarya v BC Filly & Mare Turf a Glass Slipers, první evropská vítězka v dvanáctileté historii BC Turf Sprint.
 
Smolařem soboty byl Christophe Soumillon, kterého nepustil do sedla pozitivní test na Covid-19. Loňský vítěz Evropského poháru žokejů měl jezdit Tarnawu i Order Of Australia. Přesně opačným způsobem přišel ke dvěma vítězstvím Pierre-Charles Boudot, který na Audaryi nahradil rovněž nemocného Ioritze Mendizabala.
 
 
Cieren Fallon, syn velkého Kierena Fallona, letos nasbíral 43 vítězství a získal podruhé britský šampionát žáků. Je vedle Lestera Piggotta nebo Joe Mercera teprve desátým jezdcem historie, jemuž se toto double povedlo. Mezi britskými profesionály kraluje rovněž podruhé Oisin Murphy.
 
One For Arthur jde do penze. Kariéra vítěze Velké národní 2017 se uzavírá v jedenácti letech, celkem vyhrál 7 z 25 startů. "Odchází zdravý a veselý," řekla trenérka Lucinda Russell.
 
 
Foto: Marcela Kozová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE