reklama 11A

V parkuru rozhodují detaily. Je to nekonečná práce, popisuje Deusser

ikonka

Jeden z nejznámějších, nejúspěšnějších a také nejvyšších parkurových jezdců světa. Němec Daniel Deusser si zkusil roli světové jedničky, sedlal řadu špičkových koní a uspěl v mnoha prestižních soutěžích. Jaká byla jeho cesta do skokové elity?
24.06.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Dvaačtyřicetiletý jezdec Daniel Deusser patří do německého národního týmu v parkurovém skákání. Jezdit začal už v dětství, ale rozhodně nebyl sportovně nijak vyhraněný. Věnoval se také cyklistice, konkrétně BMX, což je disciplína, v níž soutěžil dokonce i na šampionátech. Nakonec ale převážila láska ke koním.
 
Poznávacím znamením Daniela je jeho výška, měří 190 centimetrů, podobně jako jeho krajan Christian Ahlmann. Ani jednomu taková výška nebrání ve špičkových výkonech na nejtěžších parkurech. 
 
Posuďte sami: týmový bronz z olympijských her, třikrát druhé místo na evropském šampionátu, titul šampiona Světového poháru. 
 
 

Více koní ve hře

Jméno Daniela Deussera je s vrcholovým jezdectvím spojené už víc než dvě desítky let. V roce 2002 startoval na mistrovství Evropy mladých jezdců v Kodani. Tam ještě cenný kov nezískal. To přišlo později. 
 
V roce 2013 v Herningu brali Němci stříbro, Daniel byl součástí týmu spolu s koněm Cornet D´Amour. O dva roky později v Cáchách byla tato dvojice opět ve stříbrném celku Německa a druhé místo obsadili Němci také o čtyř roky později v Rotterdamu. Tam sedlal Daniel hřebce jménem Scuderia 1918 Tobago Z.
 
Zrovna výše zmínění dva koně byli v Danielových úspěšných sezonách platnými hráči. On sám si dobře uvědomuje, že mít k dispozici více dobrých koní, je klíčem k úspěchu. „Mít koně těchto kvalit, to je moje velké štěstí. Když máte jednoho koně do Grand Prix, i kdybyste vyhrávali každý víkend, nemůžete se dostat na vrchol. Určitě potřebujete alespoň tři koně. Nemusí být všichni schopní skákat pět hvězd, mohou mít nižší výkonnost, i tak jsou oporou těm ostatním top koním. Jistě, když máte velké štěstí, narazíte na skutečnou koňskou superstar, ale obecně hledat a držet víc než jednoho špičkového koně je součástí celé hry,“ popisuje Daniel.
 
 

Stephex Stables

Daniel Deusser je sice členem německého týmu, ale pracovně je spojen s belgickou společností Stephex Stables. Té patří třeba klisna Jasmien vd Bisschop, s níž jen v loňské sezoně Daniel zaznamenal vítězství na pětihvězdových mítincích v Knokke, Hamburku nebo Madridu.
 
Stephex vlastní rovněž už zmíněného plemeníka Scuderia 1918 Tobaga Z, s kterým vedle medaile z mistrovství Evropy zapsal německý reprezentant jen loni vítězství v Rolex Grand Prix na CSI5* s´Hertogenbosch, první místo ve Velké ceně Global Champions v New Yorku a v listopadu s ním vyhrál Super Grand Prix při Global Champions Playoffs v Praze. Mimochodem jako jediný jezdec na světě se do této soutěže pro vítěze jednotlivých Velkých cen na okruhu kvalifikoval ve všech prozatím uskutečněných ročnících.
 
Belgická společnost drží také většinový podíl hnědky Killer Queen, kterou si Daniel vybral pro olympiádu v Tokiu. Spolu vyhráli Velkou cenu Dauhá v rámci Global Champions nebo Pohár národů při CHIO v Cáchách 2021, v němž přispěli týmu dvěma nulami a následně na témže mítinku získali trofej z Rolex Grand Prix.
 
V majetku Stephexu je i veleúspěšný vestfálský bělouš Cornet D´Amour, který už se rozloučil s kariérou. Spolu s Danielem však dokázal získat dvě stříbrné medaile na mistrovství Evropy, vyhrát finále Světového poháru 2014 v Lyonu a zvítězit v několika pětihvězdových Grand Prix. Mimo jiné v roce 2015 v Rolex Grand Prix v s´Hertogenbosch.
 
Kvalitních koní je v belgických stájích řada a Daniel je jako jejich zaměstnanec rozhodně jedničkou. Také si v kariéře zkusil, jaké to je být nejlepším jezdcem světa na žebříčku Mezinárodních jezdecké federace FEI.
 
A jeho recept na úspěch? „Je to mnohaletý proces, kdy začnete s mladým koněm a propracováváte se nahoru. Je to nekonečná práce, řekl bych 24/7, velmi těžká,“ přiznává. „Musíte mít chuť věci opakovat dokola, musíte mít motivaci pořád se učit. Jsou časy, kdy jezdím domů ze závodů zklamaný. Tam odjíždíte v dobré kondici, koně jsou skvěle připravení, ale stačí malá chyba, jedno shození, a jedete v neděli domů, aniž byste cokoliv vyhrál. Selhání je vždy frustrující, ale jen když budete přemýšlet o každém detailu, posunete se kupředu," přiznává Daniel s tím, že právě detaily rozhodují.
 
Zdroj: FEI, CNN, World of Showjumping, Stephex 
 
Foto: Christoph Taniére, Lukasz Kowalski / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE