Učím se znát trh, líčí Abdel Saïd. Stopu zanechal i v českém parkuru

ikonka

Rodák z egyptské Alexandrie Abdel Saïd žije v Belgii. Není nápadnou zářící hvězdou, a přitom ovlivňuje svět parkuru víc, než si myslíme. Jaká byla jeho cesta do Evropy? Proč změnil občanství? A jaký top kůň z českého týmu prošel jeho stájí?
10.12.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

I když není mnoho afrických jezdců, kteří konkurují světové špičce, jméno Abdel Saïd vám jistě něco říká. Rodák z egyptské Alexandrie se dokázal prosadit v pětihvězdových soutěžích, pohybuje se na okruhu Global Champions, závodil na kontinentálních šampionátech i Světových jezdeckých hrách.
 
Jak Abdel začínal a proč se rozhodl změnit občanství a přesunout se pod jurisdikci belgické federace, když v této evropské zemi jsou jeho šance na zařazení do reprezentace výrazně nižší než v Egyptě? 
 
Dnes třiatřicetiletý skokan začal jezdit už jako tříleté dítě. I po pár letech viděli jeho rodiče, že ho vášeň a nadšení neopouští, ba naopak, a rozhodli se, že udělají všechno proto, aby jeho kariéru pomohli nastartovat. Jeho maminka s ním absolvovala letních stáž v Evropě, a když bylo Abdelovi jedenáct let, přestěhovali se všichni do Nizozemska.
 

V nejlepších rukou

Díky tomu měl možnost trénovat pod skvělým vedením. Vždyť v začátku jeho působení v Beneluxu se připravoval s nizozemským olympionikem Emilem Hendrixem a později přešel do tréninku belgického mistra světa Jose Lansinka. Dařilo se mu v juniorské kategorii a postupně dorostl až do pětihvězdové úrovně.
 
Jako egyptský reprezentant startoval na řadě kontinentálních šampionátů a her. Na Panarabských hrách konaných v roce 2007 v Káhiře obsadil jako jednotlivec třetí místo a egyptský tým byl druhý. Bronz má z her z Dauhá o čtyři roky později. Medaili má i z panarabských her 2019, o rok dřív byl na stupních vítězů při Středomořských hrách, jež se konaly v Barceloně.
 
Upozornil na sebe i výkony v soutěžích v rámci evropských CSI5*. V roce 2016 vyhrál s hnědkou Hope van Scherpen Donder halový Světový pohár Západoevropské ligy FEI ve Veroně. V téže sezoně ovládl s hvězdnou klisnou Californiou Grand Prix v Knokke, druhé místo zapsal ve Velké ceně při CSI4* v La Coruni a také při CSIO5* v Gijonu. V rámci Global Champions nasbíral řadu dobrých výsledků a zazářil například při Prague Playoffs 2019.
 
 

Plejáda koňských hvězd

Abdel, který se v Evropě oženil, snil vždy o vlastní stáji. V osmadvaceti letech se mu to podařilo, když začal s manželkou Sanny provozovat AS Stables v belgickém Herentalsu. „Hledali jsme, hledali a hledali. Je strašně těžké najít už hotový areál ke koupi. Jenže úplně stejně složité je získat tady povolení vybudovat na pozemcích stavbu úplně od základů,“ popisuje jezdec s tím, že nakonec koupili areál nedaleko Antverp, jenž původně vlastnil Axel Verlooy.
 
„Máme tady skvělý tým, moji zaměstnanci, majitelé koní i klienti a samozřejmě moje žena, ti všichni jsou mi oporou. Díky nim je možné dělat, co dělám,“ říká Abdel, jemuž prošlo rukama několik známých koní, kteří pokračovali v kariéře ve dvojicích s top světovými jezdci.
 
Vedle už zmíněné Californie, s níž Abdel závodil jednu sezonu a která pak přešla k Edwině Tops-Alexander, patří k jeho „úlovkům“ třeba belgický hřebec Good Luck. Toho pomohl sehnat pro Ira Ciana O´Connora, jenž s ním získal individuální bronz na mistrovství Evropy 2017 v Göteborgu. Irský tým tehdy navíc bral zlato. „Když najdu dobrého koně pro špičkového jezdce, dává mi to podobný pocit uspokojení, jako kdybych našel výborného koně pro sebe. Sledovat Ciana v Göteborgu, to bylo skoro, jako bych vyhrál nějakou pětihvězdovou soutěž sám. Stejně tak mě těší, když vidím například Nicole Walker, jak se jí daří s koněm, jehož jsem pro ni pomohl najít.“
 
Možná už méně se ví, že Egypťan je propojený i s českým parkurem. V roce 2013 k němu přešel holandský valach Zidande P, který byl součástí národního A-kádru s Alešem Opatrným v sedle. Startovali spolu v Pohárech národů i na mistrovství Evropy. Abdel s ním závodil dva roky a pak se hnědák přesunul k dalším egyptským jezdcům.
 
Naopak od Abdela má Valentýna Kuková vynikající klisnu Venise du Reverdy, s níž Egypťan mimo jiné dojel druhý v LGCT Grand Prix Mexico City 2019. Dále sedlá ryzáka Oak Grove´s Laith, který také prošel Abdelovou obchodní stájí. Českou jezdkyni pojí s Abdelem dlouhodobější spolupráce.
 
Afričan má evropský trhu už docela dobře zmapovaný. „Učím se znát americký trh, ten je největší. Je moc důležité najít tam klienty. Investuji hodně času a peněz, abych navštěvoval různá místa a pochopil, co přesně tamní kupci chtějí,“ líčil Abdel před časem v jednom z rozhovorů. 
 
 

Komplikované vztahy s federací

Abdel Saïd tvořil spolu s Nayelem Nassarem a Samehem El Dahanem základ egyptského družstva. To slavilo v roce 2021 historický úspěch, když se poprvé kvalifikovalo na olympijské hry. Jenže ty se nakonec musely obejít bez nejlepších jezdců. Z trojice výše startoval jen Nassar. 
 
Sameh El Dahan, ačkoliv prožíval skvělou sezonu, nebyl pro Tokio vybrán Egyptskou jezdeckou federací. Dle jeho slov to byla poslední kapka v nefungující spolupráci plné kontroverzních rozhodnutí, naschválů a nepravd. Proto se rozhodl změnit občanství a reprezentovat Velkou Británii.
 
Abdel se hned vzápětí rozhodl stejně, a změnil občanství rovněž. Zapsán je pod belgickou administrativou. „Přístup Egyptské jezdecké federace mě donutil přesunout se pod belgickou vlajku. Vedlo mě k tomu několik věcí: jak postupují v přihláškách v zastoupení svých jezdců, jak vybírají jezdce do národního týmu pro velké akce, jak přistupují ke všemu z pozice síly a moci. Naprostým vrcholem pak bylo, že nevybrali Sameha do Tokia. Není pro mě možné zůstávat pod Egyptem za těchto podmínek,“ vysvětluje Abdel, proč učinil takové rozhodnutí, i když si je vědom, že v belgické konkurenci se do A-týmu bude dostávat těžko.
 
„Můj plán byl vždy tvrdě pracovat a pořád se zlepšovat. Je hrozně těžké, když se stále nemůžete dostat tam, kde byste chtěl být. Ale pořád musíte pracovat a snažit se. I když nikdy nevíte, zda to bude stačit a kam to povede. Vy sami se musíte udělat šťastnými, jinak štěstí nikdy nebudete mít,“ uzavírá Abdel.
 
Zdroj: FEI, AS Stables, World Of Showjumping
 
Foto: Stefano Secchi / FEI