reklama 11C

Soukupová: Počet koní narostl natolik, že byl potřeba vlastní areál

ikonka

Natálie Soukupová své koně připravuje v domácím prostředí moderní stáje, která se nachází nedaleko Prahy. Toto místo nejprve navštěvovala za účelem tréninků v místní jezdecké hale a zalíbilo se ji natolik, že ho dnes už může považovat za svůj domov.
24.11.2020 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Parkurová jezdkyně Natálie Soukupová a celý její tým obstarává aktuálně deset koní v jezdeckém areálu, který leží asi třicet minut cesty za Prahou. „Naše jezdecká stáj Médea Equestrian Team se nachází v obci Kamenice – Skuheř. Oficiálním vlastníkem je firma StarWorld, v jejímž čele stojí můj táta Jaromír Soukup se svým společníkem. Ve stáji nemáme žádné jiné klienty, je to pouze náš soukromý areál,“ říká Natálie Soukupová.  

 

Jak dlouho v této stáji působíte? Co předcházelo příchodu právě na toto místo?

Toto místo vlastníme dva a půl roku, což je zároveň i doba, kterou jsem zde s mými koňmi strávila. Nejprve jsme do této stáje jezdili trénovat, jelikož jsem měla své koně v nedaleké stáji Kamenický Dvůr. Chodili jsme po kopytě na halové tréninky a moc se nám to místo zalíbilo. Vše zde bylo moc hezké, čisté a moderní.

 

Jaká byla vaše cesta jezdeckým sportem, než jste se přestěhovala do vlastní stáje?

Začínala jsem jezdit ve Španělsku, kde jsme si také pořídili prvního koně. Po návratu zpět do České republiky jsme mého prvního koně ustájili v Kamenickém Dvoře u Ilony Heyrovské. U té jsem působila přibližně šest let, pomalu narůstal počet mých koní, učila jsem se tam úplným začátkům pod vedením Jiřího Luži a absolvovala jsem své první závody. Počet našich koní už později narostl natolik, že bylo potřeba si zařídit nějaké vlastní zázemí. Přišla výhodná nabídka, pořídili jsme náš nynější areál a přestěhovali jsme se sem s celým týmem.

 

ČTĚTE: Kateřina Kubrická: Jsem pyšná na rodiče za to, co dokázali vybudovat

 

Jaké vybavení a zázemí máte aktuálně k dispozici pro práci s vašimi koňmi?  

Ve stáji se nachází dvanáct boxů a deset výběhů. Celý areál je velmi dobře prostorově řešený, vše je prakticky uspořádané. Nachází se zde venkovní jízdárna a krytá jezdecká hala. Původně se zde nacházel penzion, jenž využíváme i dnes. Nabízíme ubytování našim dvěma stájovým ošetřovatelkám. Dále tady nechybí samozřejmě společné zázemí, kuchyň a klubovna.

 

Jaká je podle vás největší výhoda vaší stáje?

Je tady opravdu neskutečný klid. V předchozím působišti, v Kamenickém Dvoře, byl častý problém s využíváním jízdárny a haly, kterou jsme si museli dopředu rezervovat. V naší stáji jsme sami s našimi koňmi a toto nemusíme řešit a takovéto starosti se s přestěhováním odbouraly. Další ohromnou výhodou je okolní příroda a možnost kvalitní kondiční přípravy na rozsáhlých loukách.

 

Kolik lidí tvoří celý váš stájový tým?

V hlavní pozici stojí moji rodiče a takovým stájovým šéfem je můj táta. Poté jsme tady dvě pracovní jezdkyně. Společně s Kateřinou Wáclavíkovou máme na starosti chod a fungování celé stáje a k tomu nám ještě pomáhají tři ošetřovatelky, z nichž je jedna hlavní, která obstarává i veterinární záležitosti a vakcíny. Dohromady náš stájový tým tvoří pět lidí.

 

Kolik času trávíte ve stájí v průběhu dne a kolik je to dní v týdnu?

Minulý rok jsem měla studijní pauzu, takže jsem měla více času a ve stáji jsem byla téměř každý den, a to od rána do večera. Zvládala jsem odjezdit více koní a pomáhala jsem i s ostatními pracemi. Poté jsem nastoupila na vysokou školu, takže se to zkrátilo většinou na ty čtyři dny v týdnu. Co se týká času, tak to bývá kolem čtyř až pěti hodin.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Celou moji kariéru provází jezdecká stáj Farma Ptýrov, říká Žižáková

 

Je něco, co vám v areálu chybí? Co je pro vás nepostradatelné pro práci s koňmi?

Opravdu nám zde zatím chybí kolotoč. Máme v plánu jeho stavbu, ale uvidíme, jak to vše půjde a jak dopadne vyřízení stavebního povolení. Jednoznačně bych se nedokázala obejít bez kryté haly. Ta naše je opravdu skvělá. Nechybí v ní například automatický stupínek pro nasedání a ani automatické kropení.

 

Kolik máte aktuálně svých sportovních koní a jaké s nimi máte plány na příští rok?

Momentálně máme v práci šest koní. Mezi mé plány na následující sezonu patří více účastí na mezinárodní úrovni a na závodech v mé věkové kategorii. Mám na to teď opravdu výborné koně, z nichž tři jsou do vysokého sportu. Skvělé výkony stabilně podával Lord Legacy, klisna Laudana se také hodně posunula a tím třetím je hřebec Flachau, který do nové sezony nastoupí po zdravotní přestávce, na což se už teď opravdu moc těším.

 

Foto archiv Natálie Soukupové




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE