reklama 11B

Celou moji kariéru provází jezdecká stáj Farma Ptýrov, říká Žižáková

ikonka

Parkurová juniorská jezdkyně Viktorie Žižáková, která letos zvítězila v hořovickém finále seriálu Czech Junior Cup, je již dvanáct let spojena s ptýrovským jezdeckým areálem. V této době má na Ptýrově ustájené své tři koně. Je to její druhý domov.
17.11.2020 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Farma Ptýrov se nachází ve Středočeském kraji u Mnichova Hradiště v obci Ptýrov. „Původně to byl kravín, který přestavil do podoby dnešní moderní stáje současný majitel Vladimír Bednář. Stále probíhají úpravy a rekonstrukce a momentálně se buduje další nová stáj,“ sděluje Viktorie Žižáková.

 

Jak jste s vašimi koňmi spojena zrovna s tímto jezdeckým areálem?

Od úplných začátků provází mojí jezdeckou kariéru právě jezdecká stáj Farma Ptýrov. Původně jsme na Ptýrov jezdili s rodiči se povozit na koních, když mi bylo asi osm let. Je to zároveň jediná stáj, v níž jsem byla s vlastními koňmi a letos už to bude sedmý rok působení v této stáji.

 

Kdo ještě dále tvoří váš ptýrovský tým?  

Zároveň se mnou jezdí ještě moje starší sestra. Ta se od letošní sezony věnuje spíše svému studiu, ale i tak stále jezdí pracovně dva koně. Dlouhodobě spolupracujeme a trénujeme s Danielem Voksou, což je také jezdec ptýrovské stáje. Dále od letošního jara je naším trenérem i pan Jaroslav Jindra.

 

ČTĚTE TAKÉ: Grünthalová: Postupně nám v Opřeticích vznikal takový rodinný podnik

 

 

Jaké zázemí pro jezdce a koně nabízí areál vaší jezdecké stáje?

K dispozici je zde dvaačtyřicet pevných boxů, jejichž kapacita je momentálně plně obsazena. V areálu se nachází opracoviště a závodní kolbiště a nechybí ani prostorná jezdecká hala. Dále můžeme využívat kruhovku a kolotoč a pod tento areál spadá i restaurace s možností ubytování v penzionu. Dlouhodobě se na Ptýrově pořádají jezdecké závody a například jedno z kol Českého skokového poháru, které zde tradičně vrcholí noční Velkou cenou za umělého osvětlení.

 

Jaká je možnost využití výběhů a pastvin pro sportovní a mladé koně?

Výběhy jsou rozdělené pro sportovní koně, které se využívají převážně přes léto a vedle toho také máme poměrné rozsáhlé pastviny pro mladé koně, hříbata a školní či důchodové koně.

 

Vaše stáj funguje také jako produkční stáj mladých koní, že?

Ano, většinou majitel areálu zakoupí koně ve věku okolo dvou let a poté se u nás obsednou. Jejich další osud je buď dále sportovní nebo jsou určeny na prodej.

 

Co je podle vás ta největší výhoda ptýrovského areálu pro práci se sportovními koňmi?

Já osobně mám Ptýrov jako druhý domov, takže to je pro mě určitě jistá výhoda. Po celou dobu je tady stálý personál a výhodná je i každodenní přítomnost trenéra přímo v areálu. Tím pádem můžeme s koňmi pracovat jakýkoliv den a vždycky vím, že se dá dobře domluvit na termínech a časech tréninku.

 

Je pro vás nějak přínosné i pořádání velkých závodů v domácím prostředí?

Samozřejmě. Domácí závody jsou pro nás často veliký přínos, jelikož máme hned všechno po ruce a není potřeba se někam přepravovat a koně jsou ve svém známém prostředí. Nicméně já osobně při domácích závodech bývám často ještě mnohem více nervózní, než když jedeme na jiné místo.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Michaela Refková o svém areálu: Když máte stáj, práce nikdy nekončí

 

 

Co je pro vás nezbytné a bez čeho byste se v areálu nemohla obejít?

Určitě bych se nedokázala obejít bez kvalitních ploch na opracování koní a k tomu patří rozhodně i hala. Dále je pro mě důležité dopřát koním relax po závodech, tudíž přítomnost výběhů v areálu je pro mě také hodně důležitá. A jednoznačně bych se neobešla bez lidí, na které se můžu spolehnout. Když ve stáji nemůžu být, tak potřebuji mít pocit, že je o koně vždycky stoprocentně postaráno.

 

Jak vypadá váš pravidelný program?  Kolik času trávíte ve stáji?

Ve stáji trávím většinou pět až šest dní v týdnu. To se ovšem odvíjí od mých studijních povinností. Jelikož studuji v Praze a do Ptýrova dojíždím, tak už cesta zabere dost času a než obstarám všechny své koně, tak to vyjde většinou na nějaké čtyři a půl hodiny.

 

Foto archiv jezdkyně 




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE