reklama 11B

Rozloučil se Clooney 51. Je to můj superhrdina, opěvuje bělouše Fuchs

ikonka

V neděli 11. prosince se během mítinku CHI v Ženevě oficiálně rozloučil se sportovní kariérou bělouš Clooney 51. Jeho jezdec Martin Fuchs pro dojemný ceremoniál nemohl vybrat lepší příležitost, vždyť švýcarskou dvojici tamní publikum milovalo.
12.12.2022 17:20  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Je to už bezmála rok a půl, co vestfálský bělouš Clooney 51 absolvoval poslední soutěž, kterou bylo týmové finále při olympiádě v Tokiu. Pár dní po návratu z her se valach zranil ve výběhu a s ohledem na vážnost jeho stavu bylo jasné, že se do vysokého sportu už nevrátí.
 
Švýcarský reprezentant Martin Fuchs, který s ním prožil řadu velkých okamžiků, si ale dal s loučením na čas a rozhodl se pro bělouše připravit výjimečnou příležitost. Ceremoniál proběhl v neděli 11. prosince při CHI Ženeva 2022. Tyto závody mají obrovskou prestiž, opakovaně jsou voleny jezdci i odbornou veřejností nejlepší jezdeckou akcí vůbec, a domácí publikum navíc svou hvězdnou dvojici zbožňovalo.
 
Fuchs před plnou halou Palexpo řekl: „Zamiloval jsem se hned na prvních společných závodech. Věděl jsem, že začíná úžasná cesta. Zpočátku to byla práce, ale naučil jsi mě, že kůň potřebuje veškerou důvěru a důvěru ve svého jezdce, aby mohl být úspěšný. Máš jedinečného ducha, díky tomu jsi se stal nejúspěšnějším švýcarským parkurovým koněm, a mně jsi pomohl stát se světovou jedničkou. Udělal jsi ze mě jezdce, kterým jsem, pomohl jsi mi splnit mé sny. Ten potlesk je jen tvůj.“ 
 

Čtěte také: Fuchs o začátcích s Clooneym: Táta mě na něj nechtěl nechat sednout

 
Jak uvádí server Horse and Hound, v ženevské hale v ten moment nezůstalo jediné oko suché. Clooney jako člen A-týmu ovlivňoval celý švýcarský sport. Hold mu vzdal i další špičkový jezdec Steve Guerdat, jenž ho nazval legendou parkurového sportu a členem rodiny. 
 
Došlo i na vzpomínku na zranění, které ukončilo běloušovu kariéru. Jen pár dní po olympiádě v Tokiu, kde Švýcaři dojeli pátí, uklouzl Clooney ve výběhu a zlomil si pažní kost. „Nevěděli jsme ani, jestli přežije,“ říká jeho jezdec. Valach se léčil na klinice, kde strávil dva měsíce v závěsu. „Ukázal jsi vůli přežít, ukázal jsi, že jsi superhrdina,“ nechal se slyšet Fuchs.
 
Připomeňme si, že Švýcar spolu s Clooneym vyhrál individuální soutěž na mistrovství Evropy 2019 v Rotterdamu a ve finále Světového poháru byl v témže roce druhý. O rok dřív byl stříbrný na Světových jezdeckých hrách v Tryonu. Na olympiádě v Riu byli v top 10. A to je jen stručný výčet z šampionátů. Triumfů z Velkých cen mají celou řadu.
 
Zdroj: Horse and Hound, World of Showjumping
 
Foto: Grand Prix Info



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE