No Time To Lose ovládl kvalifikaci. Byla to malá Velká, těšil se Váňa

ikonka

Vítězem první kvalifikace na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou se stal dvanáctiletý No Time To Lose. Dvanáctiletý hnědák si na měkké dráze poradil se špičkovým polem včetně dvou dalších vítězů Velké pardubické či vítěze Ceny Labe Evžena.
22.05.2021 19:10  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


Ve svých dvanácti letech je už veteránem, ale v sobotu na pardubické dráze opět ukázal své kvality. Hnědák No Time To Lose v sedle s Ondřejem Velkem ovládl krásným závěrem úvodní kvalifikaci na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou, na jehož startovní listině se sešla téměř kompletní tuzemská špička. Všech čtrnáct koní dostih dokončilo a zajistilo si právo účasti druhou říjnovou neděli.

Před startem kvalifikace se mluvilo především o chystaném souboji sedmiletého talentu Evžena s trojicí vítězů Velké pardubické Theophilem, Tzigane du Berlais a No Time To Lose. Vítěz loňské Ceny Labe, kterého vedl jeho stálý jezdec Jaroslav Myška, si ze začátku nevedl špatně, v závěru však klesl na poslední místo.

Od startu udával tempo druhý z loňské Velké Player a vydržel se silami až do cílové roviny. Tam v loňské Velké pardubické druhý Player, který pod žokejem Marcelem Novákem vedl až do cílové roviny. Tam se přes něj dostala trojice koní. No Time To Lose opět potvrdil, že mu vyhovuje těžší půda a zvítězil jistě o 4 1/2 délky před Sztormem, Casperem a Playerem.

 

Čtěte také: "Byla to náramná sláva". Před 100 lety se v Chuchli běželo první derby

 

Pro No Time To Lose to bylo první vítězství od srpnové kvalifikace před třemi lety. "Kdo tomu rozumí, věděl, že je to taková malá Velká pardubická na jaře. Kromě loňského vítěze tady byli téměř všichni, kteří u nás v České republice můžou ve Velké pardubické startovat. Od začátku bylo jisté, že to bude dostih jako řemen. Byla těžká půda. Chvílemi jsem si říkal, že je dostih rychlejší než by se v takových podmínkách mělo jet. Ale kluci jsou zkušení a zvládli to úplně perfektně. No Time To Lose po neúspěchu v loňské Velké pardubické dokázal, že když mu naprší pod nohy, tak je prakticky neporazitelný," komentoval průběh dostihu vítězný trenér Josef Váňa.

Další vítězové Velké pardubické Theophilos a Tzigane du Berlais doběhli na pátém a šestém místě. Kvalifikaci na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou si zajistili také Mr Spex, Talent, Mahony, Paris Eiffel, Bugsie Malone, Dulcar de Sivola, Vandual a Evžen.

Druhý vrchol odpoledne, jedničkovou steeplechase Cenu Jockey Clubu ČR na 3900 metrů, získala lehce o 5 délek Cheminée s Janem Faltejskem. Za ní se seřadili Dusigrosz, Aztek a Dajuka. Vítězství šestileté Cheminée přišlo po předchozím vítězství Jana Faltejska v crossu III. kategorie, v Poháru BICZ Holding 2021, kde výrokem zadrženě zvítězil v sedle Night Moona. Oba koně připravuje pro stáj Dr. Charvát trenér Pavel Tůma.

Prvním vítězem pardubické sezony se stala šestiletá Dylanka s žokejem Janem Kratochvílem. Někdejší dvojnásobná vítězka Oaks se vrátila na dráhu po dvou letech a ve čtyřkové Ceně proutěnkářů na 3200 metrů nechala o 7 délek za sebou Portorikose. Třetí doběhl Dancing Blood.

Dvojkový kros Cena Viléma z Pernštejna se změnil v nečekanou procházku osmiletého Imphala s Markem Stronským, který nadělil druhému Mustamirovi 7 délek, třetí finišoval Lad In. Trenér Čestmír Olehla slavil už druhé letošní vítězství prostřednictvím ryzáka Christiana s Jakubem Spáčilem ve čtyřkové cross country, Well Absolut vybojoval první úspěch pro manžele Štěpánku a Jaroslava Myškovy od přesunu do Koles.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku

Foto: Ivan Krejza

 

Krátce ze zahraničí

Šestiletá tmavá hnědka Mo My Dream, kterou pro majitele Richarda Mädera připravuje Filip Neuberg, změřila síly s listed konkurencí v milánském Premio Paolo Mezzanotte na 2200 metrů. Trojnásobná vítězka ze sezony 2019 a čtvrtá z letošního Memorialu Jaroslava Podolana obsadila pod Adamem Florianem poslední desáté místo. Zvítězila Elisa Again, třetí doběhla německá Stex s Michalem Abíkem.