Na Jítravu přišla jako Zelinková. Už jako Janatová jezdecký areál řídí

ikonka

Zhruba půl roku pracuje Zuzana Janatová, za svobodna Zelinková, v Jítravském Dvorci. Jako sportovní manažerka jezdeckého areálu se chystá na první z trojice parkurových závodů, z nichž ty druhé budou generálkou na Český skokový pohár v příštím roce.
12.04.2022 13:55  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB


 
První parkurové závody sezony 2022 se v Jítravském Dvorci uskuteční během velikonočního víkendu. Další budou následovat na konci května, kdy již půjde o Velkou cenu na těžké úrovni. Do třetice se tam bude skákat poslední zářijový víkend při Podzimní ceně. 
 
V ani jenom případě by tam neměla chybět sportovní manažerka Zuzana Janatová, doposud známá spíše pod dívčím jménem Zelinková. Ta na Jítravě pracuje zhruba půl roku, ale s koňmi je tam výrazně déle. „Na Jítravu jsem přišla s koňmi, které jsem měla v práci, již před rokem. Nejdříve jsem tady měla koně ustájené a byla jsem jako normální klient, jako všichni ostatní. V září jsem byla oslovena o spolupráci s tím, abych převzala celý areál, co se týče té koňské části a manažerské oblasti jezdeckého sportu. Nakonec jsme se tedy dohodli a já jsem od října převzala dohled na veškerý jezdecký sport a všechno v areálu s ním spojené,“ říká v úvodu rozhovoru pro EquiRadio Zuzana Janatová.
 

Psali jsme: Jítravský Dvorec otvírá brány jezdcům. Pořádá první parkurové závody

 
„Jsme rádi, že jsme tento rok dostali možnost pořádat i oblastní mistrovství, které se bude konat v květnu. Celý tento rok je taková příprava pro rok následující, jelikož se Jítravský Dvorec stal v nedávné době členem Asociace Český skokový pohár. Budeme doufat, že všechny detaily vychytáme a chtěli bychom být perfektní i v tomto ohledu,“ poodhaluje pořadatelské cíle.
 
Jítravský Dvorec však není zaměřen jen na parkurové skákání, ale i vozatajství a další disciplíny. „Ve stáji máme od všeho trochu. Jsou tady skokoví koně, Petr Kafka s Danielem Bejrem se zabývají vozatajstvím, v němž tuto stáj úspěšně reprezentují a začínají sbírat úspěchy jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Máme zde i klientské koně, kteří nás reprezentují v parkuru, v drezuře i ve vytrvalosti. Jsme velmi rádi, že Jítravský Dvorec má zastoupení ve většině odvětví a doufejme, že v budoucnu to tak dál bude. Výborná vizitka tohoto areálu je, že poskytuje zázemí pro jakoukoliv disciplínu a za to jsme moc rádi,“ konstatuje Janatová.
 
Zuzana však při závodech bude nejen v roli manažerky, ale i jezdkyně. V rámci Jarní ceny je nahlášena do soutěží hned s několika koňmi, které dlouhodobě připravuje. „Má funkce spočívá v ježdění a přípravě skokových koní, kteří jsou převážně mladí a svou sportovní kariéru teprve začínají. Jedná se o dva čtyřleté, jednoho pětiletého a jednu devítiletou klisnu. Dále pak je to management areálu a dohlížení na veškerý chod a servis pro klienty, kteří zde mají ustájené své koně,“ prozradila podobnosti k náplni její činnosti.
 

Čtěte také: Jezdecký areál Jítravský Dvorec: Za andaluskými koňmi do Lužických hor

 
Ještě jako Zelinková byla členkou reprezentačního A-kádru a do budoucna nevylučuje, že by se do vrcholového sportu vrátila. „Vše je závislé od koně. Bez dobrého koně nemůže být dobrý jezdec, což je dost známá a faktická věc. Tím, že mám koně momentálně mladé, tak po této možnosti nepokukuji, ale samozřejmě, kdyby se objevil nějaký kůň, který by k tomu byl, tak se tomu nebráním. Jonášek už je větší, takže si umím lépe představit to cestování a celkovou logistiku. Baví mě i ta práce s mladými koňmi, takže nevylučuji ani jednu z možností, ale nyní mě baví to, co dělám teď,“ říká ve vysílání EquiRadia.
 
Teď se však především soustředí na přípravu již zmíněných dvou závodů, které se uskuteční zhruba šest týdnů po sobě. „Vrcholem letošní sezony by měly být závody na konci května, kdy proběhne zároveň oblastní mistrovství severních Čech a pojede se také Velká cena Jítravského Dvorce. Měly by být rozděleny zajímavé finanční dotace, nejvyšší soutěž bude mít výšku překážek 145 centimetrů a doufáme, že přijede co nejvíce lidí, protože i pro ně máme připravený zajímavý program,“ dodává Zuzana Janatová.
 
Foto: poskytla Zuzana Janatová