Kuriózní vítězství Filipa Minaříka: Byl jsem v té době v kómatu, říká

ikonka

Byl to po všech stránkách bizarní dostih. V Mnichově běželi tři koně včetně stříbrného z Českého derby a žokej Filip Minařík v době svého vítězství ležel v kómatu. I tak lze parafrázovat středeční rozhodnutí německé autority Deutscher Galopp.
08.12.2021 16:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Filipu Minaříkovi se s trochou nadsázky řečeno opět podařilo přepsat dostihovou historii. Rok poté, co nejúspěšnější český žokej oznámil ukončení své bohaté kariéry, mu německá  autorita Deutscher Galopp přisoudila ještě jedno vítězství.

Jednalo se o 2000 metrů dlouhé klání nezvítězivších Lars-Wilhelm Baumgarten-Rennen z 15. června 2020 v Mnichově, kterého se zúčastnila trojice koní a Minařík v sedle hnědáka Rip Van Lips původně dojel na druhém místě.

V cíli první Moonlight Man ale byl dodatečně diskvalifikován kvůli pozitivnímu dopingovému testu. Pořádková komise Deutscher Galopp případ dořešila až ve středu, kdy trenérovi Markusi Klugovi za tento a ještě jeden případ uložila podmínečné odnětí licence na šest měsíců.

 

Čtěte také: Josef Váňa mladší přišel o licenci a ruší Francii. Je to strašné, říká

 

Vítězství tak dodatečně získal Minařík na Rip Van Lipsovi, který později vyhrál grupu 2 Comer Group Oleander-Rennen a doběhl třetí v německém St. Legeru. Není bez zajímavosti, že třetím aktérem mnichovského dostihu byl druhý z Českého derby 2018 Poldi’s Liebling. Jeho ztráta na Rip Van Lipse činila propastných 62 délek.

Na celkové bilanci Filipa Minaříka 1769 vítězství se však nic nemění. Přestože definitivní verdikt pořádkové komise padl až tento týden, v databázi Deutscher Galopp byla diskvalifikace Moonlight Mana zanesena už loni na podzim a tudíž zohledněna i v žokejově oficiální statistice.

"Je to docela zvláštní pocit. Prý mi to vítězství přisoudili už v době, kdy jsem ještě ležel v kómatu v nemocnici. Teď se čekalo už jen na trest pro diskvalifikovaného vítěze," potvrdil serveru Jezdci.cz.

46letý Minařík bodoval celkem v jedenácti různých zemích. Jeho největšími úspěchy zůstává 54 grupových triumfů včetně čtrnácti v grupě 1. Čtyřikrát zvítězil v mezinárodně nejvýznamnějším německém dostihu Velké ceně Badenu i ve Velké ceně Bavorska. Dva úspěchy si připsal i v klasickém Preis der Diana.

 

Krátce z turfu

 

V Německu působící amatérská jezdkyně českého původu Olga Lažnovská přišla na deset měsíců o jezdeckou licenci. Pořádková komise Deutscher Galopp ji potrestala za záměrné vyhnutí se dopingové kontrole na mítinku v Iffezheimu 17. října. Podle serveru Galopponline.de mělo jít původně o dvanáct měsíců, trest byl nakonec snížen o započtení doby mezi prohřeškem a projednáním případu.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR