reklama 11D

Královice hostí Czech Summer Open 2019. Working Equitation mezinárodně

ikonka

Od pátku 5. do neděle 7. července se jezdecký areál Královický dvůr stane dějištěm závodů Czech Summer Open 2019, největších závodů ve Working Equitation konaných v České republice, které poprvé přivítají i jezdce ze zahraničí.
02.07.2019 10:37  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Startovní listina Czech Summer Open 2019 čítá 70 startujících, diváci uvidí od 5. do 7. července více než 15 plemen koní – od poníků a nejrůznějších kříženců, přes iberské a jiné barokní koně, westernová plemena až po teplokrevníky. 
 
Největší hvězdou bude dlouholetý člen německého reprezentačního týmu Mihai Maldea, třetí na posledním mistrovství Evropy v roce 2016. Jeho hlavní zbraní jsou rychlé speed testy a díky němu tak bude mít nejvyšší úroveň „Master“ jistě tu správnou dávku adrenalinu. Na start této soutěže, kde již vede jezdec koně pouze jednou rukou a která se v ČR pojede poprvé, se kromě něho postaví i jezdkyně z Nizozemí, dále reprezentantka z Polska, které je ve světě Working Equitation nováčkem, a také dvě závodnice z České republiky. 
 

Working Equitaiton je u nás stále ještě nová disciplína

„Working Equitaiton je u nás stále ještě nová disciplína, nelze tedy čekat rychlé zázraky. Ale je důležité ukázat, že úroveň Master není nedosažitelná meta. A čeští diváci tak aspoň budou moci fandit českým zástupcům“, říká Šárka Kopecká, předsedkyně spolku Working Equitation Česká republika.
 
Velké souboje můžeme jistě čekat i v soutěži P (pokročilí). Kromě domácích reprezentantů v ní diváci uvidí i zkušené závodnice z Rakouska a soutěžící z Polska. Své síly s nimi změří i loňský mistr republiky v kategorii seniorů Břetislav Růžička i jedna z nadějí českého workingu, loňská mistryně v kategorii dětí Kristýna Maternová. I nižší třídy S (střední), L (lehká) a Z (základní) jsou dobře obsazené, a to nejen v kategorii seniorů, ale i dětí a juniorů. Neděle nabídne kromě speed testů i otevřenou soutěž, kde si disciplínu mohou vyzkoušet jezdci, kteří se s ní teprve seznamují, a na start se postaví i děti v třídě vodičů.
 
Závody budou rozhodovat zkušení mezinárodní rozhodčí Mario Pimentel z Portugalska a Sandra Migl z Rakouska, sbor rozhodčích doplní Eva Žaludková. Všechny tři dny bude pro diváky připraven i další program, přestávky mezi soutěžemi vyplní mimo jiné dog-dancing, ukázka přípravy koně pro práci ve filmu, čtverylka a další ukázky, na děti čekají soutěže i malování na obličej, dámy se budou moci nechat zkrášlit u stánku vizážistek.
 

Czech Summer Open je splněným snem

„Od začátku Working Equitation v České republice jsme doufali, že jednou budeme moci uspořádat u nás i mezinárodní závody. Czech Summer Open jsou tedy pro nás do určité míry splněným snem. A tak jsme si řekli, že bychom zase my mohli pomoct splnit sen někomu dalšímu. Proto jsme se spojili s jezdcem paradrezury Vladimírem Votřelem a podpoříme ho na jeho cestě za splněním snu v podobě účasti na Mistrovství Evropy 2019, na které si o víkendu splnil kvalifikaci“, dodává Šárka Kopecká.
 
Další informace najdete na stránkách závodů http://cso.wecr.cz a na facebookové stránce akce POD TÍMTO ODKAZEM
 
 

Internetová televize EquiTV.cz nabídne celý program Czech Summer Open živě!




„Working Equitation“ můžeme přeložit jako „pracovní jezdectví“. Jejím cílem je poslušný, přiježděný, obratný, rychlý a všestranně využitelný kůň, perfektně zvládající drezuru na obdélníku, překonávání rozmanitých překážek i práci s dobytkem. Může být vypsána jako soutěž jednotlivců nebo soutěž týmů. Důležitou součástí je i celková prezentace dvojice, ke které neodmyslitelně patří i zvolený hudební doprovod.
 
Závod se skládá z několika částí:
 

Drezurní test

Odehrává se v klasickém drezurním obdélníku 20x40m za doprovodu hudby. Soutěžící předvádí předepsané úlohy s danými sekvencemi cviků v přesném pořadí, jako jsme zvyklí v klasických drezurních soutěžích.
 

Test ovladatelnosti

Během celého testu se hodnotí pravidelnost a plynulost překonávání překážek i pohybu mezi nimi, jistota koně a jeho ochota spolupracovat. Test je hodnocen známkou za každou překážku a souhrnnými známkami (0-10b). Překážky jsou inspirovány situacemi, které musel jezdec s koněm překonávat při práci, a patří mezi ně například můstek, branka, slalom, skok, ulička s couváním a podobně.
 

Test rychlosti

Nejoblíbenější část mezi jezdci i diváky, kde se snoubí adrenalin, rychlost a šikovnost. Jezdec s koněm překonávají podobné překážky jako při testu ovladatelnosti, ale tentokrát je hlavním kritériem doba a čistota projetí. Měří se celkový čas projetí testu, od kterého se odečítají trestné sekundy za chyby (za nenabrání kroužku, převržení sudu, pád kavalety apod.).
 
Na mezinárodních závodech či ve vyšších národních týmových soutěžích může být zařazena i čtvrtá část, kterou je test s dobytkem.
 

Další informace o disciplíně najdete na stránkách www.wecr.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE