reklama 11A

Kamila Kotyzová: U nás v Deštné se narodila již více než stovka hříbat

ikonka

Pětadvacetiletá drezurní jezdkyně Kamila Kotyzová je už od svých jezdeckých počátků součástí rodinné stáje v Deštné v Orlických horách. Farmu obklopují rozsáhlé kopcovaté pastviny a lesy a tvoří tak ideální místo pro odchov nejen vlastních hříbat.
04.01.2020 06:40  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Kamila Kotyzová patří aktuálně mezi jedny z nejúspěšnějších českých drezurních jezdců. Se svými sportovními partnery žije na rodinné farmě v Deštné v Orlických horách, kterou postupně vybudovali její rodiče. Kamila je velmi aktivním členem tohoto podniku a kromě výcviku koní se věnuje jezdecké škole dětí a zastane i běžné stájové práce.
 
Kde se nachází váš domovský jezdecký areál?
 
Jedná se o Jezdecký klub Adam v Deštném v Orlických horách v Královehradeckém kraji. Majitelem je nyní můj bratr Adam Kotyza.
 

ČTĚTE TAKÉ: Adéla Neumannová: Parkurová stáj mi vyhovuje, občas si skočíme bazének

 

Jak dlouho zde působíte?
 
Odjakživa, jelikož to původně byla stáj mého otce.
 
Můžete váš areál, prosím, popsat podrobněji?
 
Jedná se o rodinnou stáj, kterou si postupně zvelebujeme. K dispozici máme osmnáct vnitřních boxů a sedm venkovních. Jelikož se věnujeme chovu koní a odchovu hříbat, máme k dispozici volné ustájení a velké množství pastvin a výběhů. Součástí areálu je také písková jízdárna 40 krát 80 metrů a maličká hala.
 
Vzpomenete si na historii tohoto místa?
 
Rodiče si přáli mít vlastní jezdecký areál a chovat koně. Po roce 1989 objevili opuštěný zemědělský areál státních statků v Deštném v Orlických horách a postupně koupili celý areál s pěti hospodářskými budovami, pronajali si a koupili zemědělské pozemky. Z historie tohoto místa vím, že tu před válkou bylo malé hospodářství Roletschkových, kteří jako sudetští Němci byli po válce vysídleni. Za války padli jejich oba synové a otec a zbyla jen matka se dvěma dcerami. Jejich přítomnost připomíná kříž – boží muka u sousedící roubenky, kde bydleli. Na jejich pozemcích vyrostl v padesátých letech zemědělský areál, který nyní patří nám. Táta přebudoval kravín na stáj pro koně a ovčín na volné ustájení pro hříbata. Od té doby se u nás narodilo přes sto hříbat. Zakladatelkou našeho chovu drezurních koní byla klisna Linka, dnes již 29 letá babička, která je stále ve formě. Měla celkem čtrnáct hříbat.
 
Co považujete za největší výhodu vaší stáje?
 
Za největší výhodu považuji rodinné zázemí, vše máme ve své režii. Jaké si to uděláme, takové to máme. Za velké plus také určitě považuji to, že jsem uprostřed přírody, k dispozici máme několik hektarů pastvin a jsou tu krásně vyjížďky.
 
Kolik času zde trávíte? Jak vypadá váš běžný program?
 
Ve stáji trávím skoro každý den. Ráno se krmí, pouští se koně do výběhů a následuje úklid stáje. Když je vše hotovo, začínám s ježděním. Za den většinou odjezdím čtyři koně. Jelikož se také věnujeme výuce dětí, tak se v některých dnech věnuji výchově malých jezdců.
 

ČTĚTE TAKÉ: Libuše Mencke v Německu: Příběh jako z pohádky, lemovaný denní dřinou

 

Bez jaké části zázemí byste se nemohla s koňmi nikdy obejít?
 
Myslím, že teď se za standard považuje venkovní a krytá jízdárna. Naši koně jsou zvyklí trávit hodně času ve výběhu, takže bych asi hledala místo, kde výběhy jsou. Také bych si ráda někdy zajela i na vyjížďku, kterou beru jako relax pro mě i pro koně. Ale asi nejdůležitější je zázemí, pozitivní atmosféra a sympatičtí lidé.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v areálu?
 
Stále je potřeba na něčem pracovat, něco vylepšit, opravit, vybudovat, ale v budoucnu bychom rádi vybudovali jezdeckou halu.
 
Foto archiv Kamily Kotyzové




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE