reklama 11C

Jak vesničané ohromili dostihový svět. Chystá se film o Dream Alliance

ikonka

Jedna z nejdojemnějších dostihových zápletek z posledních let míří na filmové plátno. Osud věčného outsidera Dream Alliance, který to navzdory skromným začátkům dotáhl až do Velké národní, natočí za účasti hereckých hvězd režisér Euros Lyn.
29.03.2019 16:33  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Ten příběh před deseti lety nadchl celou Británii. Podceňovaný ryzák Dream Alliance, kterého odchoval a vlastnil početný syndikát vesničanů z velšského Cefn Fforestu, vyhrál Welsh Grand National 2009 a dostal se až do Velké národní v Aintree.
 
O fascinujícím osudu koně s nicneříkajícím původem, který vyrostl na malém dvorku v bývalé hornické vesnici, už vznikl úspěšný dokument "Dark Horse". Teď se dostane i na filmové plátno.
 
Britská televize Channel 4 před několika dny oznámila, že příběh Dream Alliance bude zfilmován ve velké koprodukci a s hvězdným hereckým obsazením.
 

Čtěte také: Štěstí, že jsem neposlechl Italy. Váňa mi dává novou motivaci, říká Josef Bartoš

 
Režie se ujme Euros Lyn, stojící za obrovským úspěchem první řady televizní série Sherlock. V hlavních rolích se představí australská herečka Toni Collette, známá ze snímků Šestý smysl nebo Muriel se vdává, a držitel Zlatého glóbu Damian Lewis.
 
"Vyrostl jsem ve Walesu, kde příběh tohoto koně zná úplně každý, je to místní legenda. Když jsem si přečetl brilantní scénář, věděl jsem, že tuhle práci chci dělat. A teď jsem ještě nadšenější, protože se nám podařilo získat Toni Collette a Damiana Lewise," uvedl Lyn v tiskovém prohlášení.
 
Splněný sen za 10 liber týdně
 
Překážkář Dream Alliance vyhrál pět ze svých třiceti startů. Nápad na syndikát se zrodil v hlavě uklízečky a barmanky Janet Vokes, která spolu s účetním Howardem Daviesem přesvědčila dvě desítky vesničanů, aby se složili na dostihového koně.
 
Za 300 liber koupili nikdy neumístěnou klisnu Rewbell a nechali ji připustit hřebcem Bien Bien. Od narození Dream Alliance platil každý člen syndikátu 10 liber týdně a tímto způsobem si našetřili dostatečnou sumu, aby ryzáka mohli umístit do tréninku Philipa Hobbse.
 

Jiří Charvát: Sázky? Jednáme se státem, aby se peníze vracely do turfu

 
Zpočátku vysmívaný outsider začal vyhrávat, ale při pádu na proutěných překážkách v den Velké národní se zranil tak nešťastně, že mu hrozilo utracení. Vesničané se svého koně rozhodli zachránit a zaplatili mu jako jednomu z prvních steeplerů léčbu kmenovými buňkami.
 
Hned ve druhém startu po návratu dokázal Dream Alliance zvítězit ve Welsh Grand National v Chepstow a stal se senzací britské překážkové sezony 2009 / 2010.
 
Postavil se i na start Velké národní, kde ale musel být před 24. překážkou zadržen.
 
Uvěřitelný trenér? Co třeba Hugh Grant, navrhuje Guardian
 
Pracovní název připravovaného filmu je "Dream Horse". Už brzy má padnout první klapka, hollywoodská hvězda Collette bude hrát tvrdohlavou Janet Vokesovou a Lewis ztvární účetního Howarda Daviese, který byl dostihovým mozkem celého syndikátu.
 
 
"Dream Horse je klasický příběh triumfu nad nepřízní osudu, a příběhem ženy, které se nevzdala a splnila si sen v prostředí, kde se naděje dostává na tenký led," uvádí distributor Warner Bros UK.
 
Britská média spekulují, zda se ve filmu objeví ještě další hvězdy. “Kdo bude hrát Philipa Hobbse, tichého génia dostihového sportu? Stále víc v té roli vidím Hugha Granta, úplně si představuji, jak říká klasickou repliku: Trénovat je snadné. Prostě je dvakrát za den pošlete do kopce a pak s nimi běháte, až uznáte za vhodné,” vtipkuje dostihový reportér listu Guardian Chris Cook a připomíná, že v minulosti si už role britských trenérů střihla esa jako Pierce Brosnan a Edward Woodward.
 

Čtěte také: Lidé na ulici mi přejí štěstí. Minařík se loučí s Japonskem v grupě 1

 
Poutavý příběh Dream Alliance a lidí kolem něj opravdu připomíná filmovou zápletku, byť skutečné konce jsou poněkud všednější. Janet Vokesová po slavném ryzákovi odchovala ještě dva další steeplery, kteří bez úspěchu běhali za různé syndikáty.
 
Předloni stáj manželů Vokesových padla za oběť žhářskému útoku. Při požáru zahynul dvouletek Impossible Dream, který měl být nástupcem Dream Alliance, zatímco klisně Juwireye se podařilo utéct a později byla nalezena s těžkými popáleninami ve vesnici.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE