reklama 11C

Váňa ve Fontainebleau ukázal novou akvizici. A domů veze o koně víc

ikonka

Trenér Josef Váňa mladší prožil úspěšné odpoledne ve francouzském Fontainebleau. Dvojice jeho svěřenců pod Janem Kratochvílem byla v průběhu dostihů hodně vidět. Stáj navíc veze z Francie další posilu, když získala vítěze prodejního dostihu.
22.03.2019 17:04  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B
Když Josef Váňa mladší před čtvrt rokem rozjížděl trenérskou kariéru, hovořil o Francii jako o jednom ze svých hlavních cílů. Na páteční mítink ve Fontainebleau vyslal dvojici svěřenců a oba se vracejí domů s dotovanými umístěními.
 
Česká stáj byla při chuti už na začátku odpoledne, když se Váňovi podařilo koupit pro stáj Scuderia Aichner SRL suverénního vítěze prodejního dostihu přes proutěné překážky Prix du Carrefour de l'Obelisque Aixoise. Za čtyřletého hnědáka úspěšného v prosincovém Cagnes-sur-mer, který tři předchozí starty absolvoval na úrovni listed, zaplatil 18 599 eur.
 
V samotných dostizích se dvojice Váňových svěřenců pod žokejem Janem Kratochvílem prezentovala aktivními výkony.
 
Pětiletý tmavý hnědák Sternkranz se větší část 3850 metrů dlouhé steeplechase Prix des Bruyeres pohyboval na druhé, třetí pozici v kontaktu se špicí.
 
Odchovanec hřebčína Röttgen, který při lednovém debutu v Pise vyhrál o krátkou hlavu na proutěných překážkách, dobře skákal. Na několika místech se dostal do lehkého kontaktu s křivě skákajícím Lyneamfipacem, ale všechny drobné kolize ustál a kolem desáté překážky dokázal zachytit zrychlení soupeřů.
 

Čtěte také: Nejstarší dostih světa slaví 500 let. Nejvýhodnější je těsně prohrát

 
V posledním oblouku odskočil zmiňovaný svěřenec trenéra Macaira Lyneamfipac a dlouho před cílem rozhodl o svém vítězství. Zbylé soupeře ale Kratochvíl udržel v šachu a v cílové rovině se suverénnímu vítězi ještě přiblížil na dvě délky.
 
Druhým Váňovým zástupcem byl hnědák Colpo di Stato v nejlépe dotovaném dostihu dne Prix de la Societe des Cources de Dieppe (3850 m, 23 000 eur). Pětiletý valach nastupoval v pátek ke svému premiérovému startu v českém tréninku. Ještě na přelomu prosince a ledna vyhrál v péči Yannicka Fouina dvě prodejky v Cagnes-sur-mer. Po té druhé - novoročním vítězství o 7 délek - ho koupil Josef Aichner za 9699 eur.
 
Pod Janem Kratochvílem se velkou část dostihu podílel na tempu. Dvě překážky před cílem se přes něj dostali tři soupeři a Kratochvíl musel začít jezdit, ale český zástupce neprodal svou kůži lacino.
 
V posledním oblouku nicméně rozdal ve vnější stopě pár dalších délek a tím definitivně vypadl ze hry o nejvyšší příčky. Nakonec Colpo di Stato finišoval čtvrtý s odstupem 13 1/2 délky za vítězným Cavistem.
 
 
Foto: Sternkranz s Janem Kratochvílem.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE