reklama 11A

Lidé na ulici mi přejí štěstí. Minařík se loučí s Japonskem v grupě 1

ikonka

Žokeje Filipa Minaříka čeká v neděli jeden z největších dní jeho veleúspěšné kariéry. Na závodišti Hanshin pojede v 228 miliony jenů dotované grupě 1 The Osaka Hai, jejíž vítěz získá v přepočtu 25 milionů korun.
28.03.2019 12:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B
Tříměsíční působení Filipa Minaříka v japonských dostizích se už za několik dní stane minulostí. Nejúspěšnější český žokej se však za asijským působením chystá udělat velkou tečku. V neděli pojede hvězdného Sungrazera v prestižním The Osaka Hai (Gr.1, 2000 m).
 
Populární dostih na závodišti Hanshin je dotován celkovou částkou 228 milionů jenů (v přepočtu 47,5 milionů korun), první v cíli získá neuvěřitelných 120 milionů (zhruba 25 milionů korun).
 
"Kromě tří startů v Japan Cupu to bude asi největší dostih, kterého jsem se kdy zúčastnil. Přece jen, o milion eur vítězi moc často nejezdím. Určitě to bude výjimečný den v mé kariéře," řekl Minařík serveru Jezdci.cz.
 

Čtěte také: Chceme dostihy! Pokus o rekonstrukci založení Jockey Clubu v roce 1919

 
Ve čtrnáctičlenném poli bude kromě Mirca Demura jediným cizincem. Jeho angažmá výrazně nahrál fakt, že se o víkendu běží Dubai World Cup, kam odcestovali Christophe Lemaire a Yutaka Take.
 
"Tlak je v tak velkých dostizích vždy obrovský, ale já už jsem se s tím během života u koní naučil zacházet. V mém věku už člověk nemá vcelku co vyhrát nebo ztratit. Chci si to v neděli hlavně užít. Je to můj poslední víkend, v pondělí odlétám do Frankfurtu a příští neděli už bych měl jezdit v Berlíně," vysvětluje Minařík, který letos zatím vyhrál 11 dostihů.
 
Pětiletý hřebec Sungrazer reprezentuje syndikát G1 Racing, pro jeho trenéra Hidekazu Asamiho pojede český žokej vůbec poprvé.
 
Syn fenomenálního Deep Impacta loni doběhl druhý v Tenno Sho (Gr.1) a je trojnásobným vítězem grupy 2, v minulosti ho pravidelně jezdil Joao Moreira. V neděli by měl být podle papírové formy zhruba čtvrtou šancí.
 
"Je to kůň s konstantní formou, naposled byl čtvrtý v Hongkongu na International Races, což je hodně dobrá forma. 2000 metrů je podle všeho jeho distanční strop. Mělo by mi hrát do karet, že v dostihu bude tempo. To je tady sice prakticky vždycky, ale určitě půjde dopředu Kiseki, který byl tímhle způsobem druhý za Almond Eye v Japan Cupu," přemítá Minařík.
 

Bartoš: Štěstí, že jsem neposlechl Italy. Váňa mi dává novou motivaci

 
Před grupami 1 v Tokiu vždy výrazně zesiluje mediální ruch, ale český jezdec to zatím příliš nepociťuje. 
 
"Jde to trochu mimo mě, v japonských novinách si moc nepočtu. Nicméně grupa 1 je tady vždycky něco výjimečného. Už se mě na dostih ptali i v místním kadeřnictví. Nebo při nakupování se stane, že mě zastavují lidé na ulici a přejí hodně štěstí v neděli," dodává Minařík.
 
 
Starší články o japonském působení Filipa Minaříka najdete na tomto odkazu.
 
Foto: Manabu Miura




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE