Húsková: Z devíti hříbat se narodilo osm klisen. A já si přála hřebce

ikonka

Jezdkyně všestrannosti Lucie Húsková se před lety rozhodla vybudovat vlastní jezdecký areál, a tak v roce 2005 koupila pozemek na kraji Brna. "Vedla mě k tomu mimo jiné i mladická nerozvážnost a přesvědčení, že to přece nemůže být těžké," směje se.
09.04.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Se svými koňmi sídlíte v areálu na kraji Brna. Můžete popsat historii tohoto místa?
 
Jedná se o stavbu na "zelené louce", na pozemku, který jsem koupila v roce 2005, a v roce 2006 začala stavba pár původních boxů - bylo to v době, kdy jsem ještě neuvažovala o komerčním ustájení koní. Boxy postupně přibývaly, jak přibývali klienti s koňmi. Pak přišla stavba venkovní jízdárny a kruhovky a v roce 2015 kompletní rekonstrukce stájí pro koně. V současné době máme k dispozici jedenadvacet moderních venkovních boxů.
 
Co vás vedlo k rozhodnutí vybudovat vlastní areál?
 
Touha mít více vlastních sportovních koní než jen jednoho, moci si odchovat a nachystat koně do sportu od hříbat a hlavně mladická nerozvážnost a přesvědčení, že to přece nemůže být nic těžkého
 
Daří se vám sen plnit? Tedy krom toho, že by to mělo být jednoduché.
 
To mě pochopitelně došlo hned v začátcích...i když jsem tušila, co všechno koně obnáší - jsem ještě z generace, která vyrůstala v jezdeckých klubech a víc než na koni jsme trávili čas s lopatou, vidlemi a smetákem. Ale ano, daří se mi, koně které teď ve sportu mám vlastním všechny od hříbat a jezdím si je sama. A ve výbězích se mi potuluje další generace (snad) sporťáků.
 
Kolik tedy máte aktuálně koní?
 
Momentálně šest. Dva mé dlouhodobé sportovní partnery Čika a Saint Mauritia, pak jednoho letos čtyřletého haflinga, kterého jsem původně plánovala pro syna, ale vypadá, že mi zbyde a minimálně letos ho budu jezdit já, a tři roční hřebečky.
 

ČTĚTE TAKÉ: Rekonstrukce byla hotová za tři měsíce. Spěchali jsme, říká Stránská

 

Je nějaký typ koní, které preferujete? Máte nějaké oblíbené plemeníky, které vybíráte na své klisny?
 
Preferuji koně více v krvi a rozhodně valachy či hřebce. S klisnami si nerozumím. V současné době už ani žádnou chovnou klisnu nemám - narodilo se mi v minulosti ze tří kobyl osm hříbat a všechny byly klisny, takže jsem jim postupně našla nové milující majitele. Až poslední, devátý byl konečně hřebeček - Saint Mauritius, kterého jsem si nechala. Je to jediný kůň opravdu mého chovu, co mám. Zbytek jsem prostě koupila od jiných chovatelů.
 
Jaká je tedy celková kapacita vašich stájí?
 
K jednadvaceti boxům mám i koně na pastevním ustájení. Naštěstí máme na brněnské poměry rozsáhlé výběhy, přibližně deset hektarů. Takže celkovou kapacitu máme maximálně čtyřicet koní.
 
Dá se zde také jezdit do terénu?
 
Terény jsou tu krásné - jsme na začátku Moravského krasu, takže spousta kopečků, což kondici našich koní rozhodně prospívá.
 
Jaké máte k dispozici tréninkové zázemí?
 
Máme venkovní pískovou jízdárnu 35 krát 60 metrů s drenáží sjízdnou většinu roku a kruhovku. Hala by se hodila, ale naprostá většina pozemků je v nájmu a stavět se na nich nesmí.
 
Prozraďte mi ještě, prosím, co plánujete na aktuální sezonu?
 
Těžko říct, plány se dost mění. Původně jsem chtěla jet teď v dubnu do Maďarska, ale k tomu už nedojde. Snad to vyjde aspoň v květnu. Určitě bych ráda na mistrovství České republiky do Vrchovan a ideálně předtím na mezinárodní závody do Polska, ale to uvidíme podle aktuální situace.
 
Foto Zuzana Zvěřinová a Lucie Húsková