reklama 11A

Jan Zwinger: Příchodem do areálu v Sedlištích se nám splnil sen

ikonka

Parkurový jezdec Jan Zwinger, který sbíral úspěchy v angažmá ve stáji Mustang, si nyní se svými rodiči plní dlouho očekávaný sen o vlastní domovské stáji. Stále se snaží zdokonalovat rodinný sportovní areál, který už však teď nabízí kvalitní zázemí.
30.03.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Sportovní rodinný jezdecký areál, kde působí v těchto dnech parkurový jezdec Jan Zwinger, se nachází v obci Sedliště, nedaleko Frýdku-Místku. „Tento areál jsme odkoupili před dvěma lety a nyní už si zde budujeme naše rodinné, ale zároveň plně vyhovující sportovní prostředí určené pro přípravu parkurových koní,” říká v úvodu Jan Zwinger.  
 
Co předcházelo vašemu příchodu na toto místo? 
Několik let jsem působil jako pracovní jezdec ve stáji Mustang. Poté jsme postupně s rodiči začínali přemýšlet o vlastním zázemí jezdecké stáje, ale tomu ještě předcházelo pronajímaní prostor v Trojanovicích. Můj táta v té době trénoval Natálii Kovářovou, což byla velmi dobrá spolupráce, z níž se zrodilo naše další stěhování. Otce Natálky totiž napadlo začít budovat areál ve Fryčovicích, kam jsme se také na nějakou dobu přesunuli. Až poté se naskytla možnost odkoupení areálu v Sedlištích a splnil se nám tím sen o vlastní domovské stáji.  
 
Víte něco o historii tohoto místa? Jaké bylo využití před vaším příchodem?  
Když jsme se na toto místo přestěhovali, tak už to zde fungovalo jako sportovní jezdecký areál. Nic zásadního jsme po příchodu neměnili, ale pouze jen přizpůsobili naším konkrétním potřebám. Původně toto místo však bylo součástí zemědělského družstva a hlavním využitím byl chov prasat. Před nějakými třiceti lety byl celý objekt předělán, aby vyhovoval chovu a tréninku sportovních koní.  
 

Psali jsme: Simovski v ústeckém Bukově. Objekt se mění v moderní jezdecký areál

 
Jaké jsou základní parametry vaší jezdecké stáje a jaké další novinky ve stáji chystáte?  
Náš jezdecký areál se rozprostírá přibližně na devíti hektarech plochy, přičemž většinu tvoří rozsáhlé výběhy. Máme zde prostor určený pro odchov hříbat a mladých koní a další část je využívána pro přípravu sportovních koní. V této časti zázemí se nachází dvě venkovní jízdárny a krytá jezdecká hala. Kapacita naší stáje je šestadvacet boxů a v blízké době bychom měli další nové boxy přistavět, jelikož nám pomalu na pastvinách dorůstají další nadějní sportovci. Dalším naším budovatelským plánem je stavba kolotoče, který zatím ještě nemáme, ale snad již brzy bude také součástí našeho zázemí. Do budoucna bychom ještě chtěli zapracovat na zkvalitnění povrchů na našich jezdeckých plochách.  
 
Můžete nám prozradit, co je podle vás největší výhoda vaší domovské stáje?  
Jednou z výhod je určitě lokalita, v níž se stáj nachází. Na jednu stranu jsme ve velmi těsné blízkosti větších měst, jako je Havířov nebo Frýdek-Místek a na druhou stranu i tak můžeme využívat okolní přírodu, pastviny a terény na vyjížďky a kondiční přípravu našich koní. Je to velmi klidné místo, ve stáji máme výborný kolektiv lidí a celkové sportovní podmínky pro profesionální jezdecký sport jsou zde naprosto dostačující.  
 
Přiblížíte nám váš tradiční denní program ve stáji?  
Jelikož nemáme v našem areálu žádného dalšího zaměstnance a o celý chod se starám já ve spolupráci s mými rodiči, tak musím vykonávat v podstatě všechny stájové práce. Každé ráno od šesti hodin místujeme boxy a následně chodím jezdit své koně. V této době mám v pravidelném tréninku na sezonu pět parkurových koní, které když odjezdím, tak se začínám věnovat svým svěřencům. O celkovou údržbu areálu se stará převážně můj táta, je to takový kutil a moc ho baví vytvářet všelijaké nové vychytávky.  
 
Foto: Jan Zwinger a Jenda Andrash / ESC Olomouc



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE