reklama 11C

Hrozí kolaps péče o koně? Otevřený dopis severočeských veterinářek

ikonka

Čtveřice veterinářek se specializací na koně a další hospodářská zvířata zaslala otevřený dopis Ministerstvu zemědělství ČR a dalším institucím, v němž upozorňují na hrozící kolaps veterinární péče v Ústeckém a Libereckém kraji.
14.07.2023 09:34  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Počet koní v České republice vytrvale roste. Ke konci roku 2022 jich bylo dle Ústřední evidence koní ČR už 101.887. K tomu je potřeba připočítat dalších 1.775 koňovitých, mezi něž se řadí např. osli či zebry. Všechna tato zvířata potřebují pravidelnou veterinární péči, ale právě veterinárních lékařů specializujících se na koně a další hospodářská zvířata je v některých krajích žalostně málo.
 
Veterinární lékařky MVDr. Lýdia Suková, MVDr. Kristýna Hodinová, MVDr. Eliška Šanderová a MVDr. Markéta Lehmanová zaslaly otevřený dopis Ministerstvu zemědělství ČR, Veterinární univerzitě v Brně, Komoře veterinárních lékařů ČR a vedení Ústeckého a Libereckého kraje, jehož prostřednictvím chtějí upozornit na hrozící kolaps veterinární péče o hospodářská zvířata a koně v Ústeckém a Libereckém kraji. Žádají o nezbytné kroky vedoucí ke stabilizaci dále již neúnosné situace.
 

Psali jsme: Počet koní v ČR stále roste. Ke konci roku 2022 jich bylo už 101.887

 
„Počet veterinárních lékařů zajišťující péči o velká hospodářská zvířata v Ústeckém a Libereckém kraji je dlouhodobě nízký, stejně jako počet veterinárních lékařů, kteří se specializují na péči o koně. Poté, co v loňském roce skončily v Ústeckém kraji další dvě lékařky s touto specializací, se situace dramaticky zhoršila a stav je již kritický – stávající lékaři jsou extrémně přetížení a na mnoha místech regionu nemá kdo zabezpečit ani základní preventivní, diagnostickou a terapeutickou péči – o pokrytí pohotovostní službou pak nelze hovořit vůbec,“ píšou v úvodu dopisu, který redakci Jezdci.cz poskytla Lýdia Suková.
 
V dokumentu dále citují data Českého statistického úřadu, z nichž vyplývá, že v Ústeckém kraji je zhruba 45.000 kusů skotu, 2.300 kusů koní, 16.000 kusů ovcí a 3.000 kusů koz. V Libereckém kraji je pak 48.800 kusů skotu, 2.500 kusů koní, 14.800 kusů ovcí a 3.500 kusů koz. Signatářky dále připomínají, že terénní veterinární lékaři se dělí na takzvané „prvoliniové“ (něco jako obvodní lékaři) a „druholiniové“ specializované lékaře. „A právě prvolinioví lékaři zabezpečující základní preventivní a terapeutickou péči včetně pohotovostí kriticky chybí. Na 2.300 koní jsou v Ústeckém kraji tři praktikující veterinární lékaři, což při prostém průměru znamená 766 koní na jednoho. Z toho jsou dvě matky malých dětí, pro které je nemožné vyjíždět k urgentním případům a držet pohotovost. V Libereckém kraji je na 2.500 kusů koní zhruba sedm lékařů specializovaných na koně, tedy průměrně 357 koní na jednoho lékaře. K pohotovostem jsou schopni vyjíždět čtyři lékaři. To znamená, že akutní výjezdy na území dvou krajů s 4.800 kusy koní pokrývá pět až šest lékařů,“ poukazují na neutěšený stav.
 

Čtěte také: MVDr. Kalová: Veterina je těžká práce. K zákroku jsem volala i policii

 
V dopisu dále uvádí, že populace veterinárních lékařů se zaměřením na velká zvířata a koně výrazně stárne. „Jen v okrese Česká Lípa je sedm lékařů blížících se důchodovému věku. V ostatních okresech je to stejné nebo horší. Za poslední čtyři roky nastoupili do praxe v obou krajích tři lékaři. Ostatní lékaři, kteří nastoupili, práci v oboru během půl roku vzdali. Dlouhodobě neřešené a přehlížené problémy veterinární péče v obou krajích můžou pak dovést v některých lokalitách jak chovatele, tak veterinární lékaře do složitých situací, během kterých se dostávají do konfliktu se zákonem – od porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání (nezabezpečení preventivní a neodkladné veterinární péče), přes nedodržování veterinárního zákona až k porušování zákoníku práce kvůli přesčasům, které daleko přesahují povolené normy. O riziku šíření nákaz přenosných ze zvířat na člověka ani nemluvě,“ zmiňují rizika spojená s nedostačující kapacitou veterinární péče.
 
Podepsané veterinářky jsou přesvědčené, že péče o koně a velká zvířata v Ústeckém kraji kolabuje. „Přestože nemáme k dispozici přesné údaje, ze situace jasně vyplývá, že během pěti až sedmi let nebude mít kdo poskytnout ošetření velkému počtu skotu a koní ani v Libereckém kraji. Podobný stav, podle informací od kolegů vládne i v Plzeňském kraji a v některých okresech, jako například Mělník. Apelujeme proto na všechny oslovené strany, aby výše popsanou neudržitelnou situaci začaly neprodleně řešit. Jsme připraveny poskytnout maximální součinnost pro diskusi a podílet na hledání společného řešení,“ dodává čtveřice veterinářek Lýdia Suková, Kristýna Hodinová, Eliška Šanderová a Markéta Lehmanová.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }