Funnell oplakává olympijského koně. V úctyhodném věku byl uspán Kiri

ikonka

Britská jezdkyně všestrannosti Pippa Funnell smutní pro svého olympijského parťáka. S hnědákem jménem Primmore´s Pride zvaným Kiri má dvě medaile z her v Aténách a byl to právě on, kdo jí výrazně pomohl k zisku Grand Slamu. Kiri musel být uspán.
27.03.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

V pondělí 20. března zveřejnila hvězdná britská reprezentantka Pippa Funnell na svém facebookovém profilu zprávu, že jeden z jejích nejvýraznějších koní Primmore´s Pride musel být utracen. Valach, kterému nikdo neřekl jinak než Kiri, se narodil v roce 1993. 1. dubna by se dožil třiceti let.
 
Hnědák měl původ, který ho k náročné disciplíně předurčoval. Jeho otcem byl plnokrevný hřebec Mayhill, s nímž závodil legendární Novozélanďan Mark Todd. Matkou pak byla klisna Primmore Hill. K ní se váže zajímavá historie. Jejími majiteli byli Roger a Joanna Dayovi. Ti si ji náhodně vyhlédli při pikniku v západním Somersetu. Tehdy byla ještě hříbě.
 
„Byla to opravdu krásná tmavá hnědka. Řekli jsme si, že ta jednou vyhraje Badminton,“ líčila později Joanna. Klisna významnou soutěž v Badmintonu sice nevyhrála, ale dokončila v roce 1982 na deváté příčce. 
 
Kiri byl její čtvrté hříbě, narodil se, když jí bylo dvacet let. „Jako otce jsme vybrali Mayhilla, protože byl velmi atletický a měl dlouhý krk. Matka byla podsaditá a krk měla krátký,“ vysvětluje Joanna. Hned v roce 1993 koupili Kiriho Lincolnovi, byl tehdy nejdražším hříbětem aukce.
 
 

Grand Slam

Majitelé spojili koně s Pippou Funnell. První společný sportovní úspěch zaznamenali v roce 2000. Zvítězili na mistrovství světa mladých koní v Le Lion D´Angeres. O tři roky později zapsala Pippa historický výsledek. Jako první ovládla Rolex Grand Slam, když vyhrála v Kentucky, Badmintonu a Burghley. Při dvou ze tří mítinků jí byl partnerem právě Kiri. 
 
Rozhodující klání v Burghley bylo přitom napínavé až do samého konce. Po krosu se o první příčku dělily Pippa a její krajanka Zara Phillips. Protože Zara Phillips měla lepší čas v terénní zkoušce, šla do parkuru jako poslední, Pippa startovala před ní. 
 
„Bylo to prostě fantastické. Fotka, kterou udělal Trevor Meeks, na níž mám po zdolání poslední překážky úsměv od ucha k uchu, perfektně vystihuje moje pocity. Nevěděla jsem nic než, že jsem vydala ze sebe to nejlepší,“ popsala Pippa své dojmy po čistém parkuru. Poté už jen čekala, jak se s kurzem popere Zara Phillips. 
 
S jejím otcem Markem Phillipsem napjatě sledovali rozhodující jízdu. Když pak diváci při chybě Zary zalapali po dechu, Mark velkoryse popřál Pippě, jež ve stejnou chvíli propukla v pláč. O jak těžký výkon se jedná, dokládá fakt, že po Britce se zkompletovat Grand Slam podařilo jen fenomenálnímu Němci Michaelovi Jungovi. Navíc formát, v jakém se v roce 2003 jezdily „dlouhé soutěže“, už neexistuje, takže výkon Pippy už nikdo nepokoří.
 
 

Olympijské medaile, o nichž rozhodl omyl 

V sezoně 2004 získala dvojice dvě medaile na olympijských hrách v Aténách. Původně to vypadalo jen na jeden cenný kov – týmový bronz. Jenže kartami zamíchala nečekaná situace a její následné rozuzlení. Nešťastnou hrdinkou finálových okamžiků v Aténách byla Němka Bettina Hoy, jež sahala po zlatu. 
 
Rozpory o jejím výsledku, hlavně o dosaženém čase, panovaly už během soutěže. Rozhodčí německou jezdkyni penalizovali, protože projela dvakrát startem. Ale šéf ekipy Němců podal protest a uspěl. Hoy tak obsadila první místo. 
 
Jenže ke sportovní arbitráži doputoval po skončení her protest olympijských výborů USA, Francie a Velké Británie. Dvojí start prokazovaly videozáznamy, arbitráž dala za pravdu těmto třem zemím a Němce bylo přidáno dvanáct trestných bodů. „Ex post“ se tak stal šampionem Leslie Law. Na třetí místo se posunula původně čtvrtá Pippa Funnell s Kirim. Družstvo Velké Británie si polepšilo z třetí příčky na druhou.
 
V následující sezoně musel Kiri předčasně ukončit kariéru kvůli zranění vazu v koleni. Užil si ale opravdu dlouhého „důchodu“ u Denise Lincoln. 
 
Valach ve sportu okouzlil diváky i rozhodčí. „Byl skvělý v drezuře a byl schopný skokan. Měl prostorný cval, nebyl ale žádný rychlík. Obvykle míval pár bodů za překročení času,“ popsal Yogi Breisner, který v době největší slávy dvojice vedl jako manažer britskou reprezentaci.
 
V pondělí 20. března musel být Kiri uspán. Pippa napsala: „Je to velmi smutný den, kdy Kiriho uspávají. Děkuji Pippě Woodall za to, že tohle těžké, ale lidské rozhodnutí udělala. A také Johnovi Hennessymu, který byl až do konce jeho veterinářem. Budu navždy vděčná Denise a Rogerovi Lincolnovým, že jsem mohla závodit s koněm s tak neuvěřitelnými schopnostmi. Děkuji Pippě Woodall za všechnu péči během důchodu. Kiri mi dal několik vítězství, které mění život. Třeba dva závody Rolex Grand Slamu a k tomu dvě medaile z Atén...“. Ve svém vyznání také uvedla: „Už nikdy nebudu mít koně, který dostane tři desítky za prodloužený klus, jako ty na hrách. Byl jsi neuvěřitelný, přestože jsi byl vždycky tak trochu arogantní.“
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, Wikipedie, Eventing Nation
 
Foto: Michelle Dunn