reklama 11B

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 6

ikonka

První tři z loňské Velké pardubické, ale i celá řada dalších zajímavých překážkářů bude v sobotu k vidění v Pardubicích. Nedělní program na Hipodromu Most nabídne mimo jiné letošní debut jednoho z objevů minulé sezony Sapientiho.
24.05.2019 16:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Bude to pro závodiště Pardubice zajímavý test. Sobotní dostihy začínají ve 14 hodin, ale vrchol odpoledne Velká cena města Pardubic - I. kvalifikace na 129. Velkou pardubickou bude odstartován až úplně na závěr dne v 18:40.
 
Důvod posunu je jasný - sladění s Českou televizí, které se podařilo dostihový přenos “vmáčknout” mezi nabité hokejové vysílání. V 19:15 pak začíná semifinále MS mezi Českem a Kanadou.
 
Kolik diváků na závodiště přijde, kolik jich zůstane v ochozech po půl sedmé večer a jakými tahy se je pořadatel pokusí motivovat, aby vydrželi, bude svým způsobem stejně zajímavá otázka jako výsledek samotné kvalifikace. Jisté je, že samotné dostihy slibují atraktivní zážitek - očekává se slunečné počasí a po deštích z tohoto týdne by měla být měkčí dráha.
 
V neděli sezona pokračuje třetím letošním mítinkem v Mostě, který od 13:30 nabídne čistě rovinový program s dvěma dvojkovými vrcholy a dostihem tříletých na 2800 metrů.
 
 
Dostih - Velká cena města Pardubic (Pardubice, 25. 5.)
 
První kvalifikace na Velkou pardubickou většinou mívá košaté startovní pole. Letošní ročník přilákal jen deset koní, ale to mu nic neubírá na zajímavosti. Prostřednictvím Tzigane Du Berlais (Faltejsek, 2.5:1) a Ribelina (Glassonbury, 27:1) jsou na startu dva vítězové Velké pardubické.
 
Nechybí ani druhý a třetí z loňského ročníku Hegnus (Stromský, 5:1) a Stretton (Lovén, 5:1). A není bez zajímavosti, že poběží i tři koně, jejichž jezdci spletli kurs v Úvodní Cross Country Koroka (Ter Mill, Ribelino, Player), a žádný z trenérů nesáhl k jezdecké změně.
 

Čtěte také: Najednou se otočilo sedlo. 50 let od sportovní tragédie Míly H.

 
Velmi zajímavým koněm v poli je devítiletý Theophilos (Bartoš, 4:1) z Dostihového klubu iSport - Váňa, aktuálně druhý favorit dostihu. Loňský vítěz Prvomájové steeplechase má ve svých devíti letech s Pardubicemi už zkušenosti a jeví se jako ideální kůň pro kvalifikace, byť zatím neexistuje žádné reálné měřítko, že prostojí i o kilometr delší Velkou pardubickou.
 
Kvalifikace na Velkou pardubickou jsou samozřejmě specifické dostihy. Na rozdíl od minulosti už sice ze stájí veřejně neuslyšíte věty o tom, že jim v sobotu nejde o vítězství, ale z povahy věci je jasné, že se jedná pouze o jednu ze zastávek na cestě ke vzdálenějšímu cíli.
 
Tipsport vypsal jako sázkového favorita Tzigane Du Berlais - jediného koně, který je automaticky kvalifikovaný. Narostlého valacha ze stáje Dr. Charvát bude už napořád provázet aura vítěze Velké pardubické, což ovšem odvádí pozornost od faktu, že osmiletý hnědák je stále svým způsobem tajemným koněm a jeho skutečné rezervy můžeme jen odhadovat. V minulosti běžel dva kvalifikační dostihy, v tom prvním byl přesně před rokem zadržen a v září finišoval o délku druhý za Ange Guardianem.
 
 
Kůň - Mahe King (Pardubice, 25. 5.)
 
Trenér Josef Váňa v pardubickém rámcovém programu ukáže hned několik perspektivních skokanů. Kromě sedmiletého Sottoventa (Bartoš, 4:1) ve čtyřkovém krosu to bude zejména čtyřletý Mahe King (Kratochvíl, 3:1) v krosu na 3200 metrů.
 
Narostlý čtyřletý ryzák z chovu hřebčína Etzean, který typově hodně připomíná svého otce Adlerfluga, může završit čistý hattrick. V posledním loňském startu zvítězil o 5 délek v Miláně a do letošní sezony vstoupil podobně lehkým vítězstvím v Lysé nad Labem. V sobotu ho čeká seznámení s Pardubicemi a hned napoprvé narazí na těžkou konkurenci.
 
Mezi jeho soupeři nechybí vítěz Zlaté spony tříletých Saul, jemuž před třemi týdny jen o hlavu uniklo vítězství v jedničkovém Memoriálu Vlastimila Smolíka.
 
 
Jezdec - Giuseppe Virdis (Most, 26. 5.)
 
Minulou neděli v Bratislavě slavil Ital Giuseppe Virdis své první vítězství za dobu působení ve střední Evropě. A bylo to dokonce v jedničkovém dostihu, Prípravné ceně s klisnou Benidiction. Tento víkend se může dočkat premiérového úspěchu i v Česku.
 
Virdis se v nedělním Mostě dostane do akce dvakrát, ale pokaždé bude v sedle favorita či spolufavorita dostihu. Větší šanci má v hlavním dostihu Květnové ceně hejtmana Ústeckého kraje (II, 2400 m), kde pojede do sezony vstupujícího Sapientiho (2,4:1).
 
Čtyřletý ryzák stáje Candy & Aqua z chovu hřebčína Napajedla byl jedním z objevů loňského roku, když vyhrál čtyři dostihy za sebou a finišoval druhý v Ceně prezidenta republiky.
 
O půl hodiny dříve Virdis povede dalšího českého odchovance Finiose (4,85:1) v Ceně Rodinného stříbra Ústeckého kraje (II, 1600 m).
 
 
Trenér - Stanislav Popelka (Pardubice, 25. 5.)
 
Tréninková centrála Stanislava Popelky disponuje jarní formou, v rámci zahajovacího dne v Pardubicích si připsala dvě vítězství. V sobotu se na hlavní překážkové závodiště vrací s několika šancovými koňmi.
 

Video: Chov jsem zdědil po tátovi. Na Mandarina vidím z hospody, říká Popelka

 
Nejlepším z nich je samozřejmě třetí z loňské Velké pardubické Stretton (Lovén, 5:1), který má po druhé příčce v Úvodní Cross Country Koroka dostih v nohou a lze od něj ve Velké ceně města Pardubic čekat další zlepšení.
 
Do pětkového krosu na 3350 metrů nastupuje jako favoritka trenérova odchovankyně Kornelia (Čmiel, 2.4:1). Pětiletá dcera špičkové překážkářky Korinky v barvách Martina Bláhy je zatím v pěti startech nezvítězivší.
 
V Ceně Služeb města Pardubic (II, 3300 m) Popelka vysílá plnou třetinu startovního pole, trojkový vítěz Imphal (Stromský, 5.5:1) a Marcus Aurelius (Odložil, 15:1) však čelí silným soupeřům v čele s vítězem Poplerova memoriálu Tiara Manem (Ferhanov, 2.7:1) a minule ve Wroclawi suverénním Starbuckem (Novák, 3.4:1)
 
 
Foto: Ivan Krejza




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE