reklama 11A

Cape Freedom si řekl o pozornost. Nechal jsem to na něm, smál se žokej

ikonka

Z vítězství ve Velké květnové ceně se raduje ambiciózní stáj Russian Racing Syndicate. Loňským cílem hnědáka Cape Freedoma bylo České derby, pro které ale neměl dost vytrvalosti. Shrnujeme zajímavosti z uplynulého dostihového víkendu.
20.05.2019 14:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Až do minulé neděle patřil Cape Freedom mezi koně, kteří se na dostihové scéně často označují frází "nenápadní". Čtyřletý hnědák byl sice jako roček kupován majiteli sdruženými pod stájí Russian Racing Syndicate za 38 000 eur v Irsku, ale trenér Arslangirej Šavujev dlouho hledal jeho parketu.
 
“Minulý rok jsme trochu tápali, majitelé si přáli běhat Českém derby a to je vždycky těžká situace. Už v té době přitom naznačoval, že jeho optimem bude 1800 metrů, maximálně dva kilometry ,” přiznává Šavujev, který hřebci po čtrnáctém místě v derby začal zkracovat distanci.
 
A letos na jaře se syn sprintera Cape Crosse definitivně zabydlel ve špičce tuzemských středotraťařů. Ve Velké dubnové ceně prohrál jen s vítězem Black Canyonem a po čerstvém vítězství v 70. Velké květnové ceně Renomia se zařadil mezi platné opory Šavujevovy stáje.
 

Devadesátka EquiTV: Podívejte se, jak Cape Freedom ovládl bitvu elitních mílařů

 
"Sám jsem před startem moc s vítězstvím nepočítal. Bál jsem se, že míle na něj bude krátká, ale žokej to zajel na jedničku a pozičně nic nepodcenil," hodnotil Šavujev.
 
Do cílové roviny točil Cape Freedom pod Jaromírem Šafářem na posledním místě. Zatímco soupeři před ním už bojovali, Šafář si v klidu přešel k bariéře. Ještě na distanci ztrácel na přední koně asi dvě délky.
 
Hnědák se ale postupně dostal do vyšších obrátek, minul končícího Zocka a v posledních metrech se provlékl i kolem vedoucího Noble Cliffse. V cíli byl Cape Freedom o krk první právě před hnědákem DS Pegas. Český odchovanec Tropical Bond na třetím místě porazil klasického vítěze Sagara, "tabuli" stihl ještě Lexceed.
 
"Nechal jsem to vyloženě na koni, protože jsem věděl, že má silný závěr. Hodně mu pomohla Velká dubnová, se startem v nohou se zvedl a dnes vyhrál svou třídou," poznamenal Jaromír Šafář, pro něhož to bylo letošní sedmé vítězství na české půdě.
 
Akční rádius vítězného ruského syndikátu, který vedle majitele a chovatele Valentina Buchtojarova tvoří Vartan Vartanov a Ali Uzdenov sahá od USA a Dubaje až po Francii. Tak daleko však ambice Cape Freedoma zřejmě mířit nebudou. "Dělá na mě dojem slušného jedničkového koně pro české dostihy," myslí si Šafář.
 

Tip: Zažil slavnou éru i žokeje Smolíka. 33letý Canon stále miluje lidi

 
Stínem dostihu byl pomalý čas 1:41,75, který o půlhodinu později překonali i aktéři páté kategorie. Podepsala se na něm zejména první polovina dostihu, v posledních osmi stovkách metrů se hlavně přičiněním Petra Foreta na Noble Cliffsovi zrychlilo. Celé devítičlenné pole se v cíli poskládalo do zhruba čtyř délek.
 
"To jsou jedničkové dostihy. Rozestupy jsou minimální a v takovém průběhu rozhodují opravdu detaily jako pozice, jezdecký výkon a nakonec i štěstí," komentoval to trenér Čestmír Olehla, který byl spokojen s Noble Cliffsem a příjemně překvapený ze čtvrtého Sagara.
 
Spolufavorit Zock z osmého místa ztrácel na Cape Freedoma jen 2 3/4 délky. "Měli jsme prakticky ideální průběh, nemám si na co stěžovat. Působil na mě dojmem, že by mu dnes lépe seděla čtrnáctka," hodnotil výkon favorita David Liška.
 
Záznamy všech nedělních dostihů z Velké Chuchle najdete na tomto odkazu.
 
 

Sedmkrát z dostihového víkendu

 
Dva žokejové ve formě. Tomáš Lukášek exceloval při svém prvním letošním návratu do Varšavy. Během víkendu posbíral čtyři vítězství a dvě druhá místa, mimo jiné získal Nagrodu Golejewka (2000 m) s mezinárodně ostřílenou klisnou Height of Beauty. V Německu zase pokračuje velká jízda Bauyržana Murzabajevovi, který mezi pátkem a nedělí zvítězil šestkrát.
 
Úspěšné zahájení sezony v Meranu zažili Josef Váňa mladší a jeho stájový žokej Josef Bartoš, kteří se radovali ze dvou vítězství pro stáj Scuderia Aichner SRL. Prince d’Orage dominoval o 15 délek ve steeplechase na 3550 metrů a stejným rozdílem kraloval nadějný Zanini v Premio Val di Non (3800 m, 20 000 eur), které nedokončil Al Bustan. Další české překážkové vítězství v zahraničí se zrodilo v sobotu prostřednictvím Hádese s Niklasem Lovénem ve švédském Blommerödu.
 
Mike Of Jape nezaváhal. Do pražského i varšavského derby hlášený hřebec stáje Vocetka si ve III. kategorii na 1800 metrů ve Slušovicích pohrál se staršími soupeři a pod Michalem Hroudou vyhrál jistě o 1 1/4 délky. V Ceně Valašska viděli slušovičtí diváci velký návrat osmiletého Prince Orpena, který s Martinou Havelkovou po dvacetiměsíční dostihové pauze zvítězil stylem start-cíl v Ceně Valašska. Novým hnědákovým trenérem je Petr Kantek.
 
Bulharská pohádka se nekonala. Už samotný start klisny Irish Girl z bulharského tréninku Georgije Žekova v nedělním Derby Italiano (Gr.2, 2200 m) byl senzací prvního řádu. V samotném dostihu ale loňská suverénní vítězka z Milána s žokejem Djordjem Perovičem doběhla poslední dvanáctá. Zvítězil Keep On Fly s Cristianem Demurem.
 
Letošní Mehl-Mülhens-Rennen (German 2000 Guineas) se zapíše do historie jako anglický dostih konaný na německém území. Domácí stáje reprezentovali jen tři z jedenácti startujících a nejlepší z nich obsadil až osmé (!) místo. V doběhu “raz-pět” Angličanů o krk dominoval Fox Champion z tréninku Richarda Hannona před Arctic Soundem a Great Scotem.
 
O trojkorunu tentokrát nešlo, ale finiš sobotního Preakness Stakes v americkém Pimlicu nakonec nabídl zvláštní sportovní satisfakci. Zvítězil War of Will, sedmý z Kentucky Derby po kolizi s diskvalifikovaným Maximum Security. Žokej Tyler Gaffalione získal své první klasické vítězství.
 
Úřadující vítěz maďarského derby Esti Fény získal v Kolíně status blacktype, když finišoval o půl délky za Colomanem v listed Preis des Medienhauses DuMont Rheinland (2200 m, 25 000 eur). Svěřence Csaby Zaly vedl jeho stálý jezdec Tamás Nagy.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE