Dominika Moudrá: Do military preferuji krevnaté koně s dobrým pohybem

ikonka

Dominika Moudrá je úspěšnou jezdkyní všestrannosti. Nasbírala ale spoustu úspěchů i v parkurových soutěžích či drezurním obdélníku. A právě drezura je podle ní klíčovým prvkem pro dosažení úspěchu ve všestrannosti.
03.03.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Dominika Moudrá se u koní pohybuje již od malička. První úspěchy sbírala především v drezuře, ale nakonec si ji získaly závody ve všestrannosti. Pro tuto disciplínu je podle ní důležité vybírat krevnaté koně s dobrým pohybem již od přírody. 
 
Vy pocházíte z koňácké rodiny, vzpomenete si na svoje první ježdění?
Ke koním jsem se narodila. Dříve než jsem mluvila, jsem řehtala, dříve než jsem chodila, jsem jezdila. Na první ježdění si tedy opravdu nevzpomenu.
 
Pro vás je jistě nejdůležitější disciplínou všestrannost. Závodila jste ale i v parkuru a drezuře. Čím jste začínala a co se vám na těchto disciplínách nejvíce líbí?
Začínala jsem s parkurovým skákáním, ale drezura byla vždy podstatná v rámci přípravy koně. První sezonu jsem závodila jak v parkuru, tak v drezuře. Moje první mistrovství České republiky bylo v drezuře.
S všestranností jsem začala až o něco později, a to díky výborným poníkům, které mi na ježdění poskytla Iva Rosická. V tu dobu jsem již závodila na stupni L v parkuru a drezuře, tak pro mě přestup do military nebyl tak náročný a naopak jsem mohla zúročit již nabyté zkušenosti. 
Nejoblíbenější disciplínou pro mě vždy budou military, ale zároveň mám ráda jednoduchost parkurových nebo drezurních závodů.
 
V minulém roce vás však bylo vidět pouze v parkurových soutěžích, jakto? 
Všechno záleží na koních. Většinu začínajících koní zkoušíme v malých crossech. Sestava koní, kterou jsem měla v loňském roce, je vhodná do parkuru.
 Zároveň jsem se v loňském roce více věnovala stavitelské praxi, která mi zabrala také dost času na závodech v trochu jiném světle, a k tomu se lépe plánují jednodenní parkurové závody. 
 
Vzpomenete si na své první oficiální závody?
Vzhledem k tomu, že jsem s poníky začala závodit až později, tak první oficiální závody jsem šla s velkým koněm jménem Oliver Twist. Byla to tuším soutěž ZM na Mělníku, kterou jsem vyhrála.
 
Kdo vás v průběhu vaší jezdecké kariéry ovlivnil? Kdo se podílel na tom, čeho jste ve své jezdecké kariéře dosáhla?
Samozřejmě rodiče. I když mě teda táta celý život testuje koňmi, ke kterým by většina rodičů svoje dítě nejspíš ani nepustila, takže to dost často stálo za to.
Jinak je to obrovská spousta lidí, která se mi za tu dobu věnovala a věnuje. Patří mezi ně například Vladimír Šretr (drezura) nebo Antonín Klauz (cross). V crossových začátcích mi hodně pomohlo Sportovní centrum mládeže. Důležitá je i Pavla Loudová a v neposlední řadě všichni majitelé koní.
 

Čtěte také: Lucie Příhodová: Olympijské ambice nemám. Takový sport bych neustála

 
Jaké jsou podle vás klíčové faktory pro dosažení úspěchu ve všestrannosti? 
Do crossu jsem vždy preferovala krevnatější koně, kteří mají dost dechu a pohybu od přírody. Když chce člověk uspět nebo vyhrát, je nejlepší na to jít už od kvalitní drezury.
 
Jak se liší výcvik koně připravovaného do závodů ve všestrannosti a parkurového koně?
Koně jsme vždy připravovali velmi podobně. Ať chodí parkury nebo military, tak fyzickou přípravu jako cválání a kopce mám zařazenou v pravidelném režimu. Příprava se liší pouze podle toho, na jak obtížné soutěže se chystáme, a podle toho military koně chodí cválat do terénu.
 
Jakých úspěchů si nejvíce vážíte?
Jednoznačně nejcennější pro mě byla účast na mistrovství Evropy ve všestrannosti v polské Strzegomy v roce 2012. Vážím si také vítězství na CCI* v Brně v roce 2015 a druhého místa na mistrovství České republiky v kategorii mladých jezdců. 
K tomu se mi povedlo čtyřikrát vyhrát oblastní mistrovství v drezuře, z toho jednou to bylo v pony kategorii. V drezuře jsem mezi pony vybojovala páté místo na mistrovství České republiky. 
Ve všestrannosti jsem dvakrát vyhrála oblastní mistrovství velkých koní a jednou mezi poníky. Cením si také dvojnásobného vítězství ve finále Zlaté podkovy juniorů.
 
Vy jste měla možnost za svoji kariéru sedlat spoustu koní, kteří z nich vám nejvíce utkvěli v paměti a proč?
Koní bylo opravdu velké množství. Některé člověk jen tak zahlédne na závodech a najednou na nich sedí. Spoustu koní, které jsem sedlala, neustále potkávám na závodech. Ale z těch opravdu nezapomenutelných je to rozhodně Lutino, za kterého budu vždy vděčit majitelce Aleně Klímové, a se kterým jsem se v military dostala od stupně Z až na mistrovství Evropy. Mezi ty výjimečné patří i moji první koně Linda a Oliver Twist. Momentálně se k nim pomalu řadí i klisna Ratina, kterou připravuji od jejích začátků, aktuálně závodí v soutěžích stupně S. 
 
Čeho jste ve svých začátcích chtěla dosáhnout, o čem jste snila? Jaký je váš současný jezdecký sen? Jaké máte plány a cíle do budoucna?
Z úplných začátků si pamatuji jen to, že jsem chtěla hodně závodit. Výsledky pak vytvářely cíle a sny. Málokdy jsem měla koně, u kterého bychom předem věděli, co z něj bude, a podle toho se plánovalo. Tak je tomu i dnes, plány jsou vždy pouze na následující sezonu. Momentálně mám do sezony čtyři koně, z toho dva by se měli podívat i do crossu. Zároveň se letos na závodech chci dále vzdělávat, ať už při rozhodování nebo při stavitelských činnostech. 
 
Foto: poskytla Dominika Moudrá