reklama 11D

Češi v dostihové "Lize mistrů": Podívejte se na statistiky blacktype

ikonka

525 startů absolvovali rovinoví koně trénovaní v Česku na mezinárodní grupové a listed scéně, prestižní status blacktype koně získalo 48 plnokrevníků. Server Jezdci.cz shrnuje některé ze statistik kolem české účasti v dostihové "Lize mistrů".
30.05.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Pondělní vystoupení šampionů Salt Mix a Devila In Pink v Německu zaokrouhlila počet startů rovinových koní v českém a československém tréninku na světové blacktype scéně na 525. Prestižní status blacktype, tedy umístění do třetího místa v grupovém nebo listed dostihu, dosud získalo 48 koní registrovaných Jockey Clubem ČR.

Třiadvacet z nich bylo trénováno v tuzemsku od začátku své kariéry, jedenáct dokázalo zvítězit v grupovém dostihu a deset v kategorii listed. Celkem český turf zatím zaznamenal 113 různých blacktype umístění, přičemž ve všech případech šlo o koně importované ze zahraničí. Nejlepším výsledkem českého odchovance trénovaného v tuzemsku jsou pátá místa Yokoma (1999) a Gaspariniho (2022) v listed.

Členy pomyslného “klubu blacktype” jsou - v abecedním pořadí:

Apollo Star (GER), Autor (IRE), Blue Coral (IRE), Boomboom Kiss (FR), Corcovada (IRE), Dally Hit (IRE), Darsalam (IRE), Dumnonia (IRE), Donn Halling (IRE), Dux Scholar (GB), Father Frost (IRE), Felix (FR), French Quebec (IRE), Golden Eagle (GB), Hanover Lady (GER), Chardonney Tcheque (FR), Imsexyandiknowit (IRE), Indian Eagle (GER), Intisari (IRE), Iryklon (POL), Jir Sun (GB), Leo Gali (IRE), Mariydi (IRE), Meandre (FR), Mikesh (IRE), Mikhail Glinka (IRE), My Old Husband (FR), Nagano Gold (GB), Najinska (GER), Pace Man (SWI), Partenit (FR), Partyday (IRE), Ponntos (IRE), Ramble On (FR), Rezon (SU), Sakheart (GB), Settler’s Son (IRE), Shamalgan (FR), Shaywan (IRE), Simple Exchange (IRE), Subway Dancer (IRE), Tamarind Cove (IRE), Trip To Rhodos (FR), Troop Commander (IRE), Ventaron (FR), Vert Liberte (IRE), Wagram (FR) a Wireless (FR).

V dostihu gr.1 dokázali zvítězit Darsalam a Meandre, přičemž oba trénoval Arslangirej Šavujev a oba svého nejcennějšího úspěchu dosáhli v Kolíně nad Rýnem. Dvojnásobný Kůň roku Darsalam ovládl Rheinland-Pokal, Meandre vyhrál Preis von Europa.

Grupovými vítězi jsou ještě Subway Dancer, Shamalgan, Donn Halling, Autor, Rezon, Apollo Star, Mikhail Glinka, Trip To Rhodos a ze stále aktivních dostihových koní Ponntos.

Rekordmanem v počtu blacktype umístění zůstává skvělý supervytrvalec Trip To Rhodos, který se v těchto dostizích umístil třináctkrát do třetího místa. Za ním následuje s devíti umístěními Nagano Gold a s šesti blacktype výsledky Subway Dancer a Wireless.

Z trenérů dovedl nejvíce svěřenců k prestižnímu statusu Václav Luka mladší, který měl ve stáji deset blacktype koní. Na druhém místě se nachází Arslangirej Šavujev s osmi a po čtyřech blacktype svěřencích měli Tomáš Šatra a Zdeno Koplík.

Nejčastější destinace: Miláno, Longchamp a Baden Baden

Vedle úspěšných výsledků jsou neméně zajímavým statistickým ukazatelem i počty českých startů v rovinových dostizích blacktype. Nejvíce (311) se jich odehrálo v kategorii listed, zatímco 46krát startovali tuzemští koně v grupě 1, 58krát v grupě 2 a 110krát v grupě 3.

Nejčastěji mířily tuzemské stáje do dostihů blacktype v Miláně (71), Longchamp (70), Baden Badenu (47), Chantilly (40), Hoppegartenu (32), Deauville (31), Saint-Cloud (26), Maisons-Laffitte (24) a Vichy (21).

Z trenérů má nejvíce startů na kontě Václav Luka mladší (106), následují Arslangirej Šavujev (82), Zdeno Koplík (51), Tomáš Šatra (33), Pavel Tůma (30), Miroslav Nieslanik (28), Luboš Urbánek (25), Josef Váňa (22) a Dalibor Török (11).

Mezi majiteli startujícími s koňmi v blacktype suverénně vede Dr. Charvát (48), pořadí nejaktivnějších stájí dotváří Bonanza a MUDr. Eva Nieslaniková (oba 29), Lokotrans (26), Ardak Amirkulov a Syndikát V3J (25), DAR a Leram (20), stáj Turan (17) a Valentin Buchtojarov (16).

Ilustrační foto: Petr Guth, www.dostihovy-svet.cz (Trip To Rhodos)




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE