reklama 11C

Voltižní pravidla ČJF 2023: Specifikace k uvolnění vyvazovacích otěží

ikonka

V případě voltižních pravidel 2023 platných od 1. dubna nedošlo k mnoha úpravám. Podrobně je však rozepsán odstavec, který řeší vyloučení při výskytu krve na těle koně. Specifikováno také bylo uvolnění vyvazovacích otěží.
24.03.2023 22:53  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Článek 714 popisuje pozdrav a v pátém odstavci bylo upřesněno uvolnění vyvazovacích otěží. „Ihned po pozdravu, ještě před opuštěním kruhu, mohou být uvolněny vyvazovací otěže, které však musejí být uvolněny nejpozději ihned po opuštění kruhu. Pokud tak nebude učiněno, následkem bude udělení Varování stewardem.“
 
Do odstavce 719.2.1. Uzdečka s nánosníkem byl doplněn bod VII popisující, že nánosník musí být plochý. „Kůže, beránek nebo podobný materiál může být použit na kterékoliv části uzdečky za předpokladu, že materiál nepřesahuje výšku 3 cm, měřeno od kůže koně.“
 
Velmi detailně je pak rozepsán článek 729 upravující vyloučení, a to zejména při výskytu krve. Znění jednotlivých odstavců uvádíme níže…
729.2.6. Pokud má rozhodčí u stolku A podezření na čerstvou krev kdekoliv na koni během sestavy, zastaví koně, aby ho zkontroloval. Pokud je na koni čerstvá krev, bude kůň vyloučen. Vyloučení je konečné. Pokud rozhodčí důkladným vyšetřením objasní, že na koni žádná čerstvá krev není, kůň může pokračovat a sestavu dokončit.
729.2.7. Pokud FEI steward objeví čerstvou krev v hubě koně v průběhu prohlídky po skončení sestavy (Článek 719.4.), informuje rozhodčího u stolku A, který soutěžní jednotku vyloučí.
729.2.8. Pokud FEI steward objeví čerstvou krev kdekoliv jinde na těle koně (než v hubě koně) během prohlídky po skončení sestavy, soutěžní jednotka není vyloučena automaticky. FEI hlavní steward informuje rozhodčího u stolku A, zda je kůň způsobilý pokračovat v dalších soutěžích závodů. Rozhodčí u stolku A rozhodne o způsobilosti koně pokračovat, na základě doporučení FEI veterináře. Pokud rozhodčí v A rozhodne, že kůň není způsobilý pokračovat, kůň se nebude moci účastnit žádné další soutěže nebo sestav na závodech, ale výsledky získané soutěžní jednotkou v jakékoliv předchozí soutěži/soutěžích se započítávají.
729.2.9. Pokud je kůň vyloučen na základě výše uvedeného nebo pokud se kůň během sestavy zraní a po dokončení začne krvácet, měl by být před další soutěží vyšetřen FEI veterinářem, který určí, zda je způsobilý pokračovat další dny v soutěžení. Proti rozhodnutí FEI veterináře se nelze odvolat.
 
Foto: Petr Videnka 
Zdroj: ČJF



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE