reklama 11D

Equinews: V Chuchli vítězili favorité, klusáky překvapil Pamino

ikonka

Holly Happy s žokejem Petrem Foretem si doběhl pro vítězství v Memoriálu profesora Václava Michala v Chuchle Areně Praha. – Velký klusácký návrat: Pamino po roční přestávce ovládl Velkou cenu televize Praha TV. Sledujte další díl pořadu Equinews.
25.04.2023 08:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Den dramatických doběhů v Chuchle Areně. Holly Happy nezklamal

Dva jedničkové vrcholy a hned několik dostihů pro sledovaný tříletý ročník přinesl v neděli 23. dubna druhý letošní mítink v Chuchle Areně Praha. Hlavní pozornost poutal Memoriál profesora Václava Michala, přípravný dostih na Velkou jarní cenu.
 
Na 1400 metrů dlouhé trati odskakoval jako favorit hnědák Holly Happy ze stáje Pegas, který se krátce po startu ocitl ve vedení. Dopředu si však záhy pospíšili Hidden Colony a Rabbit Zoustar, což umožnilo žokeji Petru Foretovi usadit dosud výhradně ve Francii startujícího hnědáka na optimální pozici v blízkém druhém sledu. V lahovickém oblouku se krátce dostal do úzkých, když se Holly Happy chtěl předčasně pustit do souboje s Hidden Colonym, a v cílové rovině chvíli musel hledat prostor. Pak ale svěřenec trenéra Dalibora Töröka nasadil k velkému závěru. Vedoucí Hidden Colony sice neprodal svou kůži lacino, ale Holly Happy ho nakonec o půl délky porazil. Třetí doběhl Fortune Gold před jediným českým odchovancem v poli Vanrickem.
 
Krásný doběh byl k vidění i ve sprinterském Memoriálu Jaroslava Maška, v němž se utkali dva staří rivalové – sedmiletý bělouš Politicum a stejně starý Worth Choice. Ve vnější stopě útočící Worth Choice měl dlouho navrch, ale obhájce loňského vítězství Politicum se k němu začal přibližovat a 100 metrů před cílem získal rozhodující převahu. Hřebec stáje The Sons of Sharpour, výborně odježděný Jiřím Palíkem, triumfoval po boji o 3/4 délky. Třetí místo obsadila čtyřletá Heidi High.
 
Mimořádně sledovaným dostihem byla dvojková Cena Unicredit Bank na 1800 metrů. Ve dvanáctičlenném poli se sešlo hned několik tříletých koní s klasickými ambicemi. Jedním z nich byl hnědák Jardin Michelet ze stáje Cardboard, který na zahajovacím chuchelském mítinku upoutal vítězným debutem. Svěřenec Zdeňka Seménky si udržel neporazitelnost i ve svém druhém startu, i když tentokrát musel bojovat. Až do cíle mu kladl tuhý odpor debutující Breakmoment. Do všech dostihů klasické trojkoruny přihlášený Jardin Michelet však dokonale zužitkoval dostih v nohou a pod Adamem Florianem zvítězil o půl délky. Třetí Mes Ailes (mezel) ztrácel na bojující dvojici další čtyři délky.
 
Stáj Cardboard, jejíž barvy dosud nejvíce proslavila loňská vítězka Oaks Vignetta, se v neděli radovala ještě z jednoho vítězství. V Ceně vážnice na 2400 metrů prokázal beze zbytku své vytrvalecké schopnosti Stormy Awakening, rovněž přihlášený do klasických dostihů. V sedle s Florianem si jistě o 2 délky poradil s dobře běžící českou odchovankyní Carrerou, trojici nejlepších doplnila Praga Lady.
 
Výkon hodný zapamatování předvedl v Ceně společnosti Tipsport na 1200 metrů valach Gallanticus. Čtyřletý ryzák stáje Linova, trénovaný v jihočeském Pěčíně Jaroslavem Jelenem, nastupoval ke svému dostihovému debutu, ale na dráze to vůbec nebylo znát. Pod žokejem Michalem Hroudou přišel v cílové rovině se silným závěrem, jemuž neodolali do té doby vedoucí Westminster Cat ani v cíli třetí Seasony. Výrok rozhodčích zněl „lehce 3 1/4".
 
A jednu premiéru nabídla i Cena 12. ročníku Fitmin Cupu, dostih IV. kategorie na 1400 metrů. Tříletého hřebce Fanush ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové dovedl k vítězství ruský žokej Aslan Kardanov, pro něhož to byl vůbec první úspěch na české půdě. Krásnou koncovkou se posunula na druhé místo Omatah, třetí příčku vybojovala další klisna Vlára.
 

Pamino zpět na výsluní. V Chuchle Areně nenašel soupeře

Za krásného počasí se v sobotu 22. dubna vrátili do Chuchle Areny Praha klusáci. Hlavním lákadlem odpoledne byla Velká cena televize Praha TV, známá i pod svým tradičním názvem Cena Flinta. Ve většině z osmi dostihů se představili hosté z Německa.
 
Ve Velké ceně televize Praha TV na 1670 metrů byl horkým favoritem dubnový vítěz Elixir de Charnie. Hvězdný francouzský klusák však hned po startu zacválal a byl diskvalifikován. První dostih celoročního seriálu Zlatý okruhu se tak rázem stal otevřenou záležitostí. O svižné tempo se postarala německá Escada v sulce s Andreasem Geinederem a blízko byla i další německá zástupkyně Intouchable. Na druhém místě se držel někdejší hrdina trojkoruny Pamino, který se vracel na dráhu po roční zdravotní pauze. Zdeněk Vávra si vedoucí klisnu pozorně hlídal a v závěrečném oblouku zavelel k útoku. Escada sice kladla tuhý odpor, ale sedmiletý hřebec stáje Viktoria ji nakonec těsně minul a zvítězil jistě o 1 1/4 délky v kilometrovém čase 1 minuta 14 sekund a 9 desetin. Jedenáct délek za druhou Escadou se odehrál velký boj o třetí peníze, které rozdílem hlavy získala Masada před Percevalem a Inaccessible Grou.
 
Druhého vrcholu, Prix Noire Perle Misi pro francouzské klusáky, se zúčastnila jen pětice aktérů a také tento dostih měl mezinárodní rozměr. Dva ze tří domácích koní však byli diskvalifikováni, a tak se německým zástupcům uvolnila cesta k vítězství. Stylem start-cíl se prosadil čtyřletý valach Jivago du Gers vedený svým trenérem Andreasem Geinederem. Tmavý hnědák, pro něhož to byl první platně dokončený dostih kariéry, si v závěru jistě o délku poradil s krajanem Ivoire de Larre. Jediným platně klasifikovaným koněm českých stájí v cíli byla Josseline J’Esso, na své soupeře však ztrácela nesčetné délky.
 
Němci si z Chuchle Areny Praha odvezli celkem tři vítězství. O jedno z nich se postarala čtyřletá hnědka Höwings Butterfly s jezdcem a trenérem Robertem Pletschacherem. V cílové rovině odrazila nápor Janinky Misi, třetí místo vybojoval Calipso.
 
Foto: Václav Vokál



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }