reklama 11B

"Zvládl by úplně cokoli." Nejlepším koněm světa byl loni Ghaiyyath

ikonka

Longines World Racing Awards 2020 ovládla stáj Godolphin dubajského šejka Mohammeda bin Rašída al Maktúma. Její Ghaiyyath byl nejvýše hodnoceným koněm světa. O českou stopu se v loňském světovém žebříčku postaral Nagano Gold.
26.01.2021 17:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
Hnědák Ghaiyyath byl v úterý odpoledne vyhlášen nejlepším dostihovým koněm světa v roce 2020. Hvězda stáje Godolphin dosáhla v sezoně, kdy vyhrála tři grupy 1, na rating 130 a vévodí světovému žebříčku Longines World's Best Racehorse Rankings. Druhé místo a post nejlepšího tříletka v hodnocení mezinárodních handicaperů získal vítěz Kentucky Derby Authentic.
 
Ve světovém žebříčku za rok 2020 je zastoupen i český dostihový sport. Nagano Gold ze stáje Syndikát V3J dvakrát vyběhl rating 115 a dělí se o 181. příčku.
 
Ghaiyyath sehrál klíčovou roli i v kategorii nejkvalitnějšího dostihu loňského roku, kterým se stalo Juddmonte International Stakes v Yorku. Z trofeje pro nejlepšího žokeje světa se potřetí za sebou raduje Frankie Dettori.
 
Vzhledem k pandemii Covidu-19 se letošní Longines World Racing Awards neodehrály ve formě tradičního galavečera, ale byly vyhlášeny online prostřednictvím půlhodinového pořadu, kterým provázela moderátorka Francesca Cumani.
 

Čtěte také: Vítězná série Dr. Charváta pokračuje. Dominique lehce ovládl Graded3

 
Dubawiho syn Ghaiyyath loni zvítězil v Coronation Cupu, poté porazil Enable v dramatickém závěru Coral-Eclipse a při triumfu v Juddmonte International nechal za sebou Magical, Lorda Northa či klasického vítěze Kameko. Jedinou porážku v rámci sezony utrpěl v Irish Champion Stakes.
 
"Loni z něj byl už hotový šampion se vším všudy. Myslím, že jsme mu mohli dát jakýkoli úkol a on by ho s přehledem zvládl," řekl v rámci úterního ceremoniálu hřebcův stálý žokej William Buick.
 
Životní formou třídového tempaře bylo vítězství start - cíl v Juddmonte International Stakes. "Přešli jsme na špici a ani jsem se v sedle nepohnul, protože on je typ koně, který reaguje na sebemenší signál. Blízko nás jelo auto s kamerou a já nechtěl Ghaiyyatha povzbuzovat více, než bylo třeba," popisoval Buick.
 
"Pečlivě jsem si předtím prošel dráhu a když jsem točil do cílové roviny, byl jsem přesně tam, kde jsem chtěl být. Ghaiyyath šel krásně v rytmu, meziasy byly ideální. Měl jsem z něj skvělý pocit. Postupně jsme zlepšovali a on stále přidával. Za sebou jsem slyšel pleskání bičíků soupeřů, takže jsem věděl, že jsou pod tlakem. Trochu jsem ho podpořil a jeho reakce byla neskutečná. Vyhrál o tři délky. Byl to skvělý výkon, v ten den nebyl na světě kůň, který by ho mohl porazit…" dodal.
 
Druhý Authentic získal v hodnocení o čtyři libry méně, o třetí místo se v loňském žebříčku se známkou 125 podělili Addeybb, Stradivarius, Bivouac, Classique Legend, Palace Pier, Persian King a Tiz The Law.
 
Nagano Gold z tréninku Václava Luky mladšího se dostal mezi nejlepších 200 koní světa, stejné hodnocení jako on vyběhl mimo jiné irský derby-vítěz Santiago, japonský Kiseki nebo vítěz německých grup 1 Velké ceny Badenu a Bayerisches Zuchtrennen Barney Roy, který v červnu finišoval třetí v Prince Of Wales's Stakes na Royal Ascotu. Nejlepším koněm v německém tréninku byl loni Torquator Tasso s ratingem 117.
 
Další cena pro Dettoriho
 
Poprvé během šesti let existence Longines World Racing Awards se nejkvalitnější dostih roku běžel ve Velké Británii. Po čtyřech oceněních Ceny vítězného oblouku a jednoho vítězství Breeders’ Cup Classic trofej putuje do Yorku díky Juddmonte International Stakes.
 
Na druhém místě skončilo Irish Champion Stakes před Japan Cupem a Longines Breeders’ Cup Turf. V top 10 nejhodnotnějších dostihů je čtyřikrát zastoupeno Japonsko, třikrát Velká Británie a po jednom zástupci mají Francie, Irsko a USA. Cena vítězného oblouku se tentokrát do elitní desítky nedostala, stejně jako australské dostihy.
 
Ocenění pro nejlepšího žokeje převzal počtvrté Frankie Dettori. "Je to velká pocta získat tuhle trofej potřetí za sebou. Kdo by byl řekl, že se něco takového může v mém věku podařit," řekl v rozhovoru s Francescou Cumani.
 
V rámci slavnostního vyhlášení nezapomněl na dálku poděkovat své oblíbené Enable: "Nevím, jestli byla mým nejlepším koněm, ale rozhodně koně, kterého jsem nejvíce ve svém životě miloval. Zapsala se do srdcí lidí na celém světě. Moc mi chybí, ale dala nám všem hodně radosti a výrazně přispěla k tomu, že jsem opět získal tuto cenu."
 
 

Záznam Longines World Racing Awards 2020

 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE