reklama 11A

"Synové Sharpoura": Úspěch na dráze není to hlavní, říká Saller mladší

ikonka

Stáj The Sons Of Sharpour existuje pátou sezonu. Minulou neděli se v Chuchle Areně Praha radovala z prvního jedničkového vítězství. "Díky koním jsem se hodně naučil," přiznává majitel Josef Saller mladší, který se k dostihům dostal díky svému otci.
01.07.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Jen necelé dva měsíce trvalo bělouši Politicum, aby svému novému majiteli Josefu Sallerovi mladšímu splnil sen o jedničkovém vítězství. Nedělní triumf v Tattersalls Mile výmluvně potvrdil nejen výbornou aktuální formu samotného hřebce, ale i vzestup donedávna malé stáje The Sons Of Sharpour.

Kromě letošního dvojnásobného jedničkového vítěze se modro-bílo-červené barvy nedávno posílily i o jeho tréninkové kolegy Torque Powera a Caucasiana z lotu Konstantina Kobzareva v Tušovicích. Další koně v čele s Aidensfieldem a Silver Triggerem stojí u Michala Kalčíka na farmě Levín.

"Začínal jsem docela skromně a teď jsme se po pár letech dostali do jedniček. Mám z toho radost, ale není to pro mě to hlavní. Díky koním jsem se hodně naučil. Umím se radovat z výher a úspěchů i přijímat porážky a srovnávat se se ztrátami. To všechno k dostihům patří," říká Josef Saller mladší.

 

Čtěte také: Stará se o exdostihové koně. Nejsem přestupní stanice, shrnuje Rišková

 

Ke koním ho přivedl jeho otec Josef Saller starší, stojící za úspěšnou stájí YOKO. Normen vyhrál Slovenské derby, následovali vítěz domácí modré stuhy a účastník Ceny vítězného oblouku Tullamore, šampion mílařů Sharpour, Another True Story, The Mole Catcher, Wallisto, Pearl Jane a mnozí další.

"Začalo to v roce 2006, kdy jsme vybírali koně pro České derby. Měli jsme přes Jirku Palíka nabídku na hřebce Normena a Sagunta. Více se mi líbil Normen, asi tím, že dokázal vyhrát srdcem i ve chvíli, kdy už prohrával. Začal jsem se o koně víc zajímat, i když v éře stáje YOKO jsem byl spíše syn majitele," vzpomíná.

Stáj YOKO vyhrála do roku 2014 celkem 69 dostihů, po několika úspěšných sezonách se však postupně vytratila. "Později jsem viděl věci, které otec kvůli své vytíženosti neviděl. I za tu těžkou cestu dnes ale musím poděkovat, hodně mi ty překážky pomohly. Vážím si trenéra Dalibora Töröka, který stál při mně i přes různé nesmyslné pomluvy a lži," vrací se Saller k éře, která předcházela vzniku jeho vlastních barev.

Favorit Sharpour a jeho dědictví

Zatímco Josef Saller starší se na dostihovou scénu už nevrátil, jeho syn si v roce 2018 založil novou stáj The Sons Of Sharpour. Svým názvem odkazuje k velkému oblíbenci Sharpourovi.

Hnědák z chovu Aga Khana nasbíral patnáct vítězství včetně Velké ceny Prahy, tří ročníků Velké květnové ceny nebo polské Nagrody Rzecznej a později několik let připouštěl u chovatele Josefa Pšurného.

"Sharpour byl vždy trochu nedoceněný, i když na dráze porážel ty nejlepší. Moje stáj vznikla na jeho počest a se záměrem, aby za ni běhali Sharpourovi potomci. Když uhynul, chtěl jsem s koňmi původně skončit. Nakonec jsem ale odchoval jeho potomka z mé nejlepší klisny Calistegie a pár dalších Sharpourů jsem koupil," vypráví Josef Saller mladší.

Majitelovu ambici naplnil valach Azbuk, Sharpourův syn narozený v Uherském Ostrohu, který jako tříletý v dubnu 2019 získal v Kolesách první vítězství stáje.

"Azbuk byl nejlepší ze Sharpourových potomků, které jsem měl. Trénoval ho Tomáš Hurt, jehož jsem měl rád a moc jsem si ho vážil. Později jsem Azbuka svěřil Michalu Kalčíkovi, u něhož mám koně dodnes. Absolvoval dokonce dva starty v Německu, kde se určitě neztratil. Bohužel zchroml na slavně upravené dráze na zahajovacím mítinku sezony 2020 v Mostě. Připadá mi, že málokdo u nás si uvědomuje, že právě majitele celý náš sport stojí nemalé peníze a nesou rizika. Rok jsem Azbuka léčil a po rekonvalescenci jsem se rozhodl neriskovat jeho zdraví," ohlíží se Saller mladší.

Poslední plnokrevné hříbě Tullamorea

Název a barevná variace dresu nejsou jedinými odkazy na rodinnou dostihovou historii. Josef Saller mladší dnes vlastní i plemeníka Tullamorea, který již ukončil své působení v plnokrevném chovu.

"Tullamore bohužel nedostal příležitost se v chovu prosadit. Mám ale radost, že se o něj výborně postaral a stará pan Mareš ve Vlčevsi na Táborsku. Stále věřím, že se jeden z jeho potomků ukáže v dobrém světle, neboť dává krásná a korektní hříbata. Mám hned tři," líčí Saller mladší.

Patří k nim roční hřebec Bounty z klisny Bicollory, jehož odchov majitel slíbil zesnulému Milanu Tykalovi. Zřejmě posledním plnokrevným hříbětem vítěze Českého derby 2008 je červnový hřebeček z klasicky umístěné Calistegie. Dvouletá Calistgitullka se nachází v tréninku Michala Kalčíka.

"Calistegii mám hodně v srdci, je to moje královna. Vzhledem k jejímu věku 18 let už ji nenechám připouštět a připravím jí klidný důchod. Její hříbata jsou nádherná a i když zatím na dráze nic neukázala, mají skvělé majitele, které je milují a dělají jim radost. Když koně dostihy nebaví, snažím se pro něj vždy najít toho pravého člověka, aby byl šťastný kůň i jeho budoucí majitel. Většinou s nimi zůstávám v kontaktu," vypráví.

Aby měla Calistgitullka k sobě vrstevnici, Josef Saller mladší loni oslovil bloodstock agenta Tomáše Jandu, který pro něj v listopadu vydražil v Irsku klisnu po Footstepsinthesand. Na letos dvouletou tmavou hnědku z rodiny výborného Shirocca se majitel velmi těší. "Pojmenoval jsem ji Ballantines. Musím říct, že u pana Jandy jsem ocenil profesionální přístup," dodává.

Slova trenéra Šavujeva se potvrdila

Stejně jako ho nyní naplňuje sledovat výkony bělouše Politicum, měl dříve radost z výsledků bojovníka Dodybuda a dalších zástupců v provozních dostizích. Slabost má například pro pětiletého ryzáka Silver Triggera, který byl prvním nákupem ze stáje trenéra Arslangireje Šavujeva a dokázal dvakrát zvítězit včetně nečekaného úspěchu v Mnichově.

"S koňmi od trenéra Šavujeva mám dobrou zkušenost. Co mi o nich řekne, to vždy platí. Silver Triggerovi jsem od začátku věřil i přes skepsi řady lidí. Vzhledem k férovému jednání pana Šavujeva jsem pak koupil i pár dalších koní jako Launch Zone, Arkadag, Politicum nebo Torque Power, který se bohužel zranil na Turf Gala a čeká ho léčba," popisuje své akvizice.

Dobré vzájemné vztahy nakonec vyústily v zimní přesun svěřenců Šavujevova zetě Konstantina Kobzareva do Tušovic a obnovení tamního tréninkového střediska.

"Když jsem se v zimě dočetl v médiích o odchodu pana Šavujeva z Krabčic, zatelefonoval jsem mu, jestli nepotřebuje pomoci. On nějaké nabídky měl a nakonec si vybral Tušovice, za což jsem moc rád," uzavírá Josef Saller mladší.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE