reklama 11B

Zemřel majitel a chovatel Milan Picek. Založil fenomén Pavlin dvůr

ikonka

Úspěšný programátor stál po návratu z emigrace u zrodu Pavlina dvora, jedné z nejúspěšnějších tréninkových centrál a soukromých chovů v Česku po roce 1989.
18.02.2019 10:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Ve věku 67 let minulý týden zemřel jeden z nejúspěšnějších majitelů a soukromých chovatelů anglického plnokrevníka po roce 1989 Milan Picek. Zelenobílé barvy zakladatele hřebčína a tréninkové centrály Pavlin dvůr u Mimoně proslavili koně jako Ixos, Access To Java nebo Wenke.
 
Velkou část života strávil ve Švýcarsku, kam v roce 1968 emigroval s rodiči a prosadil se jako úspěšný programátor. Jeho otec byl v šedesátých letech jedním z prvních počítačových expertů v Československu.
 
Po změně společenských poměrů se Milan Picek vrátil do Česka a v polovině 90. let koupil zdevastovaný historický statek na Českolipsku. Po privatizaci Pavlina dvora se pustil do jeho rozsáhlé rekonstrukce, založil chov anglického plnokrevníka a vybudoval farmu hospodařící na 540 hektarech.
 
"Z haly pro odchov slepic se stala stáj pro dostihové koně, z bývalých skladů stáj pro chovné klisny. Generálních oprav se dočkala také sýpka garáže a rodinné domky," shrnují internetové stránky Pavlina dvora.
 

Odešel šampion. Vítěz dvou derby Ray Of Light byl miláčkem Chuchle

 
Prvním vítězem ve vlastních barvách byla 17. května 1997 v Pardubicích klisna Ledka z tréninku Zdeňka Bezstarosty, první chovnou klisnou byla dcera Fallady Abrakadabra, jejíž dcera Akebona patřila mezi první úspěšné vlastní odchovance.
 
Roli zakládající matky však v Pavlině dvoře sehrála ze Švýcarska dovezená bělka Quatrebella, jejíž syn Quickstep v roce 1998 zvítězil ve Zlatém poháru Chemopetrolu v Mostě a jedničkovým vítězem se na překážkách později stal i Quick Devil.
 
Picek importoval také Qutoof a několik dalších zajímavých chovných klisen, jako plemeník v Pavlině dvoře začínal Sadler’s Wellsův syn Marcham.
 
V nákupech se Picek orientoval na německý chov. "Dražba v Baden Badenu ho bavila. Líbila se mu ta atmosféra a rád tam nakupoval koně," vzpomíná dlouholetý trenér na Pavlině dvoře Filip Neuberg, který byl během zdejšího působení pětkrát šampionem rovinových trenérů a připravil tři vítěze Českého derby.
 
Z německých akvizicí vyhrál Acces To Java Velkou cenu českého turfu a pardubického zimního favorita, Wenke byla úspěšná v Memoriálu dr. Frankenbergera či Slušovickém Oaks a Ixos získal mimo jiné Starohájské kritérium, Stříbrný pohár města Slušovic a Memoriál Vlastimila Smolíka.
 

Zemřel Miki Melnicki. Polská legenda, jež v roce 1984 zdrtila Chuchli

 
"Nejlepší z nich byl asi Ixos. Škoda, že mu nevydrželo zdraví. Zavalil se nám přes noc v boxe a zranil si mezikostní sval. Jeho starty ve čtyřech a pěti letech už byly ovlivněné zdravotním handicapem," konstatuje Neuberg.
 
Během dvaceti dostihových sezon koně Milana Picka absolvovali 502 startů a 98krát zvítězili. Posledními reprezentanty stáje byli v sezoně 2014 Old Story, Qualiflyer a Lilly Bear.
 
Chov na Pavlině dvoře byl postupně utlumován, poslední chovnou klisnou je vlastní odchovankyně Old Story, dcera jedničkové vítězky Old Rose.
 
 
Na snímku: Ixos na dráze v Bratislavě, foto: Martin Cáp




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE