reklama 11D

Odešel šampion. Vítěz dvou derby Ray Of Light byl miláčkem Chuchle

ikonka

Ve věku 23 let uhynul Ray Of Light, vítěz Českého i Slovenského derby a jeden z nejlepších tuzemských plnokrevníků na přelomu tisíciletí.
17.02.2019 12:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Vyhrál dvě derby a jen těsně mu unikla klasická trojkoruna, ale především byl jedním z nejpopulárnějších dostihových koní své doby. Hnědákovi Ray Of Lightovi mnohokrát nadšeně aplaudovaly zaplněné tribuny v Praze i Bratislavě a svěřenec Františka Holčáka v barvách stáje Ray Racing se stal jedním ze symbolů překotného rozvoje českého turfu na přelomu tisíciletí.
 
V sobotu Kůň roku 1999 a dlouholetý plemeník podlehl mrtvici. Bylo mu 23 let.
 
"Byl to malý, zavázaný koník, ale měl úžasný charakter," vzpomínal František Holčák. "Přijeli jsme do Chuchle ve tři, čtyři hodiny v noci. A před derby za mnou přiběhl kluk a říká: Pane Holčák, pojďte se podívat na Ray Of Lighta. On normálně ležel, chrápal a kašlal na všechno."
 
Šťastný nákup v Irsku
 
Syn pozdějšího napajedelského plemeníka Rainbows For Lifea zahájil kariéru ve dvou letech jako svěřenec Michaela Halforda. V barvách trenérovy manželky vyhrál dva dostihy v Irsku a vyběhl rating 85. Před klasickou sezonou 1999 ho přes agenta Berta Kerra zakoupil brněnský podnikatel Rajmund Pavla pro svou tehdejší stáj FCC Folprecht Brno.
 
"Nebyl první na naší listině, původně jsme chtěli nějakého koně od pana Bolgera. Agent mi doporučil Ray Of Lighta a já jsem mu ještě říkal: To se mi nějak nezdá, je to taková malá zdechlina. Agent mě ale přesvědčil s tím, že tenhle kůň je od trenéra Halforda pošetřený a mohl by se ještě zlepšit," vyprávěl před lety Rajmund Pavla.
 

Čtěte také: David Liška dokázal věc, která se v Česku nepovedla 87 let

 
Ray Of Light vytvořil dvojici s mladým jezdcem Kamilem Píchalem a po druhém místě v Memoriálu profesora Michala za Hyphenem šli od vítězství k vítězství. Postupně ovládli Velkou jarní cenu, Velkou červnovou cenu, České derby, Slovenské derby i Velkou cenu českého turfu.
 
"Od prvního dostihu jsem věděl, že je to fantastický kůň," řekl po derby Píchal.
 
St. Leger, který fanouškům zlomil srdce
 
Když 19. září 1999 Ray Of Light s Kamilem Píchalem nastupovali jako horcí favorité do St. Legeru, závodiště Velká Chuchle zaznamenalo jednu z největších návštěv za poslední sezony. Že nejlepší tříletý hřebec nezíská trojkorunu, věřil jen málokdo. Euforie byla tak velká, že dokonce i stájový tým se nechal v týdnu před startem strhnout a zazpíval před televizní kamerou "Dú Valaši dú, pro trojkorunu."
 
Jak to dopadlo, je notoricky známé. Ray Of Light se v pomalu rozběhnutém dostihu trápil, a přestože v cílové rovině už vše směřovalo k happy-endu, v poslední chvíli favorita o nos předstihl Bohemian Lad, výborně odježděný zkušeným Karolem Šarinou.
 
"Novináři Kamila v posledních dnech nenechali vydechnout a on jim nedokázal říct ne. Od převlékání až po sprchování, všude mu byli v patách. Osobně považuji Kamila za jednoho z našich nejlepších jezdců a kdyby ho později nepotkal těžký úraz, vyhrál by podle mého názoru ještě hodně velkých dostihů," je přesvědčen trenér a jezdcův tchán Holčák.
 
"Kdyby to bylo pomalé, měl u kanálů odskočit a cválat. A on stále držel, to bylo pro Ray Of Lighta špatné. Kdyby ho už na kraji oblouku nechal jít, nechytili by ho. Pak už zpanikařil. Měl prostě smůlu, obě derby odjezdil naprosto skvěle," dodává.
 
Nezastavila ho ani zlomenina
 
Skutečným mezníkem hřebcovy kariéry však byl až následující start ve Wielkej Warszawskej. Pod žokejem Johnem Eganem skončil na výborném druhém místě za německým Vishnu, ale před polskou hvězdou Galileem a dalším dvojnásobným derby-vítězem Temirkanovem. Ve varšavském Sluzewieci si však zlomil metakarpální kůstku.
 
"V Brně zavolali známému profesorovi, Švýcarovi působícímu v Kentucky. Zrovna byl doma a souhlasil, že Ray Of Lighta odoperuje. Chtěl jen zaplatit letenku," vybavuje si Pavla.
 
Na rozdíl od řady jiných koní se hřebec i po těžké operaci dokázal úspěšně vrátit na dráhu. Jako čtyřletý vyhrál tři dostihy včetně Ceny Scottish Rifla a Zlatého poháru v Bratislavě. Některé ze svých nejlepších výkonů pak podal v pěti letech, kdy mimo jiné deklasoval velmi lehce o sedm délek soupeře v pražském Zlatém poháru.
 
V pozdějších letech kariéry vytvořil Ray Of Light úspěšnou dvojici s Johnem Eganem, který v této éře často pro Holčáka a Pavlu jezdil. Vyhrál pro ně mimo jiné České derby 2001 na Tribal Instinctovi.
 

Čtěte také: Od pasu nahoru jsem byl modrý. České příběhy ze Svatého Mořice

 
S hnědákem si velmi dobře rozuměl a tvrdil, že se na něj vždycky těší. Když spolu v Bratislavě museli přeskočit padajícího Jagmina, Egan lakonicky poznamenal, že by si na Ray Of Lighta sedl i na proutěných překážkách. Trefně tak vyjádřil všestrannost svého koňského partnera, který běhal stejně spolehlivě na středních i vytrvaleckých tratích. 
 
Během čtyř sezon Ray Of Light absolvoval 33 dostihů, ve čtrnácti dokázal zvítězit. Na dotacích vyběhal přes 5 milionů korun a kromě pocty Kůň roku 1999 ještě získal pět šampionských titulů v Česku a na Slovensku.
 
Hřebec a chovatel: Už jsou opět spolu
 
Po skončení kariéry strávil Ray Of Light šestnáct let v chovu. Ačkoli se pochopitelně nemohl měřit s celou řadou importovaných plemeníků a v českém chovu stál také jeho veleúspěšný otec, u chovatele Miroslava Ševčíka dostal někdejší oblíbenec diváků slušnou šanci.
 
Na dráze měl přes sto potomků, několik jeho dcer bylo mezitím zařazeno do chovu. Dal hned několik jedničkových vítězů - Divoká Orlice se stala zimní královnou, Rozálka ovládla podobný dostih v Pardubicích a Fabregas zvítězil v Memoriálu dr. Frankenbergera.
 
Jeho nejpopulárnějším synem byl v posledních letech spolehlivý překážkář Čáriray. Dvanáctiletý valach vyhrál v Pardubicích Křišťálový pohár i Stříbrnou trofej a umístil se v celé řadě významných klasických steeplechase.
 
Ray Of Light odešel jen několik měsíců po svém majiteli a velkém obdivovateli Miroslavu Ševčíkovi. Stejně jako řada dalších chovatelových koní byl na prodej. Uhynul v den přesunu do svého nového domova.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová a Otakar Kroužecký




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE