reklama 11D

Zemřel Ferdy Murphy. Hvězdný trenér, který toužil vyhrát v Pardubicích

ikonka

Za poslední čtvrt století poslala koně do Velké pardubické celá řada britských a irských trenérů. Zřejmě nikdo z nich však slavný dostih nemiloval tak upřímně jako respektovaný Ferdy Murphy, který se pokoušel o úspěch ve Velké celkem devětkrát.
04.09.2019 12:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Ferdy Murphy, který zemřel v úterý ráno ve věku 70 let, patřil nejen k nejúspěšnějším překážkovým trenérům posledních desítek let, ale byl také obrovským příznivcem Velké pardubické.
 
Zatímco britské dostihy si irského rodáka působícího mnoho let v Yorkshiru připomínají jako trenéra dvanácti vítězů na cheltenhamském National Hunt Festivalu a muže s mimořádným citem pro špičkové překážkové koně, v českém povědomí zůstává zejména druhé místo jeho Irish Stampa za polokrevným Cipískem ve Velké pardubické 1996.
 
Murphy si v následujících letech připsal ještě osm startů ve Velké, z nichž vytěžil čtvrtou příčku Ivoire de Beaulieu v roce 2007. Stejný kůň byl o rok později diskvalifikován z pátého místa poté, co s ním Keith Mercer neobjel točný bod.
 

Podcast EquITV: Vždy jsem se z dostihů radoval. Teď zkoušíme Francii, říká Chaloupka

 
"Ferdy jezdil z britských trenérů do Pardubic asi nejčastěji. Strašně toužil vyhrát Velkou a nikdy sem nepřivezl špatného koně. Jako jeden z posledních ostrovních trenérů se soustředil i na koně pro cross country," řekl serveru Jezdci.cz bývalý šéf Dostihového spolku Miroslav Petráň.
 
Murphy zemřel ve Francii, kam se přestěhoval po ukončení trenérské kariéry v roce 2014, po těžké nemoci. "Bojoval s rakovinou čtyři roky, i když mu doktoři původně dávali jen tři týdny života. To jen ukazuje, jak silným mužem byl. Až na poslední dva měsíce se mu dařilo dobře," řekl listu Racing Post jeho syn Paul Murphy.
 
"Profesně byl génius, osobně mým hrdinou," dodal.
 
Začátky u Paddyho Mullinse
 
Ferdinand Murphy se narodil v roce 1948 v irském hrabství Wexford. Vyučil u Phonsieho O’Briena a jako žokej vyhrál více než stovku dostihů. Většina z jeho úspěchů se zrodila ve stáji trenéra Padddyho Mullinse, pro něhož v sedmdesátých letech pracoval ejprve jako stájový jezdec a posléze vrchní stájník.
 
Staral se mimo jiné o Mullinsovu největší rovinovou hvězdu Hurry Harriet, která v roce 1973 slavně porazila Allez France v Champion Stakes. "Ferdy měl na úspěších klisny velký podíl. Byl to špičkový člověk a brilantní koňař," řekl později Mullins.
 
Svou trenérskou kariéru Murphy rozběhl nejprve neoficiálně, kdy připravoval koně pod jménem majitele Billa Durkana. Jejich největší hvězdou byla vítězka Arkle Chase a špičková tempařka Anaglogs Daughter. V polovině osmdesátých let plnil Murphy podobnou roli pro byznysmena Geoffa Hubbarda.
 
Od roku 1990 měl Murphy vlastní licenci. V roce 1992 vyhrál Hennessy Cognac Gold Cup prostřednictvím outsidera 40:1 Sibton Abbey. Jelikož Hubbard navzdory vzrůstajícímu úspěchu trval na tom, že jeho stáj zůstane soukromým střediskem, Murphy se v roce 1994 osamostatnil a do konce tisíciletý vystřídal coby soukromník tři různé stáje.
 
"Tenkrát jsem se rozhodl oprostit se od majitelů, kteří jsou zároveň velkými hráči. Chvílemi se člověk už nacházel na hodně tenkém ledě," vzpomínal Murphy na své začátky jako veřejného trenéra. Mezitím prorazil i jako podnikatel v oboru zpracovávání ovoce.
 
Dobré kontakty s českým turfem
 
Zřejmě nejlepším Murphyho svěřencem byl vítěz Triumh Hurdle z roku 1996 Paddy’s Return, který později obsadil třetí místo v pardubickém Zlatém poháru Paramo za Almanzorem a Hastavenem.
 
Velké úspěchy slavil i s dalším špičkovým proutěnkářem French Holly a druhým z Cheltenham Gold Cupu Truckers Tavern. Jak připomněl Racing Post, Murphy se vždy snažit vyladit formu svých svěřenců na březnový National Hunt Festival. Svých posledních sedm vítězství na festivalu dosáhl během šesti let v období 2006 - 2011.
 

Čtěte také: Zemřel Miodrag Mertha. Muž, který komentoval dostihy srdcem

 
Do tohoto období spadají také jeho pravidelné cesty do Pardubic a intenzivní kontakty se zdejší překážkovou scénou.
 
"Když jsme jeli do Cheltenhamu s Kedonem, byl s námi později tragicky zesnulý amatérský jezdec Josef Vernár, jemuž se přezdívalo Student. Vyjednal jsem mu tenkrát působení u Ferdyho Murphyho, kde strávil několik měsíců. Později jsem se Ferdyho ptal na dojmy. A on mi řekl, že si nikdy nedokázal představit, že mu takhle mladý kluk řekne o koních něco, co by on sám nevěděl. Dobře si rozuměli, i v Anglii měli Studenta moc rádi," vzpomíná Miroslav Petráň.
 
Nečekané stěhování
 
V létě 2013 se Murphy přestěhoval ze severního Yorkshiru do Francie. "Bude se mi stýskat, ale budu dělat ve Francii to samé ve výhodnějších podmínkách a počasí. Stáj prostě musí dál vydělávat," komentoval svůj přesun.
 
Kromě trénování pokračoval v novém působišti i v obchodováním s koňmi. Jeho prostřednictvím se na ostrovy dostali cheltenhamští vítězové francouzského chovu Al Ferof a Cheltenian.
 
Ferdy Murphy měl pět dětí, z nichž většina působila v dostihovém sportu. Paul byl trenérem, Barry asistentem trenéra, Rees žokejem. Zoe pracuje ve stáji Gordona Elliotta a Caroline je manželkou bloodstock agenta Guy Petita.
 
 
Na snímku: Irish Stamp (vlevo) po druhém místě za Cipískem (v popředí) ve Velké pardubické 1996, foto: Václav Volf, fotovolf.com.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE