reklama 11C

Zemřel Miodrag Mertha. Muž, který komentoval dostihy srdcem

ikonka

Miodrag Mertha byl fenomén. Poháněla ho láska ke koním a toto zaujetí uměl předávat dál. Miloval zejména hřebce Seala a fotbalovou Spartu. Jako komentátor Čs. televize a později Novy udělal kus poctivé práce pro popularizaci dostihového sportu.
09.08.2019 17:12  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Patřil k vzácnému druhu televizních komentátorů, kteří natolik srostli se svým sportem, že jejich jméno diváci vnímají jako zvláštní instituci. Čtvrt století byl hlasem dostihového sportu a jeho neúnavným propagátorem. Tento týden Miodrag Mertha ve věku 78 let zemřel. Smutnou zprávu potvrdili serveru Jezdci.cz jeho dcera Petra a dlouholetý přítel Ferdinand Minařík starší.
 
Kdo v Československu 70. a 80. let zaslechl v televizi Merthův charakteristický, lehce zastřený hlas, mohl si být jistý, že právě začíná přímý přenos z Velké Chuchle, Pardubic nebo třeba Aintree u Liverpoolu.
 
Jeho rodiče byli srbští přistěhovalci. Samotný Miodrag Mertha se už narodil v Československu a jazyk předků neovládal, ale svůj původ nezapřel jménem i temperamentem. Pokud se pro něco nadchl, neznal překážek. Štěstím dostihového sportu bylo, že vedle fotbalové Sparty přilnul právě k anglickému plnokrevníkovi.
 
Na dostihy do Velké Chuchle chodil od poloviny 50. let a když o dekádu později vznikal Turf klub, organizace sdružující dostihové příznivce, byl mezi zakládajícími členy. V té době nepracoval jako novinář nebo reportér, nýbrž dopravní referent Cestovní kanceláře mládeže. Z této pozice dokázal vymyslet a zorganizovat například velmi populární dostihové vlaky.
 
Přípravy si psal rukou a kreslil pastelkami
 
I díky přátelům z Turf klubu v sobě postupně objevil netušený talent pro mluvené slovo. Spolu s Liborem Hlouškem moderoval populární besedy o dostizích “Horké židle” v pražských Riegrových sadech nebo tehdejší dostihové plesy, předchůdce Galavečerů českého turfu. Příležitostně působil na závodištích jako hlasatel a od druhé poloviny 70. let také jako externista v Československé televizi. A protože se na tehdejších Kavčích Horách nikdo do komentování dostihů zrovna nehrnul, Miodrag Mertha se brzy stal vyhledávaným specialistou.
 
Na každý přenos si dělal podrobné přípravy. Dávno před příchodem počítačové techniky to znamenalo obrovský ručně popsaný arch papíru, obsahující všechny potřebné informace a pastelkami namalované dresy. Mnozí mínili, že takto detailní přípravy snad ani nepotřebuje, neboť na dostihy chodil pravidelně a všechno důležité měl v hlavě. Miodrag Mertha přesto nikdy nic nepodcenil.
 
"Míla byl obrovský fanda a dostihům v televizi neskutečně pomohl. Tlačil to tam tím srdcem, i když jako antikomunista byl dlouhá léta samozřejmě jen externím spolupracovníkem," vzpomínala další z legend dostihové žurnalistiky Jiří Křepelka.
 
"Když se Míla pro něco nadchnul, nic ho nemohlo zastavit. Svým založením byl trochu bohém. Třeba jsme v Turf klubu pořádali zájezdy na tehdejší mezinárodní mítinky, což byly dvě neděle po sobě. Jezdili jsme takhle do Polska nebo Budapešti. Míla utratil hned první den všechny své peníze, tak jsme mu museli půjčit a on je následující den utratil taky," smál se po letech jeho blízký spolupracovník Libor Hloušek.
 
Miloval Seala, tlačil do cíle i Glowinga
 
V roce 1992 Miodrag Mertha odešel z Československé televize, ale už o dva roky později byl spolu s Liborem Hlouškem u budování sportovní redakce nově vznikající televize Nova. Společnými silami se jim podařilo přesvědčit tehdejšího ředitele komerční stanice Vladimíra Železného, že vysílání dostihů patří ve světě k dobrému tónu bez ohledu na sledovanost.
 
Nova se tak v letech 1994 - 1997 dostala mezi hlavní informačních zdroje o českém turfu. A Miodrag Mertha byl jedním z jejích nejpracovitějších sportovních redaktorů.
 
"Dělal dostihy, ale třeba i fotbalový pořad Minipenalta. Sedl si do studia se svým kokršpanělem, na to měl od televize výjimku, a celé to sám sestříhal. Měl pořad hotový už v neděli večer, byl obrovský pracant," vzpomínal Hloušek.
 
Největším koňským oblíbencem Miodraga Merthy byl vítěz Čs. derby z roku 1973 Seal cs, kterého zbožňoval téměř nekriticky. Když hřebcův syn Valencio vyhrál Velkou pardubickou 1986, radoval se za mikrofonem jako nikdy předtím.
 
S jeho nadšením a láskou k dostihům se snoubilo nepokryté fandění jejich osobnostem. Jako komentátor nikdy nebyl zcela nestranný. Jeho nejslavnějším výkonem zůstává St. Leger z roku 1996, ve kterém Glowing s žokejem Williamem Lordem usiloval o zisk trojkoruny. Merthovo "Glowingu běž, Glowingu běž! Lorde! Ještě kousek, ještě kousek! Je tam, přátelé, je tam!" patří do zlatého fondu českého sportovního komentáře.
 
Miodrag Mertha došel uznání už během své kariéry. Kromě novinářských cen Turf klubu později převzal také čestné členství v Jockey Clubu ČR a patřil mezi osobnosti oceněné v rámci oslav stoletého výročí závodiště Velká Chuchle.
 
Přátelé ho neopustili
 
Právě vysoké pracovní nasazení přispělo ke smutnému konci jeho televizní kariéry i aktivního života. Byl sám doma, když v roce 1998 utrpěl cévní mozkovou příhodu. Pomoc přišla až po dlouhých pěti hodinách.
 
Navzdory negativním prognózám mu lékaři zachránili život, ale muž, který se tak proslavil mluveným slovem, nenávratně přišel o řeč. "Mezi myšlením a mluvou se mu zpřetrhaly nějaké nervy. Myslel si, že mluví a že mu rozumíme. Nevěděl, že vydává jen zvuky," smutně poznamenal Libor Hloušek, který svého přítele spolu s dalšími dostihovými osobnostmi dál pravidelně navštěvoval.
 
Miodrag Mertha zůstal posledních více než dvacet let odkázán na pomoc druhých, ale na dostihy nezanevřel. Pravidelně je sledoval v televizi a pokud mu to zdraví a čas umožnily, příležitostně se přišel podívat na závodiště Velká Chuchle. Tedy na místo, o jehož popularitu se zasloužil jako málokdo jiný v této zemi…
 
 
Foto: archiv Martina Cápa




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE