reklama 11B

Po kontroverzní sobotě v Mostě zbyla pachuť, Falcon Baby má další Oaks

ikonka

Na sobotních dostizích v Mostě došlo ke dvěma situacím, které zaváněly předčasným ukončením dostihu. Úvodní bod programu byl anulován po těžkém pádu Petra Foreta, ve Velké mostecké steeplechase zůstal dlouhé dvě minuty bez pomoci žokej Marcel Novák.
01.09.2019 19:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Radost se stopou smutku se zračila v tváři Pavlíny Filipové, když se na hnědce Sweeticon v sobotu podvečer vracela k vážnici v Mostě. Klisnu z tréninku Václava Luky mladšího dovedla k bezpečnému vítězství ve Svatováclavské ceně, ale její první myšlenky patřily zraněnému kolegovi Petru Foretovi, který měl původně Sweeticon jezdit.
 
"Jsem ráda, že jsem dostala příležitost, ale Petra je mi líto. Toto vítězství je určitě pro něj," poznamenala Filipová. Vyjádřila tak pocity většiny přítomných, kteří byli v sobotu svědky mimořádně nepovedeného mítinku.
 
Aktéři úvodního dostihu, handicapu IV. kategorie na 2000 metrů, měli za sebou sotva pár set metrů, když si na vedoucí pozici cválající Ladar zlomil nohu a spolu s Petrem Foretem spadl pod nohy soupeřů. Kůň i jezdec zůstali po ošklivé skrumáži nehybně ležet na dráze.
 
Na místo spěchali zdravotníci s oběma sanitkami, zástupci pořadatele a někteří přihlížející, aby poskytli žokeji první pomoc. Dostihová komise však nesignalizovala zastavení dostihu a zbylé pole se dostalo až do cílové roviny, než na jezdce začali mávat lidé v dráze. Vedoucí David Liška si naštěstí včas všiml dění za cílem a tříletého Tarique ve vítězné pozici zastavil.
 
Na dráze po pár minutách přistál záchranářský vrtulník a transportoval Petra Foreta s otřesem mozku, podezřením na zlomenou ruku a četnými pohmožděninami do nemocnice v Ústí nad Labem. Sedmiletý Ladar fatální nehodu nepřežil. Dostih byl anulován a opakován za účasti čtyř startujících na konci programu.
 
Dvě minuty bez pomoci
 
Tragédie z prvního dostihu zastínila další průběh odpoledne. O tři hodiny později navíc došlo k dalšímu závažnému incidentu. Ve Velké mostecké steeplechase spadl žokej Marcel Novák z bělky Caline de Juilley a po kontaktu s dalšími koňmi zůstal bez hnutí za překážkou. Zraněný překážkový šampion byl celé dvě minuty ponechán bez pomoci.
 
Až poté, co se pole dostalo k překážce podruhé a vedoucí Pavel Složil výmluvným gestem signalizoval, že žokej stále leží za skokem, dorazila ke skoku lékařská služba. I Marcel Novák byl poté převezen do nemocnice v Ústí nad Labem.
 
Podle informací serveru Jezdci.cz budou mít oba sobotní incidenty dohru v rámci Jockey Clubu ČR. Ředitel Hipodromu Most Jakub Šimůnek se v neděli na Facebooku distancoval od kritiky veřejnosti. "Věřím, že vina za nastalé události nebude mylně přisuzována mosteckému hipodromu. Stojím za správcem areálu Davidem Štedronským, který sanity na místo doprovázel a profesionální práci odvedli také ostatní zaměstnanci a zdravotnický personál," prohlásil Šimůnek na oficiálním facebookovém účtu závodiště.
 
V případě pádu Petra Foreta podle něj měla dostihová komise zastavit dostih. "Naši zaměstnanci, zdravotnický personál a veterinář v tu chvíli riskovali své zdraví a během 60 vteřin od pádu byli na místě, kam v tu chvíli směřovalo zbývajících 12 koní. Z pohledu pohybu osob na dráze a bezpečnosti měl být dostih zastaven," uvedl Šimůnek.
 
V souvislosti s Marcelem Novákem ředitel závodiště zdůraznil, že zdravotní personál byl na místě prakticky ihned poté, co pole podruhé překonalo překážku číslo 7. "Pokud bychom se sanitou za překážku vjeli dříve, mohlo by to přinést fatální následky také pro ostatní účastníky dostihu. Tento dostih měl být dostihovou komisí rovněž zastaven, ale bohužel k tomu nedošlo. I přesto byli naši zdravotníci na místě za přibližně 110 vteřin od pádu," dodal Šimůnek.
 
Největší sprint jako vzpomínka na Svinčice
 
Sobotní mítink, který nabídl hned tři jedničkové dostihy, měl přitom být jedním z největších dostihových dnů léta. Ve Velké mostecké steeplechase jistě o 4 délky exceloval obhájce loňského vítězství Peintre Elusif s Janem Faltejskem před Silk a Sixtysevenem.
 
Ještě o délku suverénnější byl ve Velké letní ceně Ústeckého kraje na 2000 metrů favorizovaný Portorikos pod Václavem Janáčkem. Svěřenec Grega Wroblewského ze stáje TVD odkázal zbytek pole k boji o druhé místo, které získal Montjeu Third před Oriental Glorym
 
Největší překvapení přinesla Svatováclavská cena, kterou po boji o půl délky vyhrála s kursem 78:10 odskakující Sweeticon s narychlo angažovanou Pavlínou Filipovou. Hnědka naznačila potenciál už květnovým druhým místem v Chantilly a stejnou příčkou v bratislavském Zlatém bičíku. V českém kontextu však před startem působila poměrně nečitelným dojmem.
 
Filipová v rychlém dostihu bezezbytku využila startovního čísla 1. Celou dobu držela klisnu blízko špice u bariéry a v cílové rovině se razantně odlepila. Favorit Mr Right pod Václavem Janáčkem se sice rozbíhal k velkému závěru, ale Sweeticon dokázala bez větších problémů jeho útok odrazit.
 
"Vyhrála lehce. Myslím, že kdyby se k ní někdo přiblížil, dokázala by ještě odskočit," řekla Filipová po doběhu České televizi. Třetí finišoval další svěřenec Václava Luky Beau Massagot před Berouyine a Lexceedem.
 
Pro Sweeticon to bylo první vítězství v českém tréninku. V minulosti zaznamenala tři úspěchy v Miláně, dva v Maisons-Laffitte a jeden v Deauville. Aktuálně běhá za stáj PMA Racing Syndicate, která má na popud svého spolumajitele Aleši Jakuba zaregistrovaný bývalý dres Svinčic.
 
"Bylo to pro nás hodně emocionální vítězství, zvláště když se odehrálo tady v Mostě. Koncem 70. let dvakrát vyhrál Svatováclavskou cenu ve svinčickém dresu výborný Isotop, trénovaný zakladatelem mosteckého závodiště Jaroslavem Podolanem," připomněl Jakub.
 
 

Dostihový víkend

 
Pod náhradním jezdcem o víkendu zvítězila i Falcon Baby. Vítězka Oaks ze stáje 3 hearts přišla před Slovenským Oaks (2000 m) o Davida Lišku, který si při pádu v rámcovém programz zlomil zápěstí. K lehkému úspěchu o 3 1/2 délky a zisku klasického double ji v Bratislavě dovedl Piotr Krowicki. Velké pořadí českých klisen dotvořily Lady Roseburg a Nikeandnemesis, domácí klisny O’ffensive a Palmera následovaly na čtvrtém a pátém místě.
 
Čtyřletý Be Master ze stáje Dr. Charvát doběhl pod Janem Vernerem čtvrtý v polském St. Legeru. Na vítězného Koně roku Fabulous Las Vegas ztrácel asi 7 1/4 délky. V rámci odpoledne slavili hattrick Michal Abík a Szczepan Mazur, po jednom vítězství zaznamenali Tomáš Lukášek a Jan Verner.
 
"Velký týden" v Baden Badenu skončil triumfem Godolphinu. Trenér Charlie Appleby a žokej William Buick nejprve slavili se čtyřletým Vintagerem v největší německé míli Oettingen-Rennen (Gr.2, 1600 m) a poté si připsali i 147. Longines Grosser Preis von Baden, v němž Ghaiyyath dominoval zadrženě o 14 délek před Donjah a vítězem derby Laccariem. Accon s Jiřím Palíkem skončil pátý. V srpnu jsme přinesli s Williamem Buickem velký rozhovor, najdete ho na tomto odkazu.
 
Filip Minařík nadchl německou scénu sobotním triumfem na Alsonovi v Zukunftsrennen (Gr.3, 1400 m). Reprezentant hřebčína Schlenderhan působivým útokem porazil britskou dvojici Well Of Wisdom a Above.
 
Trenér Josef Váňa mladší a jeho stájový žokej Josef Bartoš byli v neděli dvakrát úspěšní v Meranu. Nejprve šestiletý Brunch Royal porazil o 3 3/4 délky Power Zara v Premio Associazione Arma Di Cavalleria (5000 m, 15 000 eur), posléze opanoval Chicago o pět délek prodejní Premio Ocean (3000 m, 12 000 eur).
 
Na třiatřicátý pokus se šestiletý Poker Run vyčlenil z řad nezvítězivších. Valach stáje VM Racing o nos triumfoval v dostihu IV. kategorie na 1350 metrů v německém Quakenbrücku. Svěřence Tomáše Váni odjezdil Carlos Henrique. Steeplechase na 3800 metrů se stala snadnou kořistí favorizovaného polokrevníka Apoleona s Pavlem Složilem.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE