reklama 11B

Vzpomínka na Janu Holou. Měla cit pro linii parkuru, koně i jezdce

ikonka

Jak jsme již informovali, ve středu 24. února ve věku 53 let navždy opustila jezdeckou komunitu Jana Holá. Její přátelé a kolegové ze Severomoravské oblasti České jezdecké federace připravili vzpomínku na její životní cestu ve společnosti koní.
27.02.2021 09:00  |  Rubrika: Ostatní  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B

 
Jana Holá, za svobodna Kupková, začala jezdit v osmdesátých letech v Polance nad Odrou a už jako dorostenka získala druhé místo družstev při Mistrovství ČSR JO ZO SSM dorostu v Humpolci v roce 1986. Svoji jezdeckou karieru prožila v JK Úsov – Dubicko.
 
S koněm Vuk vybojovala třetí příčku v soutěži žen na Mistrovství ČSSR (1987) a vítězství v soutěži družstev na Mistrovství ČSSR dorostu. V roce 1989 se v sedle Vuka stala mistryně ČR v kategorii žen v Hradci Králové. 
 
Od roku 1992 závodila za JK Baník Ostrava na koních Swan, Gotika, Halla, Kampa a Vadar. V roce 1996 začala závodit za vlastní stáj Casin Svinov, kde se také věnovala dalším jezdcům, a hlavně dceři Karolíně. 
 
Kromě ježdění se věnovala chovatelství, trénování, rozhodování, práci pro ČJF v Severomoravské oblasti, a hlavně stavitelství parkurů. Poté, co absolvovala kurz pro stavitele parkurů se Jana stala oblíbenou stavitelkou v oblasti. 
 
V České republice velmi rychle dosáhla nejvyšší úroveň stavitele parkurů a začala pracovat i na Slovensku. V Šamoríně absolvovala kurz mezinárodního stavitele pod vedením Arna Gega, Christy Heibach a Wernera Deega a hned jak to bylo možné i stupeň 2 FEI stavitele. 
 
Tenkrát vyšla její stavitelská hvězda, a kromě stavění těch největších parkurů doma i na Slovensku jsme ji potkávali na všech mezinárodních závodech v roli asistentky v Šamoríně, v Olomouci, ve Zduchovicích či v Praze. 
 
Velmi brzy si udělala zvýšení kvalifikace na stupeň 2 mezinárodní stavitel parkurů FEI. Její cit pro linii parkuru, koně a jezdce byl cítit z její práce a bude na parkurových kolbištích chybět. Její laskavost a veselá povaha bude chybět nám všem. Čest její památce!
 
AKTUALIZACE 1. 3. 2021 10:00 HOD.: Vzhledem k pandemické situace rodina oznamuje, že proběhnou dvě rozloučení. První dne 3. 3. 2021 v kostele ve Svinově. Ostatky budou vystaveny od 13:00 do 15:00 hodin, kdy bude možné se jednotlivě s Janou rozloučit. Od 15:00 hodin bude obřad pro rodinu. Po skončení omezení proběhne ještě jedno rozloučení, a to také v kostele ve Svinově.
 
Foto Zenon Kisza a Jenda Andrash



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE