reklama 11A

Hvězda mezi staviteli parkurů se těší do Olomouce

Jedním z měřítek kvality parkurových závodů je osoba tzv. course designera, který navrhuje tratě jednotlivých skokových soutěží. Pořadatelé Světového poháru J&T Banka CSI3*W Olomouc se mohou již podruhé pochlubit účastí toho nejlepšího z nejlepších.
08.05.2015 11:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Klára Dambroská a Olaf Petersen. Foto Tomáš Holcbecher
 
Do Olomouce totiž na červnové skokové závody, které jsou mj. zařazeny mezi kvalifikace na mistrovství Evropy 2015 a olympijské hry 2016, přijede stavět parkury již podruhé jedna z nejvýraznějších osobností mezinárodní jezdecké scény – Olaf Petersen. Tato žijící legenda z Německa se může za svoji bohatou stavitelskou kariéru pochlubit přípravou kurzů pro olympijské hry v Soulu a v Aténách, na Světových jezdeckých hrách ve Stockholmu, při sedmi mistrovství Evropy či pěti finále Světového poháru. Z jeho dílny je také nepřeberné množství parkurů zařazených do Poháru národů nebo do žebříčku Světového poháru
 
Pro olomoucké pořadatele je tak velkou ctí, že přijal opětovné pozvání. „Loni byly nejen pro mě závody v Olomouci zcela nové. Neměl jsem žádné ponětí, jaké to bude, protože organizační výbor pořádal takto velké závody poprvé. Jediný člověk, kterého jsem z pořadatelského týmu znal, byla ředitelka závodů Klára Damborská. Před lety jsme spolupracovali na jiných akcích v České republice a pro mě byla zárukou toho, že vše bude v pořádku fungovat,“ prozradil Olaf Petersen. Dnes již , že areál Equine Sport Centra patří k nejmodernějším v Evropě a nabízí kvalitní zázemí pro vrcholový sport. „Když jsem loni přijel, prvním překvapením pro mě bylo, když jsem uviděl olomoucké kolbiště: pokryté jasným a příjemným povrchem z nejmodernějších technologií. První věc, kterou stavitel udělá, když vejde do nového kolbiště, je, že se po něm projde. Pak hrabe a škrábe botou po povrchu, jako kohout na jaře, aby získal první dojmy o kvalitě soutěžní plochy. Povrch vypadal perfektně – a perfektní vydržel od první do poslední soutěže,“ nešetřil chválou Olaf Petersen. „Druhým překvapením byla kvalita skokového materiálu. Částečně úplně nový, některé překážky kopírovaly německé výrobky, ale byly velice kvalitně vytvořené v České republice. S těmito překážkami jsem měl skvělé nástroje k práci. Vždy říkám kolegům stavitelům: můžeme být nejlepší stavitelé ve Francii, Itálii nebo USA, ale bez kvalitního povrchu a kvalitních překážek nemůžeme uspět. Povrch, skokový materiál a dobře vyškolený a ochotný personál na kolbišti jsou předpoklady úspěchu každého stavitele. Ukázalo se, že to vše v Olomouci bylo,“ konstatoval uznávaný stavitel, kterému letos bude již 78 let. 
 
Do Světového poháru J&T Banka CSI3*W Olomouc zbývá zhruba pět týdnů a se říci, že Olaf Petersen již v těchto dnech si pomalu začíná jednotlivé kurzy připravovat. Každá soutěž je totiž co do umístění překážek originálem, ale současně musí být vše připraveno tak, aby přestavby mezi soutěžemi netrvaly příliš dlouho. „Při přípravách začínám vždy nejdůležitější soutěží dne a další soutěže upravuji podle . V dnešní době je důležité mít mezi jednotlivými soutěžemi krátké pauzy. Změny v kurzech musí být provedeny v limitovaném čase a hlavní denní plán obsahuje spoustu logistického uvažování a příprav. Většinou na závody přijíždím s velice detailním hlavním plánem, včetně veškerých pohybů s každým skokem. Ale nechávám si možnost některé z plánů změnit v průběhu závodů v závislosti na povětrnostních podmínkách a kvalitě jezdců a koní. Příprava na závody trvá stejně dlouho jako závody samotné. To znamená čtyři celé dny příprav a čtyři dny závodů,“ vysvětluje Petersen. 
 
Stavitel však není na veškerou práci sám. Kromě vyškoleného technického personálu jsou pro něj důležité připomínky během závodů od jeho asistenta. Stejně jako vloni, i letos bude Olafa Petersena doprovázet jeho krajan Volker Schmidt, který je mezinárodní FEI stavitel. „Cítím, že je důležité si vyměnit názory a také si vyslechnout nápady kolegů stavitelů. Jezdec nebo kůň mohou mít na závodech špatný den a výsledek nemusí dopadnout podle plánu. Stejně tak i stavitel může mít špatný den. Jsme jen lidé a v tomto směru je dobré pracovat v týmu a mít po boku asistenta se znalostmi. Sdílení pozitivních i negativních zkušeností je součástí vzrušení a radosti během závodů.“ 
 
Bude tak velmi zajímavé sledovat, jaké kurzy si pro účastníky Světového poháru J&T Banka CSI3*W Olomouc Olaf Petersen ve dnech 11. až 14. června připraví. Jejich plánky budou v průběhu závodů publikovány na webových stránkách akce www.csi-olomouc.cz a návštěvníci se určitě minimálně před hlavní nedělní soutěží Grand Prix budou moci s kurzem blíže seznámit i prostřednictvím komentáře samotného autora. Záhy tak zjistí, že v umístění skoků mohou hrát významnou roli doslova centimetry, a že náročnost se skrývá nejen ve výšce a šířce překážek, ale také ve vzdálenostech mezi nimi i v dalších detailech.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE