reklama 11C

Výzkum NSA: Jezdectví je u žen mezi TOP sporty. Úspěšné je i divácky

ikonka

Také občas slýcháte, že na jezdectví se nikdo nedívá a nepatří mezi populární sporty? Omyl! Sport spojený s koňmi si podle výzkumu popularity v ČR Národní sportovní agentury nevede vůbec špatně. U žen dokonce patří mezi TOP15 divácky atraktivních.
13.01.2021 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Národní sportovní agentura (NSA) v rámci říjnového výzkumu zjišťovala vztah Čechů ke sportu, a jak jsou podle nich jednotlivé sporty atraktivní z diváckého pohledu a z pohledu jejich aktivního provozování. Výzkum patří mezi kritéria pro rozdělování financí v rámci výzvy Podpora sportovních svazů 2021.
 
Výzkumu se účastnilo celkem pět tisíc respondentů a byli vybráni tak, aby představovali reprezentativní vzorek české společnosti. V části výzkumu, která se věnovala vztahu Čechů ke sportu obecně, respondenti odpovídali na otázku, jak často sport sledují jako diváci (prostřednictvím médií nebo přímo na sportovišti), a jak často sport sami aktivně provozují. Do části výzkumu, která se věnovala popularitě / oblíbenosti jednotlivých sportů, bylo zařazeno 105 sportů, které jsou reprezentovány národními sportovními svazy v České republice.
 
Jezdectví si nejlépe vedlo z hlediska divácké atraktivity u žen, kde se dokonce dostalo mezi TOP sporty a umístilo se na 14. příčce. V nejlepší patnáctce už bohužel v žádné jiné skupině nefiguruje, a to ani z pohledu atraktivity pro aktivní sportování. V celkovém průměru je na 34. místě, což však není vůbec špatné. 
 
Ještě lépe si jezdecký sport vede z hlediska sledování jako divák, kdy se mezi 105 sporty dostalo na výbornou 24. pozici, tedy mezi nejlepší čtvrtinu sportů. Např. až na 28. místě je u nás jinak velmi populární florbal a devětadvacátý je bowling společně s kuželkami, což je překvapivě odvětví, jež zvítězilo v žebříčku aktivního provozování – před tenisem, cyklistikou, lyžováním, stolním tenisem, plaváním, volejbalem, badmintonem, šipkami a atletikou. 
 
Ze zmíněných deseti nejčastěji provozovaných sportů je jich hned několik, na které se veřejnost neupíná tolik v pozici diváka, jako na jezdectví. Badminton je např. až na 33. řádku, šipky jsou o deset příček níže. Nejvíce jsou sledované: lední hokej, lyžování, atletika, tenis, biatlon, krasobruslení, automobilový a motocyklový sport, fotbal, cyklistika a rychlobruslení. 
 
Co určitě brání jezdeckému sportu ve větší oblíbenosti v rámci jeho aktivního provozování, je skutečnost, že patří do páté (tj. nejhorší) skupiny v rámci finanční náročnosti, kdy vypočítané průměrné roční náklady na potřebné sportovní vybavení typického patnáctiletého sportovce nebo sportovkyně věnující se sportovnímu odvětví na výkonnostní úrovni je vyšší než 100.000 Kč ročně. V této nelichotivé skupině je Česká jezdecká federace společně s dalšími sedmi svazy: Aeroklub ČR, Autoklub ČR, Český svaz jachtingu, Český svaz moderního pětiboje, Český svaz vodního motorismu, Letecká amatérská asociace ČR a Ústřední automotoklub ČR.
 
A proč se vlastně NSA rozhodla realizovat zmiňovaný výzkum? „Jeden z cílů při založení Národní sportovní agentury bylo nastavení transparentních pravidel a kritérií při rozdělování dotací. Dotace sportovním svazům jsou nyní rozdělovány na základě velkého množství kritérií, mezi které patří například počet aktivních členů nebo velikost mládežnické základny. Nově mezi kritéria patří i zmíněný průzkum popularity sportů, který byl vytvořen na základě odpovědí více než pět tisíc respondentů,“ uvádí předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.
 
Jak již zaznělo, respondenti jednotlivé sporty hodnotili ze dvou hledisek. Za prvé podle toho, do jaké míry jsou pro ně atraktivní z pohledu diváka. A za druhé z hlediska toho, že by se jim sami aktivně věnovali. Sporty hodnotili na škále od 1 (nejméně atraktivní) do 10 (nejvíce atraktivní) a následně byl pro všechny sporty vypočítán průměr jejich atraktivity z diváckého pohledu a z pohledu jejich aktivního provozování.
 
Sport pravidelně sleduje přibližně 41 % Čechů, kdy 7 % respondentů odpovědělo, že sport sleduje každý den, 20 % několikrát týdně, 14 % jednou či dvakrát týdně. Výrazně více sport sledují muži. Pravidelně jich sport sleduje 55 %, zatímco žen pouze 28 %. Češi nejraději sledují lední hokej, za ním následuje lyžování, atletika, tenis a biatlon. Výsledky se výrazně liší u mužů a u žen. Zatímco u žen je divácky nejatraktivnějším sportem krasobruslení, u mužů se nedostalo ani mezi 20 divácky nejatraktivnějších sportů. Podobně dopadl fotbal. Třetí nejoblíbenější sport v hodnocení mužů se umístil až na 22. pozici u žen.
 
Dlouhodobým cílem Národní sportovní agentury je rozsportování české populace. Většina Čechů totiž nesportuje vůbec, nebo jen nárazově. „Je to veliký problém. Například ve Skandinávii sportuje 80 % obyvatel,” řekl 1. místopředseda Národní sportovní agentury Ivo Lukš. Aktivně sport pravidelně provozuje přibližně 38 % Čechů. Každý den aktivně sportuje 5 % respondentů, několikrát týdně 18 % a jednou či dvakrát týdně 15 %. 40 % Čechů se sportu nevěnuje vůbec nebo pouze příležitostně. Muži sportují mírně častěji než ženy, ale ve srovnání se sledováním sportu je rozdíl mezi aktivním sportováním mužů a žen výrazně nižší. Mezi nejatraktivnější sporty z pohledu jejich aktivního provozování patří bowling a kuželky, tenis, cyklistika, lyžování a stolní tenis. Nejatraktivnějším sportem pro aktivní sportování je u mužů cyklistika, která se u žen umístila až na 12. pozici. U žen se vysoko umístil taneční sport, jóga, sportovní aerobik a fitness a plavání.
 
Zdroj: TZ NSA
 

Překvapilo vás, jak si vede jezdectví ve výzkumu NSA?

celkem hlasů: 18

Hlasování skončilo.

Podobné výsledky jsem očekával(a) 6 / 33.33%
Myslel(a) jsem, že je jezdectví více populární 5 / 27.78%
Myslel(a) jsem, že je jezdectví méně populární 7 / 38.89%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }