reklama 11C

Bláha: Solemeena připomíná svou matku, její čas přijde na delší trati

ikonka

První jedničkovou vítězkou v barvách Martina Bláhy byla před jedenácti lety ryzka Serena. Její dcera Solemeena z vlastního chovu prezidenta ČSCHPMDK bude v neděli jedinou českou odchovankyní v Jarní ceně klisen. Pojede ji Petr Foret.
08.05.2021 15:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

V Jarní ceně klisen sice nebude patřit do okruhu favoritek, ale jako jediná česká odchovankyně v osmičlenném poli bude mít Solemeena na své straně sympatie mnoha diváků. Majitel a chovatel Martin Bláha věří, že by se dcera jedničkové vítězky Sereny z jediného českého ročníku Shamalgana mohla s trochou štěstí stát jedním z černých koní letošního tříletého ročníku.

"Jsem na ni zvědavý, i když si myslím, že jí budou nejvíce sedět střední tratě kolem 2000 metrů. Nastoupí proti rozběhaným soupeřkám a dráha i distance jsou trochu proti ní, ale to neříkám jako alibi. Víme, že je to dobrá kobylka," říká Martin Bláha, v posledních letech také člen Prezidia Jockey Clubu ČR a prezident Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní.

Jedničkou bošovické centrály bude zimní královna a pátá z předzkoušky Muguruza. Trenér Václav Luka však přiznává, že čistě podle výkonů z práce se aktuální vyhlídky Solemeeny těžko posuzují.

 

Živě: Most vyhlíží první vrchol sezony. Sledujte Jarní cenu klisen

 

"V tomto ohledu se podobá své matce. Ani Serena nebyla v tréninku nijak zvlášť výrazná a na dráze se pak ukázala jako bojovnice. Mám ze Solemeeny každopádně dobrý pocit, určitě by letos měla patřit k nejlepším českým odchovancům," potvrzuje s tím, že hlavním letošním cílem by mělo být srpnové Oaks.

Výrazná ryzka, kterou v neděli opět pojede její stálý žokej Petr Foret, loni absolvovala tři starty. Debutovala šestou příčkou v Simsonově ceně, začátkem září lehce vyhrála dostih pro dvouleté českého chovu v rámcovém programu derby a nakonec doběhla čtvrtá v Ceně zimní královny za Muguruzou, Gianninou a Sparkle Shout. Na vítěznou tréninkovou kolegyni ztrácela asi 4 1/2 délky.

"Dodnes si myslím, že v Ceně zimní královny měla na výrazně lepší výsledek. Bohužel doplatila na špatný průběh dostihu, v jednu chvíli tam musela kličkovat," připomíná Bláha.

Sourozence zastavila hlava

Letošní kariéru klisny vyhlíží nejen s velkými nadějemi, ale i kusem nostalgie. Její matka Serena byla před jedenácti lety Bláhovým prvním koněm na dráze. Hned při debutu skončila třetí v Memoriálu Rudolfa Deyla a následně vyhrála někdejší Cenu hřebčína Napajedla, která se v té době běhala pod názvem Cena polských chovatelů anglického plnokrevníka. Tím podnikatele z Písku definitivně připoutala k dostihovému sportu.

Dostihová i chovná kariéra Sereny přitom byla poměrně krátká. Na dráze vyhrála dva ze svých osmi startů a v Bláhově chovu následně dala čtyři hříbata. Solemeena je posledním z nich. Prvorozená Sheika Zuza (Suteki Shinsukekun) vyhrála dvě steeplechase, Solai (Pop Rock) skončila pátá v Simsonově ceně a na rovině nedokázal zvítězit ani Saint Tobias (Pop Rock).

"Prvorozená Sheika Zuza byla extrémně drobná. Další hříbata vypadala krásně, ale měla problematickou hlavu. Solai se na dráze jednou vydala a pak už se jí nechtělo, Saint Tobias musel prakticky okamžitě přejít na překážky, protože nebyl ochotný vstoupit do startovacích boxů," shrnuje Bláha.

I proto Serenu už nenechal připustit a nedávno ji daroval do dobrých rukou. Solemeena v příštích měsících odpoví na otázku, zda se v této věci neunáhlil. Stejně jako její sourozenci vyrůstala ve Vítkově na Písecku, kde tráví spokojený důchod její dosud nejslavnější stájový kolega Donn Halling, a po odstavu se přesunula do Napajedel.

 

Čtěte také: Double Heleny Voršilkové v Drážďanech, zvítězil i slovenský Wirrwarr

 

"Zpočátku nechtěla jezdit na autě a byla poměrně složitá, ale postupně se srovnala a dnes o ní Vašek Luka říká, že je to velmi hodná a poctivá klisna," konstatuje Bláha.

Solemeena pochází z rodiny založené v devadesátých letech tmavou hnědkou Starlit Hour, jednou z francouzských klisen dovezených tehdejším Fondem pro záchranu a podporu koní a trenérem Václavem Chaloupkou v rámci slavné loterie. Kromě ní se do Česka dostala i její polosestra Tall Cotton, jedničková sprinterka a matka vítězky Ceny Masise Toinette.

Krev Starlit Hour, která sama vyhrála jeden dostih jako dvouletá v Tochovicích, udržela její nezvítězivší dcera Star. Ta se v chovu Ivo Köhlera a později Vladimíra Vinklárka ukázala jako plodná chovná klisna. Její nejlepší dcerou byla vítězka Deylova memoriálu a třetí z Jarní ceny klisen Sara, matka Sereny.

Solemeena aktuálně není jediným českým odchovancem v barvách Martina Bláhy. Prezident ČSCHPMDK se těší i na stejně starého debutanta Warriora, syna Shamalgana a zimní královny White Angel z chovu Eduarda Kubíčka. "Jeho vstup na dráhu zpozdila operace čipu, měl by běžet příští neděli ve Velké Chuchli na 1400 metrů. Zrovna minulý týden jsem si procházel stáje a říkal jsem si, že mám krásné koně. Teď ještě, aby běhali," směje se Bláha.

Foto: Marcela Kozová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE