reklama 11B

Ve Švýcarsku vystřídala Kateřina Horáková náročnou i pohodovou práci

ikonka

Kateřina Horáková sbírala zkušenosti ve švýcarské stáji Paul Freimüller Humlikon, kde pracovala pro parkurovou jezdkyni Melanie Freimüller. Nyní je zpět v České republice. O své poznatky ze zahraničí a plány do budoucna se podělila v rozhovoru.
05.05.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Kateřina Horáková začínala v Jezdeckém klubu Dolní Přím. Měla několik svých koní, se kterými závodila v parkurech do stupně Z a v drezuře do obtížnosti L. Potom se ale rozhodla odcestovat za prací do ciziny. U koní strávila několik měsíců ve Švýcarsku, kde působila ve dvou stájích. 
 
Jak jste se dostala ke koním?
Ke koním jsem se dostala asi v sedmi letech. Pocházím z Hradce Králové, takže jsem začínala v blízkém klubu Dolní Přím. Nikdo z naší rodiny od koní nebyl, ale sousedé měli nějaké na dvoře, tak jsem u nich byla pečená vařená. 
 
Takže jste v začátcích docházela do jezdeckého klubu, svého koně jste neměla?
Svého prvního koně jsem od rodičů dostala v jedenácti letech. Byl to čtyřletý anglický plnokrevník, který bohužel nerostl současně se mnou, takže jsme za dva roky pořizovali většího koně. S tím jsem chtěla závodit v parkuru, jenže on se bál skákat. Dalším mým vlastním koněm byla kobylka, kterou jsem měla celkem šest let. I s tou jsem se ze začátku věnovala parkurům, ale když jsem chtěla v soutěži zkracovat, zastavovala. Tak jsme přešly na drezury. Bohužel po nějaké době se u ní objevila začínající artróza, což znamenalo konec sportovní kariéry. Já jsem chtěla i nadále závodit, ale dva koně bych nebyla schopná uživit. Tak jsem ji prodala jako hobby koníka na pastviny, takže jsem ráda, že se teď má dobře.
 
Pořídila jste si potom ještě nějakého koně?
Ano, ještě jednoho koně jsem si pořídila. Jednalo se o pětiletého valacha, který mě bohužel častokrát vypekl. Hodně se stavěl na zadních, například na vyjížďkách nebyl schopný ujít padesát metrů v klidu bez žádného problému. Já jsem se na něm začala bát, a tak jsem ho po pěti měsících prodala a nakonec jsem odcestovala pracovat do Anglie.
 
Kolik vám v té době bylo let? Do Anglie jste odcestovala za prací s koňmi?
Bylo mi dvacet čtyři let. V Anglii jsem s koňmi vůbec nepracovala, hlídala jsem tam děti. Celkem jsem tam strávila asi deset měsíců, poslední tři měsíce jsem si ale v okolí našla stáj, kam jsem docházela a za pomoc jsem tam mohla i jezdit.
 

Psali jsme: Karolína Matalová: U Breena se koně před obsedáním učí na dvou lonžích

 
Poté jste se ale k práci u koní vrátila. Do Švýcarska jste jela přímo z Anglie?
Přímo ne, měla jsem pětidenní zastávku zpátky v Česku. Do Švýcarska jsem se dostala přes moji kamarádku, která mi tuto práci dohodila. Moje první zastávka byla v komerční stáji Stall Gehrimoos, ve které měli klienti ustájení své koně. Náplní mé práce bylo téměř vše okolo koní, od krmení a kydání až po ježdění klientských koní. Jelikož majitelé nedocházeli do stájí každý den, vždy jsem tak dva koně za ten den jezdila. Jednou týdně jsme i trénovali. 
 
Každé odpoledne se po vykydání a odježdění koně čistili a myli. Stejně tak i jezdecké vybavení. Když klienti přicházeli odpoledne jezdit, tak jsme jim koně i připravovali. Byla to opravdu náročná práce, začínali jsme v šest ráno a končili jsme v šest večer. Celkem jsem tam strávila dva a půl měsíce.
 
Následovala krátká pauza opět v České republice, poté jste se ale opět vrátila do Švýcarska. Kam to bylo?
Doma jsem tehdy byla asi dva nebo tři týdny. Místo ve stáji Paul Freimüller Humlikon u Melanie Freimüller mi pomohli najít majitelé stáje, ve které jsem pracovala předtím. Nastoupila jsem v polovině října. Melanie je parkurová jezdkyně, takže jsem dostala kompletně na starost šest skokových koní. Na zimu nám přibyl ještě jeden, takže celkově jich bylo sedm. Jednalo se vcelku o podobnou práci jako v první stáji, ale bylo to mnohem jednodušší v tom, že jsem měla na starost méně koní a menší množství jejich vybavení. Například v první práci hodně dbali na čistotu, koně na sobě nesměli mít jediný flíček, a to ani v den, kdy majitelé nebyli ve stáji.
 
Je něco, čemu jste se ve Švýcarsku naučila?
U Melanie jsem se jistě zlepšila v ježdění. Měla jsem možnost sledovat ji při práci s koňmi, což mi jistě hodně dalo. A také jsem si sedla na úplně jiné koně, než jsem jezdila u nás doma. Velmi mě to tam bavilo, práce byla klidná a příjemná.
 
Tak co vás vedlo k tomu vrátit se zpátky do České republiky?
Já jsem totiž měla původně naplánovanou dovolenou se svojí kamarádkou. Chtěly jsme cestovat a dokonce na nějakou dobu odjet do Mexika. To nám bohužel nevyšlo, ale Melanie už si v tu dobu našla náhradu, a tak jsem se vrátila.
 
Jaké tedy máte momentálně plány do budoucna?
Vůbec žádné, já nerada plánuji. Teď zrovna jsem si dala inzerát, že bych vyzkoušela dělat freelance ošetřovatelku. Na několik závodů pojedu pomáhat třeba Katce Bubákové. Před pár dny se mi ozvala i Melanie, jestli bych se nechtěla vrátit. Ale dávám tomu všemu čas, protože nechci celý svůj život zasvětit koním, to se spíš vidím někde v kanceláři. Ale ráda bych si do budoucna vydělala dostatek peněz a mohla si pořídit svého vlastního koně pro radost.
 
Foto: poskytla Kateřina Horáková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE