reklama 11A

Ulčová: Demont byl hodně odlišný od ostatních koní. To se mi líbilo.

ikonka

Natálie Ulčová má nyní svého životního koně ustájeného v Holáskách ve stáji Fresta Brno. Původně se věnovala tenisu, poté jí rodiče pořídili francouzského klusáka, a nakonec přišel Demont. Specificky stavěný kůň s ohromnou skokovou schopností.
25.12.2020 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Životním koněm je pro Natálii Ulčovou letos desetiletý valach Demont, plemene Český teplokrevník, po Drosselklang II z matky po Everden. „Demonta jsme si pořídili asi před dvěma lety ze sportovní stáje Mustang,“ říká. Společně mnohokrát ovládli soutěže kategorie U25 a pomalu se začínají posouvat i do větších T parkurů.

 

Jaké bylo vaše první setkání a jak na to vzpomínáte?

Poprvé jsem ho viděla startovat na závodech v Olomouci. V té době ho jezdila Miroslava Škanderová a myslím, že to byla jejich první soutěž U25. Doslechla jsem se, že je na prodej, ale na první pohled se mi Demont v tu chvíli vůbec nelíbil. Je to velmi specificky stavěný kůň a to je na pohled dosti nezvyklé, v porovnání s ostatními koňmi této kvality. Poté jsem Demonta vyzkoušela, skočili jsme pár skoků a mé předsudky z prvního dojmu byly pryč. Bylo jasné, že ho kupujeme.

 

Jak vypadaly vaše společné začátky a kdy přicházely první úspěchy?

Začátky s Demontem byly opravdu hodně těžké. Byl to pro kůň s obrovskou schopností a kvalitou a musela jsem se s tím nejdříve vyrovnat. Hned naší první společnou sezonu mám spojenou s ošklivým pádem na olomouckém opracovišti, jehož následkem jsem měla rozdrcenou paži a doteď jí mám sešroubovanou. Chtělo to ovšem vyčkat a brzy se dostavilo první vítězství mezi jezdci do 25 let.

 

Čím si vás Demont získal a proč jste se nakonec rozhodla právě pro něj?

Získal si mě asi tím, jak je speciální. Jak už jsem říkala, je hodně odlišný od ostatních koní, a to se mi líbilo. Zároveň má obrovskou skokovou schopnost a hrozně veliké srdce. Je ochotný mi za každé situace pomoct a zachránit mé občasné jezdecké přešlapy.

 

Naučil vás něco, co jste mohla dále využívat v práci s dalšími koňmi?

Demont mě naučil určitě být trpělivá v práci s ním. Také ho hodně často jezdím tak pohodově na volné otěži, kdy on se hezky uvolňuje a dostavuje se potom spokojenost u nás obou. Dokážu se hezky uklidnit v sedle a snažím se nestresovat sebe nebo koně. Toto pak uplatňuji v práci i s dalšími koňmi, které u nás ve stáji můžu jezdit. 

 

Jaké má základní charakteristické znaky?

Demont je tmavý hnědák s trochu větším břichem, ve stáji mu říkáme pan Špína a McŠpek. Má velmi vtipnou povahu, velmi rád utíká z boxů a výběhů. Je speciální tedy nejen svou stavbou těla, ale i povahou. Jinak je to velmi hodný a mazlivý kůň.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Jsem ráda, že jsem Marečka v honbě za úspěchy neprodala, říká Skripová

 

Vybavíte si nějakou vtipnou situaci s vaším koněm?

S Demontem prožívám spoustu vtipných a zábavných situací. Zmínit můžu asi záměnu jednoho písmene v jeho jméně při dekorování na letošním mistrovství České republiky. Jelikož se jmenuje Demont, tak si asi každý může domyslet, které písmeno to zrovna bylo.

 

Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce?

Určitě jsem ráda za každý dobře zajetý parkur na větší obtížnosti. Radost mi samozřejmě dělá každá výhra v kategorii U25, v níž jsem si v obou letech s Demontem vedla velice dobře. Tento rok jsme už také přidali nějaké účasti v rámci Velkých cen při Českém skokovém poháru, čehož si také moc vážím.

 

Jak hodnotíte zpětně vaší letošní mistrovskou účast? Byl to pro vás úspěch?

Letošní mistrovství beru jako úspěch, ale zároveň také zklamání. Nedokázala jsem udržet nervy na uzdě a bohužel se nám nevydařilo třetí kolo. Nicméně to celé beru velmi pozitivně, jelikož nemám moc možností jezdit na zahraniční závody, a právě mistrovství České republiky dokáže potvrdit kvality jezdce i koně. Demont v Martinicích skákal výborně, a to je pro mě hlavní a za to jsem ráda.

 

Jaké jsou vaše další plány a ambice na příští sezonu?

S trenérem Markem Klusem už jsme se bavili o dalších plánech a v únoru bychom už chtěli vyrazit na halové závody do Ebreichsdorfu. Poté se uvidí co bude dále možné, ale určitě bych ráda trochu více jezdila do zahraničí. Přes léto zase budeme pokračovat v kategorii U25 a také bych přidala více T parkurů.

 

Foto archiv Natálie Ulčové




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE