reklama 11C

Optimismus navzdory Covidu-19: O klasické dostihy je velký zájem

ikonka

216 přihlášek z Česka, Slovenska, Německa a Polska přijal ve čtvrtek Jockey Club ČR do pěti klasických dostihů 2021. Na prahu další sezony ovlivněné pandemií Covidu-19 se jedná o vysoké číslo, mezi potenciálními kandidáty je i několik nových tváří.
28.01.2021 15:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
První termín klasických přihlášek provázel ve čtvrtek největší zájem stájí za poslední léta. Celkem bylo do pětice klasických dostihů odevzdáno 216 přihlášek, což je o pětatřicet více než loni. Nejvíce koní směřuje druhý rok za sebou do St. Legeru, který předběžně přilákal 57 uchazečů.
 
101. České derby, které by se mělo běžet 27. června, přilákalo 56 tříletých hřebců a klisen. Početně nejvíce zastoupenými stájemi jsou Rabbit Trhový Štěpánov se sedmi a Lokotrans se sedmi přihláškami. Naopak bývalý prezident Jockey Clubu ČR Jiří Charvát přihlásil pouze působivého italského vítěze Hazardera a zcela prozatím chybí zástupci DS Pegas, která ještě nemá licencovaného trenéra.
 
V ročníku bez zimního favorita (tradiční vrchol dvouletých se loni kvůli druhé vlně Covidu-19 nestihl odběhnout) poutají tradičně pozornost importy a zajímaví debutanti. Z první zmíněné kategorie je to dvojice Abrams Creek a Aidensfield, které stáj Lokotrans získala v lednovém prodejním dostihu v Chantilly za 29 111 a 22 555 eur. Prvně zmíněný bývalý svěřenec Petera Schiergena vyhrál prodejku v Saint-Cloud a disponuje ratingem 37,5, jeho stájový kolega si od Christiana von der Reckeho přivezl německou známku 67,5 kg za triumf na písku v Dortmundu.
 

Čtěte také: Zariyannka v Rijádu? Cesta do neznáma i životní šance, říká Koplík

 
Majitel Karel Jalový vkládá velké naděje i do syna Sea The Starse z chovu rodiny von Opelových, debutanta Brilliant Stara. Pětici potenciálních derbystů má trenér Václav Luka mladší, v jehož lotu vedle francouzskými formami disponujících Global Mana a Besiberri nechybí polobratr klasického vítěze Ramssia Kamssio. Pod přípravou trojice z centrály Mlýnce včetně sledovaného debutanta Gotta je letos podepsaná Pavla Váňová.
 
Ze zahraničí projevily o derby zájem týmy šesti koní ze Slovenska, Německa a Polska. Německou přihlášku odevzdal Bohumil Nedorostek, v jehož stáji stojí ryzák Domstürmer v majetku Holgera Renze, účastník prestižního Zukunfstrennen (Gr.3) s německým GAG 78 kg.
 
Z majitelů předchozích derby-vítězů jsou kromě zmiňového Dr. Charváta ve hře ještě stáje Bormann (Cape Crown), Valentin Buchtojarov (Arkadag, Royal Word) a Statek Blata Český Ráj (Famous Catini, Giannina, Kmotr).
 
Potenciální mezinárodní obsazení mají i všechny zbylé klasické dostihy. Do Jarní ceny klisen (9. květen) by mohly zamířit dvě slovenské klisny svěřenkyně Bohumila Nedorostka Firerose, Velká jarní cena (16. květen) přilákala vedle Domstürmera ještě Shamalganova syna New Moona z berlínského tréninku Jana Korpase.
 
O St. Leger (5. září) mají zájem tři slovenské stáje a zajímavým dostihem by mohlo být zejména Oaks (8. srpna), kde mezinárodní rozměr obstarává Nedorostkova dvojice Firerose a Saba Queen, slovenská Elsa a Polka Tyche v barvách Iwony Wroblewské.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE