reklama 11C

U koní se pohybuji od narození. Celá rodina jezdila, říká Dajbychová

ikonka

O jezdeckých začátcích vyprávěla parkurová jezdkyně Sarah Dajbychová. Své první zkušenosti získávala v domácí stáji na shetlandském poníkovi, na němž se dříve učil i její bratr Petr Dajbych. Zmínila také své další výjimečné koně a dosažené úspěchy.
08.10.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

Česká parkurová naděje Sarah Dajbychová se pozvolna propracovává se svými koňmi do vyšších obtížností v jezdeckém sportu. Jak už název jejího domácího subjektu Ing. Petr Dajbych napovídá, tak Sarah pochází z kompletní jezdecké rodiny. „U koní se pohybuji už od narození, protože moji oba rodiče i bratr také jezdili a naše rodina vlastní svou stáj. Sama jezdím už odmalička, ale závodně se věnuji jezdectví od deseti let,“ zmiňuje Sarah své propojení s děním kolem koní. 
 
Své jezdecké začátky spojuje s přenecháním malého shetlandského poníka od svého staršího bratra, na němž získávala ve vlastní domovské stáji své první zkušenosti. „V tom počátečním období jsem také jezdila do Milínova na dětské jezdecké tábory, kde nás učili další základy ježdění,“ přidává své vzpomínky. 
 
Jak již zaznělo v úvodu, Sarah Dajbychová se v rámci jezdeckého sportu profiluje výhradně jako parkurová jezdkyně. Tomuto odvětví se věnuje po celou dobu a momentálně dosahuje se svou pony klisnou Topi úrovně STP** a s velkými koňmi se účastní soutěží do 130 centimetrů. Samozřejmě nevynechává ani nezbytnou drezurní práci, jíž se doma s koňmi důkladně zaobírá. Po absolvování drezurního oblastního mistrovství však záhy Sarah Dajbychová zjistila, že hlavní disciplínou, které se bude naplno věnovat je právě parkurové skákání. 
 
„Při mých úplných začátcích mě trénovala Michaela Daňková a poté jsem se rozhodla pro spolupráci s bratrovým trenérem Zdeňkem Krpelou. Následně jsem se seznámila se svou nejlepší kamarádkou Štěpánkou Maškovou, chtěly jsme sdílet společný čas i v rámci jezdeckého sportu, a tak mě začal trénovat její otec Petr Mašek, s nímž jsem v kontaktu dodnes,“ říká. Doplnila také, že se svými poníky se pravidelně účastnila soustředění Sportovního centra mládeže, kde nabývala nové vědomosti od vyhlášeného trenéra jezdců na pony, od Vladimíra Mestenhausera.
 

Psali jsme: Chtěla jsem skákat co nejvýše, dnes to vnímám jinak, říká Benešová

 

 
Za svůj první důležitý úspěch považuje Sarah Dajbychová deváté místo při pony mistrovství České republiky a o rok později vybojovaný titul vicemistryně v té samé kategorii. „Momentálně za svůj největší úspěch považuji třetí místo v letošním finále seriálu Czech Junior Cup 2021,“ uvádí Sarah. 
 
Při otázce týkající se nezapomenutelného koně zmínila Sarah svou první kobylku Bitte van de Kempenhoeve, na níž vzpomíná úplně nejraději. „Nejvýjimečnějším koněm je pro mě aktuálně klisna Topi, která je mým současným závodním poníkem a zároveň je to dcera zmiňované Bitte“, dodává. 
 
Už od úplného začátku je velkým snem této jezdkyně dosáhnout stejné výkonnosti, kterou pokořil její neméně talentovaný bratr Petr Dajbych, tedy ST** mezi velkými koňmi. Tento sen přetrvává dodnes a Sarah věří a dělá vše pro to, aby se jí vyplnil. 
 
Foto: poskytla Sarah Dajbychová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE