reklama 11D

Dvořáková: Celá rodina je spojena s koňmi. Vždycky jsem chtěla jezdit

ikonka

Mistrovský titul v kategorii starších juniorů letos vybojovala Karolína Dvořáková, jež je svěřenkyní Alžběty Vojtkové. Její jezdecké začátky probíhaly na rodinném statku a po pořízení prvního poníka bylo jasné, že se jezdectví bude věnovat naplno.
24.09.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

„V jezdeckém prostředí se pohybuji už odmala. Moje teta má svůj vlastní statek s koňmi, kde jsem se už jako hodně malá velmi často na koních vozila a vlastně vždycky jsem chtěla jezdit,“ říká Karolína Dvořáková. Letošní mistryně České republiky v kategorii starších juniorů sbírá další úspěchy při Českém skokovém poháru v seriálech Czech Junior Cup a U25. 
 
Kdo další vás přivedl ke koním a nastartoval tak vaší úspěšnou sportovní kariéru? 
Hodně mě také ovlivnil můj děda, s nímž jsem se jednu dobu dokonce učila zapřahat a jezdili jsme spolu s párem dvou krásných fríských koní. Následně mi moji rodiče pořídili prvního vlastního poníka a postupně jsem pronikala i do závodního prostředí. Přicházeli další koně a takto se to celé hezky rozvíjelo. 
 
Jak vzpomínáte na své první momenty v sedle? 
Vzpomínám na to moc ráda. Začínala jsem se učit na statku u tety a vybavuji si, že moje mamka se mnou velmi často chodila na vycházky s naším prvním poníkem. Celá moje rodina je s koňmi dlouho propojena, takže jsme to prožívali všichni společně. 
 
Kam dále vedla vaše cesta s koňmi, když jste se už více přiblížila k jezdeckému sportu a k závodění? 
Poměrně dlouhou dobu jsem strávila s poníky na zmiňovaném statku u tety. Když jsem měla jasno, že se chci parkurovému sportu věnovat opravdu naplno, tak jsem se kompletně přestěhovala do stáje sester Vojtkových, do stáje Horse Point Sojovice. 
 

Čtěte také: Barbora Vojtková: Ke koním nás dovedla mamka. Podporovala naše nadšení

 
Jaký průběh měly vaše první absolvované závody a s kterým koněm to bylo? 
Poprvé jsem závodila se svým prvním poníkem Danem. Vím, že jsem jela v jeden den drezurní úlohu a pak přišel na řadu křížkový parkur. Byla jsem z toho nejprve docela nervózní, ale nakonec to celé dopadlo dobře a bylo vše v pohodě. 
 
Ve vašem poníkovském období jste tedy závodila i v drezurním odvětví jezdeckého sportu. Byla nějaká šance, že bude právě drezura vaší hlavní disciplínou? 
S poníky jsem závodila jak v parkurovém skákání, tak také v drezuře. Rozhodování však nebylo vůbec těžké, jelikož drezura mě nenadchla nikdy natolik, abych jí dala před parkurem přednost. Byla jsem v podstatě odmalička rozhodnutá, že s přechodem na velké koně se mou hlavní jezdeckou disciplínou stane parkur. 
 
S kým jste v průběhu uplynulých let měla možnost trénovat a jezdecky se rozvíjet? 
Hodně jsem se posunula pod vedením Romana Drahoty, a jelikož jsem se mohla účastnit soustředění Sportovního centra mládeže, tak jsem získávala i spoustu zkušeností od Pavla Vachutky. Poté jsem zahájila spolupráci s Alžbětou Vojtkovou, s níž trénuji dodnes. Velmi jsem se zdokonalila i při drezurních trénincích, které vedly Šárka Charvátová a Karolína Žižková. 
 
Kdy se u vás dostavil nějaký zásadní úspěch a kterých dalších si vážíte nejvíce? 
Jeden z prvních zásadních úspěchů přišel s poničkou Pretty Ginger, s níž jsem obsadila při mistrovských závodech druhé místo s mým oblastním družstvem a o rok později jsem s ní skončila třetí mezi jednotlivci. Velmi si samozřejmě vážím loňských i letošních vítězství při Czech Junior Cupu a nemůžu vynechat ani vybojovaný mistrovský titul v tomto roce. 
 
S jakými ambicemi jste vstupovala na začátku do jezdeckého světa a co je vaším cílem v tuto chvíli?
Nejdříve jsem spíše doufala, že se budu zlepšovat a třeba to jednou na tu mistrovskou úroveň dotáhnu. Rozhodně jsem však nečekala, že se mi podaří stát se mistryní České republiky a že budu prožívat takto úspěšné sezony. Do budoucna bych se ráda opět účastnila mistrovských mítinků a určitě bych chtěla přidat i nějaké mezinárodní závody. To se mi poštěstí s Chakitem už letos, jelikož jsem obdržela pozvání do O2 Areny na vyvrcholení globální túry Prague Playoffs. 
 
Foto: poskytla Karolína Dvořáková 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE