reklama 11B

Trojkoruna je nejvíc. Američané rozsekli dilema, Koněm roku je Justify

ikonka

Zisk trojkoruny je v USA za normálních okolností automatickým razítkem na titul Kůň roku. Loňská sezona však byla v mnoha ohledech výjimečná, a tak se až do poslední chvíle řešilo dilema "Justify nebo Accelerate".
25.01.2019 10:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Vítěz trojkoruny Justify byl ve čtvrtek večer vyhlášen americkým Koněm roku 2018. Co na první pohled vypadá téměř jako formalita, ve skutečnosti představovalo dilema nečekaných rozměrů. Horkým kandidátem na nejvyšší poctu v rámci galavečera Eclipse Awards totiž byl i vítěz Breeders’ Cup Classic Accelerate, který loni předvedl neméně úchvatnou sezónu.
 
Hlasující nakonec dali přednost historickému zápisu Justify, který byl zároveň zvolen nejlepším tříletým hřebcem. Na Accelerate zbyl alespoň titul nejlepšího staršího koně na písku a svěřenec Johna Sadlera tak dopadl lépe než legendární Exceller, který v roce 1978 vyhrál šest dostihů grupy 1 a přesto nezískal ani jednu kategorii Eclipse Award.
 
Ryzák Justify se stal třináctým vítězem americké trojkoruny, a to jen tři roky poté, co na stejnou metu dosáhl jeho předchůdce ve stáji trenéra Boba Bafferta American Pharoah. Debutoval přitom teprve v únoru a stal se tak prvním vítězem Kentucky Derby od roku 1882, který se jako dvouletý neukázal na dráze. Zaběhl nejrychlejší mezičasy v historii Kentucky Derby a zisk trojkoruny završil tři a půl měsíce po svém debutu.
 
Video: Lehce o 2 1/2 délky. Takto vyhrál Justify Kentucky Derby:
 
 
"Je to neskutečné zvíře. Celou dobu jsem si přál, aby zapsal své jméno mezi legendy. Už na začátku kariéry ukázal tak pronikavý talent, že jsem vnímal jako privilegium moci ho trénovat. Povahově byl bezvadný a ještě navíc je to jeden z nejkrásnějších koní, co tady byli," poznamenal Bob Baffert.
 
Jak podotýká magazín Bloodhose, chovatelem Justify je sice John Gunther, ale spojení hřebce Scat Daddy s klisnou Stage Magic se zrodilo v hlavě chovatelovy dcery Tanyi. Justify běhal v barvách syndikátu, jehož součástí byly subjekty WinStar Farm, China Horse Club, Starlight Racing a Head of Plains, původní spolumajitel SF Racing své podíly prodal.
 
Po oficiálním ukončení kariéry v červenci koupil chovná práva Justify Ashford Stud za odhadovaných 75 až 80 milionů dolarů. Hřebcův připouštěcí poplatek v první sezóně byl stanoven na 150 000 dolarů.
 
Video: Justify vyhrává Belmont Stakes a zapisuje se do historie jako vítěz trojkoruny:
 
 
 
Foto: Coolmore.com
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků e-mailem.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE