reklama 11C

Sedmnáct ze sedmnácti. Hvězdný Altior vyhrává dál - a inspiruje lidi

ikonka

Aktuální hvězda britských překážkových dostihů Altior prodlužuje svou sérii a už je blízko vyrovnání rekordu Big Buckse. Valachovy úspěchy a aura inspirují také lidi, kteří by ještě nedávno na závodiště nepřišli. Anebo to vůbec nedokázali...
21.01.2019 16:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Určitě to nebyl jeho nejslavnější úspěch ani nejlepší výkon kariéry, ale když devítiletý valach Altior v sobotu odpoledne utekl dvojici svých soupeřů a vyhrál lehce o 7 délek Clarence House Chase v Ascotu, šlo o mnohem víc než o favoritovu dobře zaplacenou procházku.
 
Svěřenec trenéra Nickyho Hendersona vyhrál i sedmnáctý start své překážkové kariéry a obhájil pozici nejvýše hodnoceného britského steeplera současnosti. Pokud se mu na březnovém festivalu v Cheltenhamu podaří obhájil vítězství v Queen Mother Champion Stakes a prosadí se i po osmnácté, vyrovná slavný rekord Big Buckse.
 
Hnědák, který okusil porážku pouze na jaře 2015 ve dvou rovinových dostizích pro překážkové koně, má na ostrovech rostoucí armádu fanoušků a jeho popularita začíná přesahovat obvyklé mantinely dostihového sportu.
 

Sledujte naši novou dostihovou rubriku - další články najdete ZDE

 

Krásný důkaz popsal v neděli list Racing Post, který v Ascotu potkal valachovu fanynku Debbie Matthewsovou. Ženu, která si prošla osobním peklem poté, co před čtyřmi lety přišla o své miminko. Ačkoli se dodnes zcela nezotavila a stále trpí sociální úzkostí, v sobotu zvládla tříhodinovou cestu do Ascotu jen proto, aby viděla na vlastní oči svého oblíbence.
 
Matthewsová se ještě před několika lety koní bála. Změnilo to nečekané setkání s vysloužilým dostihovým koněm Romeem, který několikrát utekl z blízké stáje do její zahrady. Z počáteční paniky se vyvinul hlubší osobní vztah.
 
“Před čtyřmi lety, 28. ledna, jsem přišla o dítě. Byly to těžké časy a ten kůň byl pro mě asi něco jako terapie. Beze vší pochybnosti si myslím, že mě v době, kdy mi diagnostikovali posttraumatickou stresovou poruchu a další věci, zachránil…” vzpomíná Matthewsová.
 
 
Koně jí podle vlastních slov obrátili život naruby, hlavně jí ale pomohli pokaždé, když se její stav zhoršil.
 
“Před dvěma lety jsem opět byla těhotná a také dost nemocná. Začala jsem doma sledovat televizní přenosy z dostihů a moc mi pomohly. Tenkrát jsem poprvé viděla Altiora. Od té doby ho miluju. Moc ho jednou vidět naživo, byla pro mě obrovská motivace,” dodala žena, která píše blog a aktivně podporuje projekty ve prospěch psychiatrických pacientů.
 
“A to je další atribut velkých dostihových hvězd. Když běží, dokážou někdy lidem pomoci i v těch nejpřekvapivějších ohledech, a je úplně jedno, za kolik se na ně zrovna dalo vsadit,” komentoval to Racing Post.
 
 
Foto: Twitter závodiště Ascot
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků e-mailem.



9 letý hnědák valach
 
Původ: High Chaparral - Monte Solaro po Key Of Luck
 
Majitel: Patricia Pugh
 
Trenér: Nicky Henderson
 
Chovatel: Paddy Behan
 
Kariéra: 20 startů, 18 vítězství, 924 246 liber.
 
Největší úspěchy: Queen Mother Champion Chase (Gr.1), bet365 Celebration Chase (Gr.1) - 2x, Betfair Tingle Creek Chase (Gr.1), Sky Bet Supreme Novices’ Hurdle (Gr.1), Matchbook Clarence House Chase (Gr.1), Racing Post Henry VIII Novices’ Chase (Gr.1), Racing Post Arkle Challenge Trophy Novices’ Chase (Gr.1), Unibet Desert Orchid Chase (Gr.2.).

Štítky: dostihyAscot
reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE