reklama 11D

Trenéra potrestali za mávání. Koně musí chtít běhat sami, zní verdikt

ikonka

Trenér Henry Oliver chtěl pomoci svému svěřenci u startu, stevardi ho potrestali. Samotná pokuta i její obsáhlé zdůvodnění se ale v britských dostizích postaraly o kontroverzi.
28.01.2019 11:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A
Banální situace o víkendu vyvolala nečekaně ostrý spor na britské dostihové scéně. Trenér Henry Oliver na sobotním mítinku v Uttoxeteru obdržel pokutu 140 liber za to, že na dráze před dostihem krátce zamával rukama na svého svěřence Burrenbridge Hotela ve snaze povzbudit ho k přesunu na start.
 
Podle dostihového řádu trenéři ani jejich zástupci nesmí stát v místě startu bez předchozího povolení a za žádných okolností nesmí verbálně ani fyzicky povzbuzovat své koně. British Horseracing Authority (BHA) den po incidentu vydala oficiální stanovisko, ve kterém konstatuje, že "v dostihovém sportu nenutíme koně běhat, mají tak činit ze své vlastní vůle. V zájmu férového startu by konkrétní koně neměli být podporováni trenéry nebo zástupci stáje, z těchto důvodů jsou k ovlivnění startu oprávněni pouze jezdci a startér."
 
Rozhodnutí stevardů i zdůvodnění dostihové autority vyvolaly nesouhlas nejen na sociálních sítích, za Olivera se veřejně postavily osobnosti jako Sir Anthony McCoy nebo Nicky Henderson.
 
Dvacetinásobný překážkový šampion McCoy na Twitteru označil pokutu a její zdůvodnění za "trapnou hloupost" a "stupiditu".
 

Čtěte také: Bartoš není k zastavení, v Pise opět slavil hattrick

 
Hvězdný trenér Henderson se zase pozastavil nad tím, že se používají startovací boxy, pokud koně běhají z vlastní vůle. "Celkově mám pocit, že BHA přichází se stále bizarnějšími instrukcemi. Měli by se zeptat sázejících, co si myslí o tom, že se koně mohou rozhodnout, zda poběží či nikoli," řekl Henderson listu Racing Post.
 
Burrenbridge Hotel, který byl později v dostihu zadržen, se v době incidentu nacházel v blízkosti překážky. Oliver stál podle svých slov zhruba 200 metrů od startu a krátce zamával rukama nad hlavou ve snaze ponouknout koně k přesunu na start.
 
"Náš kůň se zarazil blízko startu, tak jsem šel říct jezdci, aby slezl a že bude po problému. Nežádal jsem o povolení, ale s tím, jak se posouval čas startu, našemu koni to zpoždění prostě nedělalo dobře a snažil jsem se mu dát šanci běžet ten dostih. Krátce jsem zvedl ruce, abych ho dostal od překážky, ale jakmile přišel startér, už jsem se držel stranou," řekl o inkriminované situaci Oliver.
 
140 liber podle něj výrazněji nezmění jeho vlastní finanční situaci ani prosperitu britského dostihového sportu. "Je to ale frustrující rozhodnutí, když věnujete tolik času svým koním a děláte první poslední, aby mohli běhat," dodal.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE