reklama 11D

Brog Deas ukončil kariéru. Srdcař, který vozil i děti, vzpomíná Holčák

ikonka

Třídový skokan Brog Deas zakončil bohatou dostihovou kariéru, během níž se dokázal popasovat s elitními zahraničními soupeři i dlouhými zdravotními pauzami. Trenér Radek Holčák ho považuje za nejlepšího koně, jakého měl ve stáji.
25.01.2019 16:52  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12C

Jeho vítězství bývala nevšedním zážitkem. Valach Brog Deas míval ve zvyku poztrácet většinu soupeřů už po cestě. Ať už se jednalo o italské "siepi" nebo klasickou steeplechase v Pardubicích, hvězda stáje Monte Negro měnila velké překážkové dostihy ve vlastní sólové jízdy. Teď desetiletý hnědák ukončil svou úspěšnou kariéru.
 
Do dostihové penze odchází s bilancí 11 vítězství z 39 startů. V českém tréninku vyhrál sedm dostihů a vyběhal 2,9 milionu korun. "Brog Dease řadím mezi svými svěřenci úplně nejvýš, pro mě to byl kůň mé kariéry," konstatuje trenér Radek Holčák, který hnědáka připravoval ve Velkých Karlovicích od roku 2014.
 
"Měl neskutečnou povahu. Byl tak hodný, že na něm mohly jezdit děti. Zároveň to byl neskutečný srdcař, na dráze by nechal úplně všechno. Právě proto jsem strašně rád, že jsme se s panem majitelem dohodli a že Broček mohl odejít do důchodu," dodává.
 
Mám suprového koně, volal František Holčák
 
Syn plemeníka Arakana a klisny Whitegate Way je polobratrem třetí z grupy 3 Miss Bar Beach, ale většina jeho sourozenců se v Irsku uplatnila na překážkách. Také samotný Brog Deas skákal už před importem do České republiky. V tréninku Patricka J. Flynna vyhrál tři handicapy a proutky nováčků, kromě toho si na proutěných překážkách připsal čtvrté místo v grupě 3.
 
Majitel Jiří Posád, jehož stáj Monte Negro proslavila trojice vítězů derby Kadyny, Mister Aviation a Cheeky Chappie, valacha získal za 50 000 guinejí. "Koupili ho spolu s tátou (Františkem Holčákem, pozn.), já jsem se k němu dostal poměrně lacino," vzpomíná Radek Holčák.
 
"Jednoho dne jsem přišel k tátovi domů a jak to někdy bývá, když se děje něco důležitého, tak v jeho kanceláři svítila jen obrazovka počítače. Jinak tam všude okolo byla mlha od jeho čibuku. Volal na mě: Mám suprového koně v Anglii, pojď se podívat. Říkal, že se musí zeptat pana Posáda, jestli by na toho koně neměl chuť. Uběhla necelá hodina a před stájí už stálo auto pana Posáda, koupili Brog Dease po telefonu…"
 
Brog Deas se za vloženou důvěru vrchovatě odměnil už první rok. V pardubickém Zlatém poháru porazil Gejzira a v rozmezí šesti podzimních týdnů ovládl dvě grupy 1, Gran Corsa Siepi v Meranu i Miláně. V prvním případě o 3 1/4 délky, ve druhém dokonce velmi lehce o 6 délek.
 
Pak se poprvé ohlásily zdravotní problémy, které si ve valachově další kariéře vynutily dvě roční pauzy. "Výkonné koně bohužel problémy se zdravím provázejí často, zatímco těm slabším, kteří si jedou to svoje, se vyhýbají," povzdechl si Holčák. "Když se má kůň v určitém věku po roční přestávce vrátit na dráhu, z pohledu trenéra se vrací o třetinu horší, ty problémy na něm vždycky nějaké malé následky zanechají. Druhá věc je, že se s ním pak už musí jinak pracovat. Brog Deas se ale dokázal vrátit pokaždé a úplně excelentně."
 
Čekají ho parkury a relax
 
Při svém prvním comebacku v roce 2016 dokázal Brog Deas zopakovat lehké vítězství v Gran Corsa Siepi Di Merano (Gr.1). Po další zdravotní pauze loni přidal ještě pět startů včetně jednoho italského vítězství a dvou třetích míst v meranských grupách 1. "Když uvážíme, co všechno už měl za sebou a že měl svůj věk, bylo to úžasné. V Meranu prohrál s dobrými mladšími koňmi jako Champ de Bataille nebo Aztek, což určitě nebyla ostuda. Doba nazrála, už neměl na dráze co dokazovat," shrnuje trenér.
 
Poslední sezonu svého oblíbence si už Radek Holčák nevychutnal tak naplno, jako ty předešlé. "V poslední době byl Brog Deas už trochu z porcelánu. Třeba poslední pauza byla způsobená tím, že chytil chronický zánět vaziva. To už byly takové speciality, kdy už kroutili hlavou i veterináři," vysvětluje.
 
I proto je pro Holčáka a jeho týmu velkou věcí, že trojnásobný gr.1 vítěz odchází v pořádku do sportovní penze, kterou bude trávit nedaleko Valašského Meziříčí.
 
"Mám radost, že se to podařilo, obrovskou zásluhu na tom má samozřejmě pan majitel, který měl ke koníkovi stejný vztah jako já. Brog Deas pro nás udělal strašně moc a teď si může pořádně užívat života, skákat parkury a množství dalších věcí. Dopadlo to tak, že budou sousedy s dalším mým bývalým svěřencem Always On Sunday, majitelé jim stavějí společnou dvojstáj..." uzavírá trenér, v jehož stáji se tak završila generační obměna.
 
 
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků e-mailem.



Původ: Arakan - Whitegate Way (Greensmith)

Majitel: Monte Negro

Trenér: Radek Holčák, Velké Karlovice

Chovatel: T. Molloy, IRE

Bilance v českém tréninku: 14 startů, 7 vítězství, 2.9 milionu korun

1. Gran Corsa Siepi Di Merano (Gr.1) - 2x

1. Gran Corsa Siepi Di Milano (Gr.1)

1. Zlatý pohár předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (NL)


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE