reklama 11C

Top 10 rovinových dostihů: Šafář a Vocásková i přes rozchod šampiony

ikonka

V čele rovinových šampionátů stanula osvědčená jména. Jaromír Šafář vyhrál počtvrté, Helena Vocásková popáté a Jiří Charvát potřetí. Podívejte se v komentovaném žebříčku, kdo má za sebou dobrý rok a kdo více bodoval v zahraničí.
12.11.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Čtyřiačtyřicet mítinků na devíti závodištích. Taková byla dostihová sezona 2021, která skončila minulou neděli v Kolesách. Od 18. dubna do 7. listopadu se na českém území odběhlo celkem 353 dostihů, z toho 248 rovinových a 105 překážkových, do nichž zasáhlo přesně 1000 startujících koní. Na dotacích se vyplatilo 35,4 milionu korun.

Po loňském krizovém roce se dostihový provoz v řadě ohledů vrátil do obvyklých kolejí nebo se jim alespoň výrazně přiblížil. Různé restrikce, především omezení počtu diváků na veřejných akcích v první polovině roku a s ním související úbytek sponzorů, přesto výrazně promluvily do podoby tuzemského dostihového dění.

I letos vám přinášíme dvoudílné ohlédnutí za sezonou v podobě komentovaných šampionátů. Začínáme rovinovými dostihy.

 

Top 10 rovinových jezdců (Lázně Poděbrady Cup)

 

1. Jaromír Šafář (26)

2. Petr Foret (14)

3. Lucie Fialová (14)

4. Martina Havelková (13)

5. Vendula Korečková (12)

6. Jan Verner (11)

7. Martin Laube (10)

8. Jiří Chaloupka (8)

9. am. Sabina Mokrošová (8)

10. Jiřina Andrésová (8)

 

O čtvrtém titulu rovinového šampiona (předchozí získal v letech 2011, 2012 a 2017) rozhodl Jaromír Šafář už dva měsíce před koncem sezony. Po návratu z německého působení zakotvil v šampionské centrále Němčice a na koních trenérky Heleny Vocáskové vyhrával od dubna do začátku září dostih za dostihem. Svůj největší úspěch - klasické Oaks - však získal na Giannah z tréninku Miroslava Nieslanika a na začátku podzimu nečekaně přestoupil k trenérovi Radkovi Holčákovi. Odvrácenou stránkou Šafářovy šampionské sezony byly opakované tresty za nadměrné použití bičíku.

Druhý Petr Foret sice v Česku nasbíral o dvanáct vítězství méně, ale kvalitativně prožil jednu z nejúspěšnějších sezon kariéry. Kromě dvojice klasických úspěchů - Jarní ceny klisen se Solemeenou a St. Leger s Kamssiem - bodoval také s šampionem mílařů Ignaciusem Reillym a dalšími koňmi trenéra Václava Luky.

Nejúspěšnější jezdkyní roku 2021 je třetí Lucie Fialová, kterou lze směle označit za jeden z objevů letošní sezony. Na koních svého šéfa Václava Luky a Allana Petrlíka sbírala pravidelné úspěchy, začátkem září pak slavila první jedničkové vítězství ve Velké ceně Prahy s Billabong Catem. Během podzimu si pak ještě připsala Memoriál Harryho Petrlíka a Velkou podzimní cenu.

Martina Havelková jezdila především své vlastní svěřence, ale vyhrála i Veľkou aprílovou cenu s Ideal Approachem a nasbírala největší počet bodů za poslední tři roky. V poslední den sezony pak jako první žena působící v Česku dosáhla na 200. vítězství kariéry. Vendula Korečková letos bodovala v provozních dostizích a nejvíce se jí dařilo na podzim. Vedle dvou úspěchů s hnědákem Sea The Nightem zmiňme bratislavský Memoriál Augustína Rišku na Verse Of Life.

Loňský šampion Jan Verner pravidelně cestoval po střední Evropě, a tak na domácí půdě dosáhl jen 11 ze svých 19 vítězství. K nim však připočítejme slovenskou Veľkú jarnú cenu a Oaks či polský St. Leger. Zajímavostí je, že v průběhu jednoho říjnového víkendu ovládl jak Cenu zimního favorita s Red Coralem, tak její slovenský ekvivalent Karpatskou cenu v sedle Goldschatze.

Ještě větší akční rádius měl Martin Laube, jemuž se do českého šampionátu započítává jen 10 vítězství, přičemž dalších 22 získal v zahraničí. Stájová jednička Lokotransu sbírala v rámci fenomenálního podzimu hattricky jako na běžícím páse, zmiňme třeba úspěchy ve slovenském St. Legeru, Českomoravské ceně. V první polovině sezony triumofval s Jir Sunem v bratislavské Ceně ministerstva pôdohospodárstva.

Dobrý rok měl také Jiří Chaloupka. Jeden z nejzkušenějších českých žokejů ovládl Cenu města Karlovy Vary s Orleanem a porozuměl si i s tempařem Pace Manem. Největší hodnotu však pro něj určitě mají dvě francouzská vítězství s vlastním svěřencem Cote Jardinem.

I letos se mezi nejúspěšnějších deset rovinových jezdců dostala šampionka amatérů Sabina Mokrošová a těsně v patách jí byla Jiřina Andrésová, které pomohly mimo jiné opakované úspěchy s Vévodou a Wolverinem. Mezi osmým a desátým místem Lázně Poděbrady Cupu rozhodoval počet druhých a v případě jedenácté Ingrid Janáčkové Koplíkové dokonce třetích míst.

 

Top 10 rovinových trenérů

 

1. Helena Vocásková (28)

2. Allan Petrlík (25)

3. Václav Luka (18)

4. Miroslav Nieslanik (12)

5. Tomáš Váňa (11)

6. Martina Havelková (8)

7. Filip Neuberg (8)

8. Pavel Tůma (8)

9. Ludvík Haris (7)

10. Luboš Urbánek (7)

 

Všechno při starém, dalo by se říci o letošní tabulce trenérů, neboť pořadí nejlepších čtyř je stejné jako v předešlé sezoně. Pátý titul Heleny Vocáskové (2016, 2018 - 2021) nebyl postaven na tak výrazném náskoku jako v minulosti, nicméně jazykem cílových rozhodčích se přesto zrodil stylem "jistě". Jediným jedničkovým vítězem na rovině byla dvouletá Porcinella v Gerschově memoriálu, ale zejména jarní a letní forma němčických koní byla výborná, o čemž svědčí i úspěšnost 35,9 %.

Jednu ze svých nejlepších sezon zažil Allan Petrlík, který sice v posledních dvou týdnech výrazně stahoval náskok Vocáskové, ale síla Rabbitu Trhový Štěpánov letos snesla i kvalitativní měřítka. Rabbit Red Jazz vyhrál Slovenské derby, Rabbit Breath téměř stylem start - cíl dominovala v nejbohatším domácím sprintu EJC Leram Million a Zamico získal Pražského zimního favorita.

Čtyři klasická vítězství ve dvou různých zemích, ale i cenné úspěchy v komparačních dostizích vybojoval Václav Luka mladší. Tradičně na Francii specializovaná stáj letos pravidelně bodovala také na domácí půdě a s celkovým výsledkem může být více než spokojena. Vedle tříletých Solemeeny, Classy, Kamssia a Syrenky se Luka mohl opřít o kvalitní starší koně - Markoni LP triumfoval v budapešťském Kincsem Díj, Billabong Cat uspěl ve Velké ceně Prahy.

Vysoký standard odvedli opět svěřenci Miroslava Nieslanika. Centrála Tušimice letos měla především Ponntose, s nímž kromě Svatováclavské ceny úspěšně atakovala i blacktype sprinty a neztratila se ani v pařížské grupě 1. Dalším "majstrštykem" byl doběh Giannah - Sparkle Shout v Oaks. Pravidelnými zimními starty v Itálii se Nieslanikovi navíc zařadili mezi hrstku tuzemských stájí fungujících celoročně.

Na "tabuli" v šampionátu se dostal ještě v Lysé nad Labem působící Tomáš Váňa, který vyhrával s koňmi Avignon, Sea The Night či Mequinenza. V domácí trenérské špičce se definitivně etablovala Martina Havelková, pomohli jí v tom například dvojkoví vítězové Kenshibu a Boruvka.

Nejvíce vítězství za posledních devět let nasbíral někdejší šampion Filip Neuberg. Po čtyřleté přestávce navíc spolu s asistentem Antonínem Manem sedlal jedničkové vítěze. Na vytrvaleckých tratích ho reprezentoval vítěz Zlatého poháru Grigri de Lancray, dařilo se i klisně Mo My Dream.

Stájí Pavla Tůmy prošel v létě virus, z 25 rovinových startů na českém území však vytěžil osm vítězství, z toho pět jedničkových. Tím největším bylo České derby s Hazarderem, klasickým vítězstvím na Slovensku se ozdobil Petarda a potenciálním klasickým čekatelem je letošní zimní favorit z vlastního chovu Jiřího Charváta Red Coral.

Šampion z roku 2017 Ludvík Haris sbíral vítězství v provozní dostizích, vedle ostřílené Imsexyandiknowit má ve stáji několik zajímavých dvouletých v čele s druhým z Pražského zimního favorita American Charliem. Nejlepší desítku uzavírá Luboš Urbánek, který může být s letošní sezonou více než spokojen, většinu úspěchů však slavil v zahraničí. Doma ho reprezentovali mimo jiné jedničkoví vítězové Lady In Pink, Lailaho a Jir Sun, oporou Lokotransu byl také třídový veterán Ideal Approach.

 

Top 10 majitelů na rovině

 

1. Dr. Charvát - 1 961 500 Kč

2. MUDr. Eva Nieslaniková - 1 923 400 Kč

3. Rabbit Trhový Štěpánov - 1 757 950 Kč

4. Lokotrans - 1 060 650 Kč

5. Valentin Buchtojarov - 991 300 Kč

6. DS Pegas - 803 550 Kč

7. Leram - 726 950 Kč

8. DS GAUDIUM - 564 150 Kč

9. Martin Bláha - 560 500 Kč

10. Hrubý - 451 800 Kč

 

Nečekaně těsný byl šampionát majitelů na rovině, kde o vítězství rozhodlo necelých 40 tisíc korun. Skvělou sezonu Jiřího Charváta korunoval především derby-vítěz Hazarder, kromě něj stál v Dvorcích další klasický vítěz Petarda a na jedničkové úrovni se prosazovali i vlastní odchovanci jako Red Coral, Devoir Rien nebo Faliraki. Charvát je šampionem majitelů na rovině potřetí (2010, 2012).

MUDr. Eva Nieslaniková byla blízko obhajoby loňského titulu, leč klasické vítězství Giannah a úspěchy Ponntose jsou jistě více než dobrou náplastí. Pomyslnou bronzovou medaili získal Rabbit Trhový Štěpánov, jehož reprezentanti po tříleté přestávce opět dosáhli na jedničkové vítězství a rovnou na nejsledovanějším mítinku podzimu Evropském poháru žokejů.

Přes milion korun na vyběhaných dotacích se dostal ještě Lokotrans majitele Karla Jalového. Přestože v Újezdu u Boskovic byli smutní ze zranění své největší klasické naděje Brilliant Stara a v dostizích tříletých tentokrát nehráli větší roli, výsledná bilance je více než pozitivní.

Valentin Buchtojarov měl letos na dráze především vítěze Velké jarní ceny a Rakouského derby, mezitím již penzionovaného Royal Worda. Triumfem v Ceně Masise naznačil své možnosti dvouletý Arkhangelsk. DS Pegas v zimní přestávce vyměnila trenéra a s koňmi jako Tcheque King nebo Dakota byla viditelná v klasických dostizích, ale ve druhé polovině sezony se z nejvyšší rovinové scény vytratila.

Stáj Leram Milana Kříže se dlouhá léta soustředí na Francii, tentokrát však byla k vidění i v domácích vrcholech. Kromě Billabong Cata vyhrála jedničkový dostih i Crush On Me. DS Gaudium katapultoval do elitní desítky úspěch Porcinelly v Gerschově memoriálu.

Takřka magická byla letošní bilance Martina Bláhy - ze čtyř rovinových koní ve stáji se dva ozdobili klasickým vítězstvím. Šlo o vlastní odchovankyni Solemeenu a koncem června debutující Classu. František Hrubý měl dokonce jen dva zástupce, vedle spolehlivého Orssia to ovšem byl klasický vítěz Kamssio.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE