reklama 11D

200. vítězství Martiny Havelkové: Takové mety se nedají plánovat, říká

ikonka

Martina Havelková se v neděli stala první jezdkyní na českém území, která vyhrála v kariéře 200 dostihů. "Když se ohlédnu zpět, je to moje dvacátá sezona. Všechno se to zaokrouhlilo," říká trojnásobná vítězka Ladies Cupu v rozhovoru pro Jezdci.cz.
09.11.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

Na první pohled to bylo vítězství jako každé jiné. Martina Havelková zaskočila v Kolesách za nemocného amatéra Jindřicha Fabrise a dovedla pětiletou klisnu Bonanza Gold k lehkému úspěchu ve IV. kategorii na 2900 metrů.

Šlo však o dlouho očekávaný milník, a to nejen v kariéře samotné žokejky, ale i z pohledu tuzemské dostihové historie. Havelkové se jako první jezdkyni působící v českém turfu podařilo dosáhnout na 200. vítězství. Výše jsou v historické statistice už jen v zahraničí žijící Eliška Kubinová (385) a Hana Mouchová (327).

"Začala jsem o tom přemýšlet někdy po půlce sezony. Říkala jsem, že bych tu dvoustovku mohla letos zvládnout. A nakonec se to podařilo v předposledním startu v sezoně, kdy jsem se na Bonanzu dostala vlastně jako náhradník. Tyhle věci prostě nejdou moc naplánovat," usmívala se Havelková.

 

Čtěte také: Dostihová sezona skončila. Memoriál Michala Köhla vyhrál Saint Joseph

 

"Jsem za to moc ráda. Když se ohlédnu zpět, je to moje dvacátá sezona a teď přišlo 200. vítězství, tak se to zvláštním způsobem všechno zaokrouhlilo," dodala trojnásobná vítězka Ladies Cupu.

Už čtvrtý rok přitom dělí svou pozornost mezi ježdění a trénování ve Velké Chuchli. Desítka jejích svěřenců letos nasbírala osm vítězství a postarala se o dosud nejlepší bilanci v trenérčině kariéře. Rok po triumfu Cacophonouse v Karlovarské dvojnásobné míli se sice nepodařil další jedničkový triumf, ale Kenshibu a Boruvka se prosadili ve II. kategorii a celé osazenstvo stáje podávalo konzistentní výkony.

V sedle se letos Martina Havelková radovala patnáctkrát. Z toho třináct vítězství se započítává do domácí statistiky, což jí v součtu vyneslo čtvrté místo v Lázně Poděbrady Cupu. Na nejvyšší úrovni slavila triumf ve Veľké aprílové ceně s Ideal Approachem.

"S letošní sezonou jsem v obou rolích spokojená. Zhruba polovinu jezdeckých vítězství jsem dosáhla na vlastních svěřenců, to je fajn," hodnotila.

Ženy budou jezdit stále víc

Nedělní milník ji podle svých slov podnítil k menšímu ohlédnutí. "Když se za těmi dvěma stovkami vítězství ohlédnu, je třeba říct, že začátky byly těžší, protože v té době byla daleko větší konkurence ze strany mužů. Nás holek jezdilo málo, to se zásadně změnilo. Dnes je holek v dostizích víc, a to i na čelných pozicích v šampionátu," poznamenala.

V nejlepší desítce rovinových jezdců roku 2021 figurují kromě Havelkové také Lucie Fialová (3.), Vendula Korečková (5.), amatérka Sabina Mokrošová (9.) a Jiřina Andrésová (10.), v další desítce následují Ingrid Janáčková Koplíková (11.), Michaela Musialová (17.), Simona Laubeová (18.), Alena Plimlová (19.) a Denisa Sikorová (20.).

I proto si Martina Havelková nemyslí, že by 200 vítězství v podání jezdkyně mělo do budoucna zůstat osamoceným výkonem. "Holky budou jezdit stále víc a brzy mě budou chytat," věští další vývoj historických statistik.

Foto: Pavla Pechmanová (hlavní foto), Chuchle Arena Praha (v galerii)




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE