reklama 11B

Pražským zimním favoritem je Zamico, Chuchle opět tleskala "Boržanovi"

ikonka

O další úspěch českého chovu se postaral v Chuchle Areně Praha dvouletý Zamico. Syn vítězky Oaks Rabbit Zamindar pod Jaroslavem Línkem dominoval v Pražském zimním favoritovi. Dvakrát se v sobotu radovali Bauyržan Murzabajev a Martin Laube.
06.11.2021 19:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Měkká dráha, podzimní slunce a žokejské osobnosti. To byly hlavní atributy sobotního závěrečného mítinku v Chuchle Areně Praha. Vítězstvím v Pražském zimním favoritovi si řekl o pozornost ryzák Zamico z vlastního chovu Rabbitu Trhový Štěpánov. Syn napajedelského plemeníka Amica Fritze a klasické vítězky Rabbit Zamindar měl v závěru 1800 metrů dlouhé trati nejvíce sil a pod Jaroslavem Línkem si jistě o 1 3/4 délky poradil s útočícím American Charliem.

Favorit Josephino finišoval třetí před Hello Hola Hayem, zatímco další ze skloňovaných koní Charmbruck po startu ostře vybočil, nabral ztrátu na pole a byl diskvalifikován pro opuštění dráhy.

Kuriózní okamžik potkal i vítězného Zamica, který 100 metrů před cílem se pokusil přeskočit stín tribuny, ale ani nečekaná "překážková" vložka nic nezměnila na jeho triumfu.

 

Čtěte také: Hegnus odešel do penze. Nikdy nemohl jít úplně naplno, vzpomíná Holčák

 

"Máme úspěšnou sezonu, už jsme letos vyhráli Slovenské derby, EJC Leram Million a teď i Pražského zimního favorita s vlastním odchovancem, kterého jsme si doma vypiplali," pochvaloval si trenér Allan Petrlík, který se v neděli spolu s majitelem Zdeňkem Jandejskem chystá na dražbu do Irska.

Zamico zvítězil podruhé ze tří startů, mimo dotované pozice doběhl jen při svém debutu. Jeho matka Rabbit Zamindar dokázala vyhrát Memoriál Rudolfa Deyla i Oaks, jejímu potomstvu se však dosud dařilo jen na kratších tratích. Zamira se stala zimní královnou, vrcholem krátké kariéry Zamirandy bylo čtvrté místo v Memoriálu Rudolfa Deyla.

"Ohledně Zamicova distančního optima ještě uvidíme. Určitě ho přihlásíme do Velké jarní ceny a zkusíme ho směřovat i do Českého derby. Více nám napoví předzkoušky, ale jeho prvním cílem by měla být Velká jarní cena," dodal.

Mazala a celou rovinu pokukovala po ostatních

Stáj Rabbit Trhový Štěpánov v sobotu zvítězila i s klisnou Rabbit Mehmas a Petrlík se tak v trenérském šampionátu přiblížil na tři vítězství k vedoucí Heleně Vocáskové. Alespoň teoreticky tak zůstal ve hře o svůj pátý šampionský titul, neboť na nedělních startovních listinách v Kolesách má tři koně.

"Trochu jsem nad tím uvažoval. Koho by to nenapadlo, když máte v dostizích šancové koně. Jsem ale spokojen i s druhým místem v šampionátu, je to odměna za veškerou práci, kterou koním věnujeme," konstatoval Petrlík.

Ve druhém vrcholu dne, dvojkovém Memoriálu Josefa Šacha na 1800 metrů, všem utekla šestiletá Mo My Dream s Martinem Laubem. Klisna majitele a chovatele Richarda Mädera se už v létě ozdobila jedničkovým vítězstvím v bratislavské Ceně Pat’s Music a svou životní sezonu korunovala lehkým úspěchem start - cíl o 3 1/4 délky.

Přestože nesla na měkké dráze 61,5 kg, na její robustní cvalovou akci u vnější bariéry nenašel nikdo ze soupeřů recept. Druhé místo vybojoval Kenshibu, třetí finišoval Sea The Night.

"Já si s Mo My Dream věřím vlastně pokaždé, když ji jezdím, protože ona má dost třídy. Je to ale kobyla a bývá trochu náladová. Dnes jsme se domluvili, že ji nechám utíkat a uvidíme, co se bude dít. Ona mazala a celou cílovou rovinu pokukovala po ostatních koních," usmíval se Martin Laube.

Stájovou jedničku Lokotransu zastihl závěr sezony ve velké formě. K hattrickům ze Slušovic a Bratislavy a dvěma vítězstvím v Mostě přidal v sobotu další double. Kromě Mo My Dream se radoval i s dvouletým Ashatem. Čtvrtý z Gerschova memoriálu si jistě připsal Cenu EBF.

Murzabajev potěšil dlouholeté majitele

Velkou událostí bylo hostování německého šampiona Bauyržana Murzabajeva, který se do Chuchle Areny Praha vrátil poprvé od Evropského poháru žokejů 2019. A své publikum ani tentokrát nezklamal.

Za obrovských ovací přebíral pohár pro vítěze hned dvakrát. Shodou okolností v obou případech na domácích odchovancích - nejprve vyhrál čtyřkový handicap s Lucasem Warriorem a poté dotlačil dvouletou Connie k triumfu v posledním dílu Fitmin Cupu. Udělal tak radost  dlouholetým owner-breederům Ladislavu Görglovi a Jaroslavu Boučkovi.

"Jsem nadmíru spokojený, ale to bych byl, i kdybych dnes nic nevyhrál. Ráno jsem se vzbudil, bylo hezké počasí a říkal jsem si, že mě čeká hezký den. Moc jsem si to užil, potkal jsem spoustu kamarádů a celé to uteklo až moc rychle," hodnotil německý šampion, než se vydal na nedělní Velkou cenu Bavorska v Mnichově.

Pátým místem v pětkovém handicapu na 1200 metrů se rozloučil s kariérou dvanáctiletý valach Dodybud z tréninku Michala Kalčíka. Někdejší vítěz Svatováclavské ceny a šesti dalších dostihů bude ježděn už pouze rekreačně.

"Dnes to byl jeho 100. start. Ve statistice Jockey Clubu mu chybí tři dostihy z minulosti, každopádně už nemá co dokazovat a čeká ho penze," prozradil majitel Josef Saller mladší, za jehož stáj The Sons of Sharpour hnědák běhal v posledních letech.

 

Krátce z turfu

 

Pětiletý Raging Storm z vlastní stáje trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové obsadil v sobotu třetí místo ve francouzském Nantes. V classe 2 Prix de Bretagne (2400 m, 22 000 eur) ztrácel pod Julesem Mobianem necelých osm délek na vítěze. Porazil mimo jiné gr.3 vítěze Soul Traina.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE