reklama 11D

Na Velkou pardubickou jezdily celé kolony autobusů, vzpomíná Nehyba

ikonka

Zatímco v českých dějinách jsou osudové letopočty s osmičkou, v případě Velké pardubické mají zvláštní magičnost sedmičky, všiml si autor Miloslav Nehyba. Nejen o své nové knize a lásce ke slavnému dostihu vypráví v novém Podcastu Martina Cápa.
10.11.2021 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Před několika týdny představil Miloslav Nehyba svou novou knihu "Velké sedmičky Velké pardubické". Znalec historie našeho nejslavnějšího překážkového dostihu v ní nahlíží na dějiny Velké z netradičního úhlu.

"Říká se, že v historii Československa byly takzvané osudové osmičkové roky. Když jsem si promítl historii Velké pardubické, tak mě napadlo, že se mimořádné věci často děly právě v letech končících na sedmičku," řekl Nehyba v novém podcastu na EquiRadiu.

Zmiňuje mimo jiné vítězství Laty Brandisové v roce 1937, ale i její debut o deset let dříve. V roce 1947 dostih ovlivnilo obrovské sucho a především příjezd početné francouzské ekipy. Rok 1967 vešel do historie sportovní tragédií bělky Lukavy, která padla ve vítězné pozici na poslední proutěné překážce.

 

Čtěte také: 200. vítězství Martiny Havelkové. Takové mety se nedají plánovat, říká

 

V roce 1987 získal své první vítězství v novém časovém rekordu Železník, o deset let později slavil Josef Váňa tehdy přelomový pátý triumf. Rok 2007 je zase výjimečný díky výborné Sixteen a návštěvy princezny Anny.

"Samozřejmě bychom našli spoustu zajímavostí i v jiných letech, ty sedmičky mě ale zaujaly. Součástí knihy je i seznam všech koní, kteří ve Velké pardubické odstartovali včetně podrobností jako jejich umístění nebo na které překážce skončili," dodal autor.

Na dostihy pro pomeranče a meloun

Miloslav Nehyba je nejen uznávaným historikem Velké pardubické, ale jeho knihy jsou vždy postaveny na neotřelých nápadech. Například v té předchozí "Dostih s Taxisovým příkopem" nevěnoval pozornost jen slavným vítězstvím, ale třeba i irskému valachovi Il En Reve, který ho v roce 2009 zaujal jako ten "nejporaženější z poražených".

"To jsou takové nápady, které se objeví a člověku je líto nechat je zapadnout. Nikdy předtím ani potom nedokončilo Velkou pardubickou tolik koní. Il En Reve se dostal do cíle, ale měl před sebou nejvíc soupeřů v historii. Něčím mě prostě zaujal. Navíc měl zajímavý osud, když po zranění zůstal v Česku a pokračoval tady v kariéře," vzpomíná Nehyba.

V Podcastu Martina Cápa přišla řeč i na celou řadu dalších témat. Miloslav Nehyba se v půlhodinovém rozhovoru ohlédl nejen za svými dostihovými začátky, ale vrátil se například do 70. let, kdy měla Velká pardubická dnes už nedívané divácké návštěvy.

"O letních kvalifikačních dostizích říkám v nadsázce, že nás tam je 2000 lidí a všichni se známe minimálně od vidění. Kdežto na Velkou pardubickou přichází hodně lidí, kteří na dostihy obvykle nechodí a tenkrát to bylo ještě markantnější. Z Moravy jezdily kolony autobusů, v podstatě celá vesnice jela na Velkou pardubickou," shrnul Nehyba.

Koně a dostihy přitom pro mnohé diváky nebyli jedinou motivací. "Byla to pouť a dalo se tam koupit i zboží, které normálně nebylo k dostání. Někteří lidé si tam přijeli koupit pomeranče a meloun. I to vytvářelo tu zvláštní atmosféru. Někam dojít znamenalo být sevřený davem, který vás někam nesl a když šel člověk zpátky, tak si musel dát pozor, aby ho ten dav nesvedl na druhou stranu. Pod tribunami byl problém jen projít, bylo tam neskutečné množství lidí…"

 

Na snímku: Miloslav Nehyba ve společnosti dvojnásobného vítěze Velké pardubická Karla Benše

Foto: Majka Vašková




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE